
Vildare skogar är bra för både planeten och människor
SkogenBiologisk mångfaldEkosystemAtt låta skogen på egen hand sopa igen spår efter människor, så kallat återförvildande, leder till bättre ekosystem och gynnar samspelet mellan natur och samhälle. Nu vill forskare att skogsbruk ska inspireras mer av metoden.
När skogen får sköta sig själv kan djur och växter som försvunnit från ett område komma tillbaka – det är ett av målen med återförvildande.
Forskare vid Lunds universitet har undersökt hur återförvildande påverkar skogar genom att studera skogar som i olika utsträckning fick sköta sig själva fram till avverkning. De jämfördes sedan med skogar som sköttes som vanligt.
Studien visar att ekosystemens motståndskraft blir bättre av återförvildande. De vildare skogarna hade ökad koldioxidlagring och rikare biologiska mångfald. Dessutom gynnades samspelet mellan natur och samhälle.
Skogsbruk bör inspireras av återförvildande
Forskarna tycker att resultatet utmanar det nuvarande skogsbruket som fokuserar på kortsiktiga ekonomiska vinster och förenklade skogsekosystem.
– Vi utforskar begränsningarna med konventionella skogsbruksmetoder, såsom intensiv skötsel av monokulturella plantager* där bara en trädart odlas, säger Lanhui Wang, forskare i naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.
I stället tycker forskarna att skogsbruk ska ha en strategi som är inspirerad av återförvildande.
– Genom att främja skogar som är mer anpassningsbara till klimatförändringar kan återförvildande-inspirerat skogsbruk bli en väg för att bevara naturen och stödja människans välbefinnande i antropocen**.
*Stora områden där bara en art odlas
**Människans tidsålder, den tidsperiod när människor har haft – och fortfarande har – en stor roll i förändringen av jordens geologi, klimat och ekosystem.
Riktlinjer för mer hållbara ekosystem
Studien kan vara viktig för både beslutsfattare, markförvaltare och naturvårdande organisationer, menar forskarna. De pekar ut flera riktlinjer till den som vill göra ekosystemen mer hållbara. Bland annat att jobba för naturlig återväxt och hjälpa utrotningshotade arter. En annan riktlinje är att återinföra så kallade nyckelarter, alltså växt- eller djurarter som är viktiga för andra arters överlevnad i ett ekosystem.
– Genom att gå från produktivitetscentrerade metoder till ekologisk hållbarhet kan samhället uppnå varaktiga miljömässiga, ekonomiska och sociala fördelar. Vår studie hjälper samhällen och beslutsfattare att ta informerade beslut för en hållbar framtid, säger Lanhui Wang.
Förutom Lunds universitet har följande lärosäten deltagit i arbetet: Chinese Academy of Sciences, University of Copenhagen, University of Augsburg och Aarhus University.