Barn och unga
-
Barn och föräldrar vet för lite om HPV
När fler vet varför vaccin mot HPV är viktigt blir det lättare att hålla uppe en hög vaccinationstäckning. – Både föräldrar och barn har bristande kunskap om HPV och vaccinering, säger Eva Runngren, forskare i omvårdnadsvetenskap vid Örebro universitet i ett pressmeddelande.
-
Små barn med autism får hjälp snabbare
Barn med autism har fått hjälp snabbare när olika vårdavdelningar i Göteborg har samarbetat tätare. I snitt har barnen fått sin diagnos ett år tidigare tack vare satsningen.
-
Fler unga mår bra – men de som mår dåligt mår sämre
När tonåringar fick skatta sitt psykiska mående upptäckte forskare att fler än tidigare säger sig må riktigt bra. Samtidigt mår de som mår dåligt betydligt sämre än ungdomar i samma ålder gjort innan.
-
Oklart vilka barn som har nytta av adhd-medicin
I takt med att fler barn får en adhd-diagnos ökar förskrivningen av läkemedel. Men en studie visar nu att effekten av behandlingen, som kan ge biverkningar, inte går att förutse.
-
Samisk kultur källa till glädje – men unga möter också rasism
Många samiska ungdomar är stolta över sin kultur, men de möter även svåra utmaningar. Sex av tio har till exempel upplevt rasism och kränkningar. Samiska unga kvinnor har också sämre psykisk hälsa jämfört med jämnåriga i övriga landet.
-
Fluorid i dricksvatten kopplas till sämre kognition hos barn
Fluorid finns naturligt i dricksvatten. En studie från Karolinska institutet visar att exponering för fluorid kan kopplas till försämrad kognition hos barn.
-
Elever tar hjälp av AI – men inte till allt
Många gymnasieelever tar stöd av ChatGPT i sitt skolarbete på natur- och teknikprogrammen. Men användningen sker på ett genomtänkt sätt – trots att många inte har så bra koll på AI. Det menar forskare vid Högskolan i Halmstad.
-
Bollsport en utmaning för idrottslärare
Bollsport i skolan kan användas för att lära elever att samarbeta, men i praktiken är det inte helt lätt. Lärarna tvingas ofta balansera mellan tävlingskultur och inkludering i undervisningen, visar en avhandling.
-
Förskolan underlättar inte alltid integration
Förskolan pekas ut som en viktig plats för att nyanlända barn ska integreras i det svenska samhället. Men den fria leken och undervisningen främjar inte alltid målet, enligt forskning vid Linköpings universitet
-
Fiberrik mat kan skydda barn mot celiaki
Små barn som äter mycket fibrer ser ut att löpa mindre risk att drabbas av glutenintolerans. Det visar forskning från Lunds universitet.
-
Fler språk i klassrummet kan ge bättre ämneskunskaper
Ett klassrum där eleverna behärskar flera språk kan ses som en pedagogisk skattkista, enligt en ny avhandling. Men lärarna behöver veta hur kistan öppnas för att kunna använda språkkunskaperna på ett bra sätt i undervisningen.
-
Barn som utsatts för våld behöver mer skydd under behandlingen
Barn och unga som utsatts för våld i hemmet kan ha svårt att läka om otryggheten fortsätter under den psykologiska behandlingen. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet. För att hjälpa barnen behövs bättre skydd under och efter vården.
-
Utsatthet påverkar muslimska elevers gymnasieval
Muslimska elever upplever en utsatthet i skolmiljön, något som kopplas till deras religiösa identitet. Känslan av att inte passa in påverkar bland annat elevernas val av gymnasium, visar forskning vid Göteborgs universitet.
-
Brist på barnahus drabbar unga brottsoffer
Många svenska kommuner saknar ett barnahus, där myndigheter samlas för att stödja barn som kan ha utsatts för våld och övergrepp. Nu vill utredarna bakom en ny rapport se en förbättring av situationen för att alla barn – oavsett var de bor – ska få tillgång till bättre stöd.
-
För tidigt födda får inte tillräcklig smärtlindring
Många barn som föds extremt tidigt behöver intensivvård som kan vara smärtsam. Men vården lyckas inte alltid ge smärtlindring fullt ut, visar en stor kartläggning inom neonatalvården.
-
Pandemin skyddade barn från luftvägsinfektioner
Färre små barn drabbades av luftvägsinfektioner under covid 19-pandemin jämfört med före virusutbrottet. Dessutom minskade användningen av antibiotika bland de allra yngsta. Det visar forskning vid Umeå universitet.