Coronaviruset
-
Vaccinerade har mindre risk för svår hjärt-kärlsjukdom
Personer som är fullt vaccinerade mot covid-19 har lägre risk att drabbas av svåra hjärt-kärlsjukdomar som kopplas till covidinfektion. Samtidigt ses viss hjärt-kärlpåverkan efter enskilda doser, enligt en studie från Göteborgs universitet.
-
Vaccin når inte alla med psykisk ohälsa
De allra flesta – med och utan psykiatriska diagnoser – är vaccinerade mot covid-19. Men bland personer som inte tar mediciner mot sin psykiska ohälsa är färre vaccinerade. Det visar en studie från Karolinska institutet.
-
Pandemin tog inte stor plats i drömmarnas värld
Påverkade coronapandemin verkligen våra drömmar så mycket som rapporterats? Svaret är nej. Mardrömmar till följd av oro och stress ökade nästan inte alls, enligt en studie från Högskolan i Skövde.
-
Så påverkades vilda djur av pandemin
Vilda djur anpassar sig hela tiden för att överleva. Vissa djur uppfattar människan som ett hot, medan andra söker skydd och mat i vår närhet. Hur olika djur reagerar på mänsklig närvaro påverkas även av om kontakten sker ute i naturen eller i stadsmiljö. Eftersom vilda djur tvingas...
-
Högt blodtryck kopplas till ökad risk för postcovid
Patienter som drabbats av postcovid lider ofta av intensiv trötthet och andningssvårigheter. En ny studie visar även att högt blodtryck kan vara en riskfaktor för postcovid.
-
Fetma minskar bland yngre barn
Under pandemin ökade övervikt och fetma bland förskolebarn, men trenden tycks ha varit tillfällig. Det visar en studie från Göteborgs universitet och Uppsala universitet.
-
Covid-vaccin till gravida säkert för barnen
Forskning visar att gravida kan vaccinera sig mot covid-19 utan att oroa sig för risker för barnet. Snarare tycks risken för död och svåra komplikationer minska om mamman är vaccinerad.
-
Tufft för anhöriga till IVA-patienter under pandemin
Under pandemin stängdes intensivvårdsavdelningar för besökare. En studie har undersökt hur det var för anhöriga att inte kunna träffa sina svårt sjuka närstående.
-
Alkoholdödlighet och självmord ökade inte under pandemin
Coronapandemin ökade stressen hos många. Farhågor fanns om att stressrelaterade utfall som självmord och alkoholproblem också skulle öka under pandemin. Men så verkar det inte ha blivit i Sverige, enligt en studie från Stockholms universitet och Karolinska Institutet.
-
Tarmbakterier kan påverka effekten av covidvaccinet
Den som har många ”goda” bakterier i tarmarna har ökad chans att få en god effekt av covid-vaccin. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet. I framtiden kan man eventuellt ge vissa människor en dos med nyttiga bakterier inför vaccinationer, menar forskaren och läkaren Piotr...
-
Nässprej med antikroppar testas mot covid-19
En studie på möss visar att näsdroppar med IgA-antikroppar är effektiva mot covid-19. Forskare hoppas att nässprejen, som inte ersätter vacciner, även ska kunna skydda människor som är särskilt sårbara för infektioner.
-
Svår covid ökar risken för störd hjärtrytm
Personer som varit sjuka i covid-19 har en ökad risk att drabbas av rubbad hjärtrytm. Det visar en studie vid Umeå universitet.
-
Svår covid tycks öka risken för långtidsbesvär
De som drabbades hårdast av covid-19, när infektionen slog till, var också de som sedan upplevde mest långtidsbesvär i form av trötthet, yrsel med mera. Det framgår av en ny studie från Sverige, Norge, Danmark och Island.
-
Postcovid kopplas inte till skador i hjärnan
Postcovid tycks inte bero på en pågående infektion i hjärnan eller en aktiv hjärnskada. Det visar en studie vid Göteborgs universitet.
-
Psykisk ohälsa under pandemin kopplas till låg inkomst
Personer med lägre inkomst och utbildning löpte större risk att må sämre psykiskt under coronapandemin. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
-
Är covid-19 över nu?
Snart blir coronaviruset ett förkylningsvirus bland andra, menar forskare. Men hur vet vi att coronaviruset inte muterar till något dödligare innan dess?