
Ungefär 70 procent av svenska tonåringar äter mer socker än vad som rekommenderas, visar en studie. Ett högt intag av socker kopplas även till ett lägre intag av viktiga näringsämnen.
Hur mycket socker svenska ungdomar faktiskt får i sig har man tidigare inte vetat. En avhandling från Göteborgs universitet undersökte detta genom att utveckla en metod för att uppskatta sockerinnehållet i livsmedel.
Metoden användes sedan på data från Livsmedelsverkets nationella kostundersökning, Riksmaten ungdom, mellan åren 2016–2017.
Resultaten visar att det bara är 30 procent av ungdomarna som håller sig under det rekommenderade maxintaget av socker.
Fritt och tillsatt socker
Studien handlar om fritt och tillsatt socker, som är kopplat till en rad negativa hälsoeffekter. Tillsatt socker är det som läggs till vid tillverkning eller matlagning – till exempel socker i läsk, godis, kakor, bakverk och vissa frukostflingor.
Fritt socker är både tillsatt socker och det socker som naturligt finns i honung, sirap, fruktjuice och fruktjuicekoncentrat.
– Eftersom det finns råd kring intaget av både tillsatt socker, och sedan 2023 även fritt socker, är det viktigt att kunna följa upp hur väl dessa följs för att ha underlag för att kunna främja en god folkhälsa med olika hälsofrämjande insatser, säger Julia Wanselius, doktorand i kostvetenskap vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap på Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Rådet om socker
Gränserna för det rekommenderade maxintaget av socker sätts i relation till hur mycket kalorier man konsumerar och uttrycks i energiprocent (E%).
Intaget av både tillsatt och fritt socker rekommenderas att begränsas till max 10 energiprocent, men gärna lägre, det vill säga max 10 procent av alla kalorier man äter. För vuxna motsvarar det ca 50-75 gram socker per dag. Ett glas juice (200 milliliter) innehåller cirka 15 gram fritt socker, ett glas läsk (200 milliliter) innehåller cirka 20 gram fritt socker och en tallrik sötad fruktyoghurt (200 gram) innehåller cirka 20 gram fritt socker.
Lägre intag av viktiga näringsämnen
Läsk, godis, kakor och bakverk är de största källorna till socker i ungdomars kost och står för cirka 70 procent av allt tillsatt socker som de äter, visar studien. Det är mest hemma under helgerna som de äter sockret och det äts oftast utanför huvudmåltiderna.
Studien visar också att ett högt intag av socker är kopplat till ett lägre intag av viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler och fullkorn.
– De flesta ungdomar äter för mycket socker. Även om genomsnittsintaget ligger nära den rekommenderade maxgränsen är det fortfarande en betydande andel som överskrider den, säger Julia Wanselius.
Kostråd behöver formuleras om
Informationen om sockerintaget behöver förändras för att få unga att äta mindre socker, kommer studien fram till. Istället för att fokusera på att rekommendera mindre socker föreslår Julia Wanselius att försöka få unga att äta och dricka mindre av vissa specifika livsmedel, exempelvis läsk och godis.
– Vi vet nu att några få näringsfattiga livsmedel står för den största delen av det socker ungdomar konsumerar. Det skulle vara mer effektivt att rikta kostråd mot dessa specifika produkter, istället för att prata om socker i allmänhet.

Frukt har varken tillsatt eller fritt socker
Tillsatt socker är socker som har lagts till i livsmedel vid tillverkning eller matlagning, till exempel socker i läsk, godis, kakor, bakverk och vissa frukostflingor.
Fritt socker är både tillsatt socker och det socker som naturligt finns i honung, sirap, fruktjuice och fruktjuicekoncentrat.
Socker som finns naturligt i hela frukter, grönsaker och mjölk räknas inte som fritt socker. Det är livsmedel som bidrar med näringsämnen och är viktiga i vår kost.
Högt intag av tillsatt och fritt socker kan öka risken för karies, övervikt, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Det tar också plats från annan mat och bidrar med kalorier men lite näring. Därför rekommenderar Livsmedelsverket och Världshälsoorganisationen att socker ska utgöra max 10 procent av det dagliga energiintaget – och helst under 5 procent för ytterligare hälsovinster.
Avhandling:
Estimating added and free sugars intake in Swedish adolescents – methods, food sources, nutritional implications, and potential food label impact, Göteborgs universitet.