Arbetsliv
-
Lägre krav på sjukintyg får fler att stanna hemma längre
Spelar det någon roll för längden på en sjukskrivning om läkarintyg krävs efter en vecka – eller två? Enligt en rapport från IFAU tycks mildare krav få fler att stanna hemma från jobbet under längre tid.
-
Längre varsel gynnar anställda
Längre varselperioder ger anställda bättre chanser att få nya jobb, men en baksida är minskad produktivitet fram till uppsägningen. Det visar en studie vid Stockholms universitet.
-
Kortare arbetstid – är det lika bra för alla?
Är det värt att arbeta 40 timmar i veckan? För vissa ger en ökad fritid tillräckligt med fördelar för att vilja jobba deltid, trots minskad lön. Nu ska forskare ta reda på vilka de exakta konsekvenserna blir för individ och samhälle.
-
Negativa attityder på jobbet försvårar stöd vid psykisk ohälsa
Är du utmattad eller deprimerad riskerar du att få sämre stöd på jobbet om chefer och kollegor har en negativ eller okunnig inställning till psykisk ohälsa. Hjälpinsatser som skulle kunna förebygga en sjukskrivning uteblir. Det framgår av en studie från Sahlgrenska akademin vid...
-
Privata arbetsförmedlare kostar mer – men ger inte fler jobb
Allt fler som söker jobb slussas till fristående arbetsförmedlare, via den statliga Arbetsförmedlingen. Men de privata aktörerna kostar mer – och bidrar inte till att fler får jobb. Det visar en ny IFAU-rapport.
-
Byggdamm kan öka risken för kronisk njursvikt
Byggarbetare som utsätts för damm och andra partiklar kan ha en ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
-
Sjuksköterskor med autism och adhd håller tyst om diagnosen
Det händer att sjuksköterskor med autism eller adhd håller tyst om sin diagnos inför chefer och kollegor, enligt en ny studie från Högskolan i Gävle. De kan vara rädda att stämplas som mindre dugliga. Men många av sjuksköterskorna upplever tvärtom att de har särskilda styrkor i jobbet...
-
Vem ska ta hand om gamla mamma?
Allt fler blir äldre. Det innebär att äldreomsorgen behöver öka med närmare 60 000 anställda de kommande tio åren. Även sjukvård och försvar behöver mer personal. Här är 9 strategier för framtidens...
-
Sämre jobbstöd till kvinnor med funktionsnedsättning
I Sverige finns en metod som enligt forskningen är bra vad gäller att hjälpa människor med funktionsnedsättning att hitta och behålla jobb. Men inte alla får denna hjälp. Och kvinnorna får sämre hjälp än männen, enligt en ny avhandling från Örebro universitet.
-
Så kan flexibelt arbete flyta på bättre
Mixen av kontorsarbete och distansjobb rymmer en del utmaningar. För att få arbetet att fungera bättre är tydliga regler och strategier för enskilda medarbetare och arbetsgruppen viktiga. Det visar en studie som granskat arbetsmetoder vid flexibelt arbete.
-
Så blir kontoret ett lockbete för distansarbetare
Sedan distansarbetet slog igenom under coronapandemin har företag kämpat för att få tillbaka sina anställda till kontoren. De som lyckas bäst erbjuder flexibla arbetstider och en arbetsmiljö som trumfar hemmakontoret.
-
Bra relation med chefen viktigt för trivsel på jobbet
Bra kollegor är viktigt, men en bra relation till chefen har större betydelse för hur nöjda vi är med jobbet. En bra chef är motorn för både trivsel, motivation och engagemang hos medarbetarna, visar en studie.
-
Stress och konflikter på jobbet bakom sjukskrivningar
Medelålders kvinnor som upplever stress på jobbet har rejält förhöjd risk för framtida sjukskrivningar. Brist på inflytande och konflikter bidrar till stressen, visar en studie.
-
Mellanchefen – lite av en kameleont på jobbet
Kompis, kommendant eller rent av en kameleont? Mellanchefen tvingas ofta anpassa sig till både medarbetarna och den egna chefens krav. Men att växla mellan olika roller kan leda till stress och sämre ledarskap.
-
Svenska utlandsveteraner klarar sig bra
Närmare 70 000 svenskar har gjort militär utlandstjänstgöring i olika konflikthärdar, ibland under påfrestande förhållanden. Men de klarar sig bra efter hemkomst, både när det gäller jobb och inkomst, visar en avhandling från Umeå universitet.
-
Jobbresor kan innebära risker för hantverkare och vårdpersonal
Trötthet, stress, värk, bristfälliga cyklar och lösa föremål i bilar. En ny forskningsstudie har granskat arbetsmiljö och säkerhet när hantverkare och omsorgspersonal reser i tjänsten.