Strand och sanddynor.
Säludden på Gotska Sandön. Bild: Södertörns högskola
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Nya arkeologiska fynd från medeltidens Gotska Sandön utmanar bilden av ön som en enslig plats för sälfångst. Nu framträder i stället en dramatisk historia kantad av handel, sjöfart och sjöröveri.

Gotska Sandön har under flera tusen år spelat en roll som mötesplats och korsväg för sjöfarare i Östersjön. Ön har fungerat som en plats för att söka skydd eller fylla på proviant, och kanske även för handel och varuutbyte.

– Det finns också starka skäl att tro att öns långa historia även handlat om sjöröveri och plundring, säger Johan Rönnby, professor i arkeologi vid Södertörns högskola, i ett pressmeddelande.

Arkeologiska undersökningar på Gotska Sandön har pågått under flera år. Målet har varit att studera mänskliga aktiviteter på ön ur ett längre perspektiv. Forskarna har också velat få en bättre bild av fynd som gjorts genom åren, men också mer korrekta dateringar av lämningar och platser som upptäckts tidigare.

Isolerad ö med dramatisk historia

Forskarna har kartlagt fynd som visar att Gotska Sandön haft en strategisk betydelse i Östersjön.

Vid Säludden har man hittat spår av medeltida bebyggelse och gravar. Bland de arkeologiska fynden finns också silvermynt och vapen från 1300-talet. Dessa föremål tyder på att sjörövare kan ha varit inblandade. Spår i området tyder dessutom på att en strid eller förlisning kan ha ägt rum i slutet av 1300-talet. Flera skelett har också hittats.

– Det här var en tid då sjöröveri och fartygskapningar var vanligt förekommande på Östersjön. Vi vet till exempel att de ökända och fruktade Vitaliebröderna härjade i Östersjön vid den här tiden, att de använde vapen och hade mynt av den typ vi har hittat, säger Johan Rönnby.

– Vi har också påträffat rester av ett medeltida skepp, en kogg, kanske en förlisning som har samband med vad som hände på platsen, fortsätter han.

Arkeologen Johan Rönnby undersöker rester från skeppsvrak längs Gotska Sandöns stränder. Bild: Susanne Rönnby

Tydligare bild av historien

Gotska Sandön ligger 40 kilometer norr om Fårö och är cirka 3600 hektar stor med långa stränder, höga dyner och tallskog. Landskapet har formats av hav, vind och mänsklig närvaro på ön. Det geografiska läget stärker forskarnas bild av platsen som en historisk korsväg.

– Ur marint perspektiv så framstår inte ön som särskilt ensligt, tvärtom är den snarare centralt placerad i det stora Östersjöområdet. Söker man efter kortast möjliga väg över öppet hav så är passagen mellan Fårö och Sandön den mest naturliga vägen förbi Gotland. Dessutom är Östersjön känd för sina korta, krabba och höga vågor som kan vara besvärliga för mindre båtar och stärker att ön var en plats för att söka skydd, säger Johan Rönnby.

Undersökningarna, som nu mynnat ut i en rapport, har gjorts av Södertörns högskola i samarbete med Uppsala universitet, Gotlands Museum och Västerviks museum.

Rapport:

Gotska Sandön – Arkeologiska studier 2019–2024, Södertörns högskola.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera