1. Forskare har en fyrkantig bit tyg i händerna.
    7 november 2024

    Silkestråd kan göra tröjan till en laddare

    Tänk dig en tröja med inbyggd elektronik som övervakar din hälsa eller laddar mobilen under löprundan. En forskargrupp vid Chalmers kan nu visa att en vanlig silkestråd, med en yta av ledande plastmaterial, skulle kunna förvandla textilier till elektriska generatorer.

  2. Mörka siluetter, billjus bakom, mörk himmel.
    9 oktober 2024

    Så har Ukraina räddat elen vid intensiva attacker

    Under Rysslands mest intensiva angrepp på Ukrainas kraftsystem lyckades Ukraina gång på gång att hantera de elavbrott som uppstod. Här är orsakerna till framgången, enligt en rapport från FOI.

  3. Platt runt batteri ungefär i en fingertopps storlek.
    14 maj 2024

    Billigt batteri kan säkra elen i låginkomstländer

    I låginkomstländer kan tillgången på elektriciteten vara begränsad. En lösning kan bli ett nytt hållbart batteri som utvecklats av forskare i Sverige.

  4. Elbil laddas på gata.
    26 april 2024

    Ladda elbilen rätt− och slipp oro för batteriet

    Nyblivna och framtida elbilsförare oroar sig ofta för att batteriet ska ladda ur − eller att det tar tid att ladda. Men med rätt vanor behöver detta inte vara ett problem, enligt en studie från Chalmers.

  5. Elbilar vid laddningsstolpar
    17 oktober 2023

    Ny metod banar väg för bättre batteriåtervinning

    Forskare har utvecklat en ny miljövänlig metod för att separera och återanvända värdefulla metaller. Det innebär att uttjänta batterier från elbilar kan få nytt liv.

  6. Silveraktiga metalliska kristaller i en klump, på vit bakgrund.
    26 juni 2023

    Sällsynta metaller har ökat kraftigt i bilar – men återvinningen är skral

    Sällsynta jordartsmetaller som neodym och dysprosium har ökat enormt i nya bilar sedan 2006, med 400 respektive 1 700 procent. Men återvinningen är liten och metallutbudet räcker inte för att möta efterfrågan på bland annat elbilar, enligt en Chalmerskartläggning.

  7. 7 juni 2023

    El billigare än diesel för tunga lastbilar

    Elektrifiering av tunga lastbilar som kör långa sträckor har ansetts olönsamt. Men forskare kan nu visa att el kan vara ett billigare alternativ än diesel.

  8. 28 april 2023

    Första transistorn i trä kan leda elektricitet

    Nu är den här – världens första transistor gjord av balsaträ. Den kan bana väg för utveckling av ny elektronik och styrning av elektroniska växter.

  9. Skadad man med bandage
    19 april 2023

    Svag elstöt snabbar på läkning av sår

    Långvariga sår kan få allvarliga konsekvenser för diabetiker och äldre. Men såren kan läka betydligt snabbare med hjälp av elektrisk stimulering av hudceller, enligt en ny studie.

  10. 35 grader varmt i stad
    12 april 2023

    Extremväder svår utmaning för städernas elnät

    Städer är extra sårbara för höga och låga temperaturer. Det innebär en ökad belastning på elnäten som behöver rustas för extrema klimathändelser, enligt en ny studie.

  11. 15 mars 2023

    Tystare propeller banar väg för bättre elflygplan

    Utvecklingen av det fossilfria flyget tampas med ett problem – effektiva propellrar i eldrivna plan är bullriga. Men nu har forskare hittat en metod som kan leda till tystare och energisnålare flygturer.

  12. 9 mars 2023

    Så kan eldrivna färjor och stora fordon laddas trådlöst

    Forskare har vidareutvecklat en induktionsteknik som gör det möjligt att effektivt ladda batterier trådlöst – utan hjälp av en människa eller en robotarm. Tekniken öppnar för smidigare laddning av eldrivna färjor och stora fordon.

  13. laddning av en elbil
    13 februari 2023

    Elbil ofta billigare – trots rekordhöga elpriser

    Slopad bonus och höga elpriser har gjort att bensinbilar börjar knappa in på elbilarna. Men det är inte säkert att bensindrivna bilar är ett billigare alternativ, enligt en modell som tittat på totalkostnaderna.

  14. Färgglada hus på Grönland
    8 februari 2023

    Mikronät kan ge Arktis grön el

    Avlägsna regioner som Arktis är ofta beroende av dieselgeneratorer för sin energiförsörjning. Nu har forskare vid KTH utvecklat en hållbar lösning – ett litet energisystem som drivs av sol-och vindkraft.

  15. 18 januari 2023

    Laserstrålar kan leda bort åsknedslag

    En kraftfull laser riktad mot himlen kan skapa en virtuell åskledare och leda bort blixtnedslag, det visar experiment som forskare genomfört på ett berg i Schweiz.

  16. vedbitar lagda på hög
    29 november 2022

    Forskare får el via blött trä – räcker till lampa och miniräknare

    Forskare vid KTH har låtit vatten passera genom förädlat trä och därigenom fått elektricitet. Den räcker än så länge till LED-ljus och en miniräknare.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera