150 personer med typ-2 diabetes eller ett förstadium till sjukdomen lottades till att testa tre olika kosttyper under ett års tid för att se vilken som hade bäst effekter på deras hälsa. Bild: Douglas Fehr, Unsplash
Artikel från forskning.se

Texten baseras på ett pressmeddelande. Läs mer om vårt innehåll.

En så kallad hälsosam nordisk kost som är hög på kostfibrer från fullkorn, frukt och grönsaker men med liten andel mättat fett kan hjälpa till att behandla både typ-2 diabetes och fettlever. Det visar en ny studie där forskarna jämförde tre olika typer av kost och kom fram till att den hälsosamma nordiska kosten är bättre än Livsmedelsverkets rekommendationer.

Under ett års tid har forskare vid Uppsala universitet undersökt personer med typ-2 diabetes eller ett förstadium till sjukdomen för att se vilken kost som ger bäst effekter på deras hälsa.

Resultatet visar att så kallad ”hälsosam nordisk kost” är bättre än både Livsmedelsverkets rekommendationer och så kallad lågkolhydratkost när det kommer till att behandla fettlever och typ-2 diabetes.

− Den hälsosamma nordiska kosten hade allra störst effekt för studiedeltagarna med diabetes, där drygt 20% av leverfettet minskades och blodsockerkontrollen förbättrades på ett års sikt. Mer än varannan person blev även av med sin fettlever. Dessa resultat är därmed lika viktiga för personer med fettlever som med typ-2 diabetes, säger Ulf Risérus, professor i klinisk nutrition och metabolism vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Deltagarna, som bestod av 150 personer med typ-2 diabetes eller dess förstadium, lottades i studien till att under ett års tid följa en av tre koster:

  1. ”Anti-lipogen kost”, en lågkolhydratkost låg på animaliska livsmedel och hög på fleromättat fett från växtriket. Tonvikt lades på fettrika livsmedel som solrosolja, valnötter, pumpa- och solrosfrön, kolhydratfattiga grönsaker och proteinrika bönor, linser och en del magra mejeriprodukter.
  2. ”Hälsosam nordisk kost”, kan ses som en nordisk variant av medelhavskost. Den var låg på mättat fett, men hög på kostfibrer från fullkorn, frukt och grönsaker. Tonvikt lades på livsmedel som havre- och rågflingor havrekli, rågbröd, knäckebröd, rapsolja, mandlar, äpplen, päron, blåbär, hallon, kål, ärtor och makrill, lax, samt låg-fett naturell yoghurt och fil och växtbaserat matfett.
  3. Kontrollgrupp, sedvanlig vård med kostråd enligt Livsmedelsverkets gällande näringsrekommendationer, vilket motsvarar en kost rik på olika typer av frukt, grönsaker, baljväxter, olivolja, magra mejeriprodukter.

I alla grupperna skulle deltagarna minska på rött-och processat kött, sötade drycker, sötsaker och snacks med tillsatt socker.

Nordiska kostens effekter överraskade forskarna

Forskarna förväntade sig att alla kosterna skulle vara gynnsamma, men ville se vilken som bäst kunde sänka både leverfett och blodsockernivåer.

Forskarna blev förvånade över att den nordiska kosten var så pass bra, de trodde att den anti-lipogena kosten skulle ha gett bäst resultat.

− Både anti-lipogen kost och nordisk kost är relativt likvärdiga när det kommer till att minska leverfettet såväl som det ”onda” LDL-kolesterolet*, men den hälsosamma nordiska kosten var mer effektiv att minska blodsockret på lång sikt, och hade även mer gynnsamma effekter på kroppsvikt, inflammation och blodfettprofil, samt minskade tecken på leverskada, säger Ulf Risérus.

Studien visar också att kosterna gick förvånansvärt bra att följa.

– Trots att deltagarna fick äta så mycket de ville av de livsmedel som rekommenderades, gick de ändå ned i vikt. I många tidigare kostsstudier, har man begränsat kaloriintaget, vilket är effektivt på kort sikt, men ger ökade hungerkänslor och kan vara svårt att följa på längre sikt, säger Michael Fridén, associerad forskare i klinisk nutrition och metabolism vid Uppsala universitet.

*LDL står för low-density lipoprotein och brukar kallas det ”onda” kolesterolet. Det kan fastna i redan skadade kärl och på så sätt orsaka förträngningar.

Kan användas för att behandla typ-2 diabetes

Även om en del av de gynnsamma effekterna av den hälsosamma nordisk kosten kunde förklaras av att deltagarna gick ner i vikt, så kunde forskarna se att viktminskningen bara förklarade drygt hälften (56 procent) av effekten på leverfett.

– Detta är väldigt intressant, då det tyder på att kosten i sig har bidragit till fettminskningen i levern, men sannolikt även till förbättrade blodsocker- och blodfettvärden samt minskad inflammation. Behovet av nya vetenskapligt beprövade koster för långsiktig diabetesbehandling har varit stort. Våra resultat är viktiga för kommande kostrekommendationer och är särskilt betydelsefulla för överviktiga personer med typ-2 diabetes eller förstadium till diabetes, säger Ulf Riséruz.

Vetenskaplig artikel:

Effects of an anti-lipogenic low-carbohydrate high polyunsaturated fat diet or a healthy Nordic diet versus usual care on liver fat and cardiometabolic disorders in type 2 diabetes or prediabetes: a randomized controlled trial (NAFLDiet), Nature communications.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera