
Bukspottkörtelcancer är en av de dödligaste formerna av cancer. Nu har forskare upptäckt celler som kan bli viktiga i forskningen om nya behandlingar av sjukdomen.
Varje år får omkring 1 300 svenskar cancer i bukspottkörteln. Det är en av de dödligaste cancerformerna, vilket beror på att den ofta upptäcks sent och svarar dåligt på cellgiftsbehandlingar.
Nu har forskare vid Umeå universitet upptäckt en tidigare okänd typ av celler som omger cancercellerna vid tumörer i bukspottkörteln. Cellerna som upptäckts motverkar att tumören växer.
– Vi är ännu långt ifrån någon botande behandling, men detta kan visa på en framkomlig väg för fortsatt forskning, säger Daniel Öhlund, docent i onkologi vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
Underlättar för kroppens egna immunförsvar
Forskarna undersökte bindvävsceller som omger cancerceller. De kallas cancerassocierade fibroblaster (CAF) och spelar en viktig roll för hur cancern utvecklas. Vissa av dessa bindvävsceller stimulerar cancercellernas tillväxt och bidrar till att de är motståndskraftiga mot cellgifter. De gör alltså cancern aggressivare och svårare att behandla.
Men i sitt arbete hittade forskarna en undergrupp av CAF som beter sig tvärtom. De kan istället hålla tillbaka cancern och därmed underlätta för kroppens egna immunceller att angripa cancercellerna.
Nästa steg: Hjälpa cellerna att hålla tillbaka cancern
Den nyupptäckta gruppen celler heter ifCAF (interferonrespons cancerassocierade fibroblaster). Trots att de är få tror forskarna att de kan bli viktiga för framtida forskning.
– Den öppning vi ser är om man skulle kunna stimulera bildandet av denna nyupptäckta och snällare typ av bindvävsceller runt cancercellerna, och då på bekostnad av de andra typerna av bindvävsceller som gör cancern aggressiv, säger Daniel Öhlund.
Nu ska forskarna studera olika läkemedel som skulle kunna främja bildandet av ifCAF-celler, så att de ökar i antal och därmed bromsar sjukdomsutvecklingen. Det kan bli ett mål för framtida läkemedel.
Vetenskaplig artikel:
Dissecting FAP+ Cell Diversity in Pancreatic Cancer Uncovers an Interferon-Response Subtype of Cancer-Associated Fibroblasts with Tumor-Restraining Properties, Cancer Research.