1. Patient tas om hand.
    21 februari 2025

    Var femte infektionsläkare smittades under pandemin

    Läkare inom infektionssjukvård hade störst risk att smittas under pandemins första och andra våg. Var femte testades positivt för coronaviruset, vilket är betydligt fler än läkare med mindre patientkontakt.

  2. Uppmaning att hålla avstånd på Drottninggatan i Stockholm.
    11 februari 2025

    Migranter hade större risk att få långtidscovid

    Större exponering för coronaviruset – och fler fall av allvarlig sjukdom – bland migranter innebar en ökad risk att drabbas av långtidscovid. Det visar en studie vid Stockholms universitet.

  3. Små partiklar skapar ett hål på virusets yta.
    31 januari 2025

    Nanopartiklar kan skada coronaviruset

    Forskare har upptäckt ett nytt sätt att mota coronaviruset. En ny studie visar att en viss typ av nanopartiklar kan skada virusets yttre hölje. Tekniken kan bana väg för effektivare desinfektion av ytor, luft och vatten.

  4. Bebis sover i en vagn.
    24 januari 2025

    Pandemin skyddade barn från luftvägsinfektioner

    Färre små barn drabbades av luftvägsinfektioner under covid 19-pandemin jämfört med före virusutbrottet. Dessutom minskade användningen av antibiotika bland de allra yngsta. Det visar forskning vid Umeå universitet.

  5. Många människor i ett rum.
    8 januari 2025

    Så snabbt sprids covid-19 via luften

    Hur mycket virus krävs egentligen för att bli smittad av coronavirus och hur snabbt går det? Forskning från Lunds universitet visar att det räcker med att vistas några minuter i samma rum som en person med covid-19 för att själv få viruset.

  6. En tumme och ett pekfinger håller i ett covidtest med två streck, det vill säga positivt resultat.
    2 december 2024

    Allvarlig covid kan utlösa fler fall av MS

    Covid kan vara en utlösande faktor för multipel skleros, MS. Det visar ny forskning vid Örebro universitet och Universitetssjukhuset Örebro. – Vi ser en ökning av MS hos personer som har haft allvarlig covid. Men det är fortfarande väldigt få personer som drabbas, säger Scott...

  7. Äldre person får en vaccinspruta.
    8 oktober 2024

    Vaccinerade har mindre risk för svår hjärt-kärlsjukdom

    Personer som är fullt vaccinerade mot covid-19 har lägre risk att drabbas av svåra hjärt-kärlsjukdomar som kopplas till covidinfektion. Samtidigt ses viss hjärt-kärlpåverkan efter enskilda doser, enligt en studie från Göteborgs universitet.

  8. Behållare med vaccin och en spruta.
    26 september 2024

    Vaccin når inte alla med psykisk ohälsa

    De allra flesta – med och utan psykiatriska diagnoser – är vaccinerade mot covid-19. Men bland personer som inte tar mediciner mot sin psykiska ohälsa är färre vaccinerade. Det visar en studie från Karolinska institutet.

  9. Man ligger i säng och håller händerna mot ansiktet.
    10 april 2024

    Pandemin tog inte stor plats i drömmarnas värld

    Påverkade coronapandemin verkligen våra drömmar så mycket som rapporterats? Svaret är nej. Mardrömmar till följd av oro och stress ökade nästan inte alls, enligt en studie från Högskolan i Skövde.

  10. Ett rådjur på besök bland blommande trädgård.
    5 april 2024

    Så påverkades vilda djur av pandemin

    Vilda djur anpassar sig hela tiden för att överleva. Vissa djur uppfattar människan som ett hot, medan andra söker skydd och mat i vår närhet. Hur olika djur reagerar på mänsklig närvaro påverkas även av om kontakten sker ute i naturen eller...

  11. Kvinna lutar huvudet mot händerna.
    26 mars 2024

    Högt blodtryck kopplas till ökad risk för postcovid

    Patienter som drabbats av postcovid lider ofta av intensiv trötthet och andningssvårigheter. En ny studie visar även att högt blodtryck kan vara en riskfaktor för postcovid.

  12. Barn leker med pussel inomhus.
    26 mars 2024

    Fetma minskar bland yngre barn

    Under pandemin ökade övervikt och fetma bland förskolebarn, men trenden tycks ha varit tillfällig. Det visar en studie från Göteborgs universitet och Uppsala universitet.

  13. Gravid kvinna vaccineras av sjuksköterska
    8 februari 2024

    Covid-vaccin till gravida säkert för barnen

    Forskning visar att gravida kan vaccinera sig mot covid-19 utan att oroa sig för risker för barnet. Snarare tycks risken för död och svåra komplikationer minska om mamman är vaccinerad.

  14. Sängliggande patient håller en person i handen.
    31 januari 2024

    Tufft för anhöriga till IVA-patienter under pandemin

    Under pandemin stängdes intensivvårdsavdelningar för besökare. En studie har undersökt hur det var för anhöriga att inte kunna träffa sina svårt sjuka närstående.

  15. Tunnel, vid slutet ses två gående personer i siluett. Solen lyser in i tunneln, vatten framför personerna.
    12 januari 2024

    Alkoholdödlighet och självmord ökade inte under pandemin

    Coronapandemin ökade stressen hos många. Farhågor fanns om att stressrelaterade utfall som självmord och alkoholproblem också skulle öka under pandemin. Men så verkar det inte ha blivit i Sverige, enligt en studie från Stockholms universitet och Karolinska...

  16. En vit dryck hälls upp i genomskinligt dricksglas på bord.
    10 januari 2024

    Tarmbakterier kan påverka effekten av covidvaccinet

    Den som har många ”goda” bakterier i tarmarna har ökad chans att få en god effekt av covid-vaccin. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet. I framtiden kan man eventuellt ge vissa människor en dos med nyttiga bakterier inför vaccinationer,...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera