
Kraftiga skyfall och översvämningar blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Men många fastighetsägare underskattar sitt ansvar – och vet inte vad de själva kan göra för att förebygga skador. Nu visar forskare vid Linköpings universitet hur insatser kan bli enklare och mer effektiva.
Många fastighetsägare tror att kommunen ansvarar för att skydda deras hus från översvämning vid skyfall, men enligt Sveriges strategi för klimatanpassningar ligger ansvaret på fastighetsägaren.
– Vi behöver öka kunskapen om att fastighetsägaren har en viktig roll och att det finns mycket att göra som inte innebär att man måste bygga om hela fastigheten, säger universitetslektor Sofie Storbjörk vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.
Fastigheter i Linköping och Norrköping granskades
Även stora kommunala fastighetsbolag kan vara osäkra på hur det förebyggande arbetet ska gå till. För att hitta nya sätt att jobba med frågan har forskare samarbetat med fyra kommunala bolag i Linköping och Norrköping. Tillsammans ansvarar de för över 2 300 byggnader, som rymmer både hyreslägenheter och olika kommunala verksamheter.
När forskarna granskade kartor över översvämningsrisker såg de att många byggnader låg på platser med hög risk för stigande vattennivåer. De besökte 604 byggnader och hittade flera svagheter. Det visade sig att en tredjedel hade öppningar i marknivå, och upp till hälften riskerade att få in avloppsvatten i källaren eftersom det saknades backventiler. Många hade också sprickor eller hål i grunden och fasaden.
Utgick från ett värsta scenario
De många problemen gjorde det svårt för bostadsbolagen att veta hur de skulle gå vidare. Forskarna höll därför workshops med nyckelpersoner, som fick lista de allvarligaste konsekvenserna av en översvämning – till exempel personskador, evakueringar och skador på teknisk utrustning. Detta kopplades sedan till byggnadernas brister, vilket hjälpte till att prioritera vilka hus som först behövde åtgärdas.
Forskarna visade att fastighetsägarna själva kan göra mycket – som att flytta viktiga funktioner från källaren, installera vattentäta dörrar och backventiler, höja trösklar vid entréer, se till att marken lutar bort från byggnaden och minska antalet hårda asfalterade ytor.
Viktigt att dela med sig av kunskap
Forskarnas slutsats är att bästa sättet att arbeta är att utgå från ett värsta scenario och byggnadernas svagheter. De betonar också vikten av att kommuner och stora bostadsbolag öppet berättar om olika åtgärder. Det skulle hjälpa mindre fastighetsägare, som bostadsrättsföreningar och villaägare.
En annan studie visar nämligen att bostadsrättsföreningar ofta underskattar översvämningsrisken, och att inte ens föreningar som drabbats flera gånger har vidtagit förebyggande åtgärder. Okunskap är en stor del av problemet, menar forskarna.
– Det kommer ju bli mycket, mycket tydligare vad man kan göra om bostadsbolag och kommuner börjar berätta vad de gjort. Då kan man ju sedan som lekman kopiera det, säger biträdande professor Mattias Hjerpe vid Linköpings universitet.
Vetenskapliga artiklar:
Introducing a severe impacts approach to guide adaptation to pluvial floods in residential and public buildings, Building Research and Innovation.
The Patronization of Pluvial Flood Risk and Adaptation Among Tenant-Owned Housing Associations in Sweden, Buildings.