1. En nyfödd bebis fot.
    27 januari 2025

    För tidigt födda får inte tillräcklig smärtlindring

    Många barn som föds extremt tidigt behöver intensivvård som kan vara smärtsam. Men vården lyckas inte alltid ge smärtlindring fullt ut, visar en stor kartläggning inom neonatalvården.

  2. Bebis sover i en vagn.
    24 januari 2025

    Pandemin skyddade barn från luftvägsinfektioner

    Färre små barn drabbades av luftvägsinfektioner under covid 19-pandemin jämfört med före virusutbrottet. Dessutom minskade användningen av antibiotika bland de allra yngsta. Det visar forskning vid Umeå universitet.

  3. Barn i träningsskor.
    22 januari 2025

    Behandling av barn med obesitas har långsiktig effekt

    Livsstilsbehandling för nyttigare matvanor och mer fysisk aktivitet kan hjälpa barn med kraftig övervikt, obesitas. Men sådan behandling har även effekt på längre sikt. Risken för allvarliga hälsoproblem och för tidig död minskar i vuxen ålder.

  4. Ung person inhalerar rök från e-cigarett.
    21 januari 2025

    Vejp och vitt snus – hur farligt är det nya nikotinet?

    Allt fler unga i Sverige använder vitt snus och e-cigaretter. De marknadsförs som tobaksfria, men innehåller ofta höga halter nikotin och smaksätts på sätt som lockar nya målgrupper. Forskare har i flera studier undersökt hur riskerna med de nya nikotinprodukterna ser ut.

  5. Barn med en kanyl i handen ligger i en sjukhussäng.
    21 januari 2025

    Immunsystemet ledtråd till bättre behandling av barncancer

    Barns immunförsvar reagerar annorlunda vid cancer jämfört med vuxnas. Ökad förståelse för skillnaderna i immunsvar kan leda till nya skräddarsydda behandlingar för barn med cancer, enligt forskare vid Karolinska institutet.

  6. Gravid kvinna i gul tröja
    20 januari 2025

    Fler barn räddas med tidigare igångsättning

    Andelen barn som dör i magen, eller i samband med förlossning, efter graviditetsvecka 41 har under några år minskat med 47 procent i Sverige. Det visar en stor studie. Minskningen har skett efter att rutinerna kring igångsättning förändrades.

  7. Ett barn åker på elsparkcykel.
    19 december 2024

    Fler barn skadas på elsparkcykel

    Olyckor med sparkcykel har ökat kraftigt och en fjärdedel av alla som skadas är barn. Åldersgräns och krav på hjälm är några åtgärder för att minska olyckorna, enligt en ny rapport från VTI.

  8. Flicka gungar på en lekplats.
    2 december 2024

    Förskolans läge påverkar barnens luftkvalitet

    Var en förskola är placerad i en stadsdel kan avgöra hur mycket skadlig luft barnen andas in. Det kan vara stor skillnad i luftkvalitet mellan förskolor i samma område, visar en studie.

  9. Flicka med mörkt hår och dubbelfläta, sedd bakifrån, ser ut genom fönster.
    19 november 2024

    Varierande kemikaliemix i svenska ungdomars kroppar

    Ungdomar i Sverige bär på en uppsjö av kemikalier i sina kroppar. Men halterna varierar, bland annat beroende på kön, födelseplats och bostadsort. Det framgår av en doktorsavhandling från SLU.

  10. Tre unga kvinnor, sedda bakifrån, gående i stadsmiljö. Flerfamiljshus och solstrålar syns.
    8 november 2024

    Adhd kan påverka sex och relationer hos unga

    Adhd kan kopplas till svårigheter i sexuella relationer. Till exempel kan impulsivitet göra att man gör saker som man sedan ångrar. För vårdens del är det viktigt att skapa förtroendefulla möten med unga kvinnor med adhd, i vård som rör relationer och sex. Det framgår av ny forskning...

  11. En vuxen tillsammans med barn som målar teckningar.
    4 november 2024

    Spretiga roller pressar förskolans pedagoger

    Många olika uppgifter som dagligen måste lösas – med begränsade resurser. När förskolepersonal tyckt till om sin arbetssituation på sociala medier beskrivs en splittrad yrkesroll som väcker frustration.

  12. Barn med morot i hand
    4 november 2024

    Barnfetma kopplas till sämre ekonomi

    Efter pandemin har övervikt och fetma minskat bland barn i Sverige, men fortfarande finns skillnader. Fler barn med övervikt finns i regioner med många ensamstående föräldrar, låg utbildningsnivå och sämre inkomst.

  13. Bok i ljus, närbild. Bit av filt i förgrunden.
    1 november 2024

    Läslust försvinner i högstadiet

    Intresset för att läsa minskar hos svenska ungdomar. Samtidigt finns en medvetenhet hos lärare om vikten av att väcka och bibehålla läslusten istället för att kräva den. Det säger forskare i pedagogik vid Linköpings universitet.

  14. Barn läser bok på nära håll, håller finger mot texten. Boken ligger på ett bord.
    28 oktober 2024

    Hotfull teknik i barnböcker

    Ny teknik, som sociala medier, blir alltmer självklara inslag i barn- och ungdomsböcker. Men i böckerna framställs tekniken ofta som farlig. – Det är påtagligt att det finns en negativ bild av tekniken, säger forskaren Jakob Olsson vid Karlstads universitet.

  15. Ett barn på en lekplats.
    28 oktober 2024

    Barns BMI kopplas till lungfunktion i vuxen ålder

    För högt – eller för lågt – BMI under barndomen kan orsaka försämrad lungfunktion i vuxen ålder. Men med förebyggande insatser kan problemen undvikas, visar en studie vid Karolinska institutet.

  16. 23 oktober 2024

    AI-bilder visar bara glada tonåringar

    När AI skapar bilder av hur ungdomar ser ut, och beter sig, gestaltas en tillvaro helt utan bekymmer. Alla är vackra med perfekt hy, klär sig likadant och utstrålar framgång. – Tjänster som Dall-E utlovar oändliga möjligheter, men erbjuder ett mycket begränsat och ideologiskt laddat...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera