Energi
-
Ny kärnkraft klart dyrare än alternativen, enligt rapport
Ny kärnkraft är varken hållbar eller kostnadseffektiv, enligt en ny studie från Blekinge Tekniska Högskola. Den gröna omställningen blir endast samhällsekonomiskt försvarbar om man satsar på energibesparingar och ny förnybar energi, enligt forskarna.
-
Ny katalysator banar väg för bränsle laddat med vätgas
En ny typ av katalysator kan göra det möjligt att tanka bilen med framtidens flytande vätgasbränsle. Det hoppas forskare vid Lunds universitet.
-
Skogens kottar kan användas till energilagring
Forskare har hittat ett sätt att omvandla skogsavfall, som kottar, till kolmaterial som kan användas för energilagring. Metoden kan underlätta framställning av elektroder till framtidens superkondensatorer.
-
Fiskbajs kan ge energi till odlingar
Fiskars avföring kan bli biogas som kan användas för att driva hållbara fisk- och grönsaksodlingar. Samtidigt skapas gödning till växterna, visar en avhandling.
-
Ett steg närmare billig vätgas
Forskare i Umeå har utvecklat en metod som skulle kunna göra vätgas billigare. Metoden förbättrar omvandlingen av vatten och elektricitet till vätgas.
-
Metaller från solceller kan återvinnas mer miljövänligt
Genom en ny skonsam metod kan värdefulla metaller som silver och indium återvinnas ur böjbara tunnfilm-solceller. Det visar forskning vid Chalmers.
-
Extremväder svår utmaning för städernas elnät
Städer är extra sårbara för höga och låga temperaturer. Det innebär en ökad belastning på elnäten som behöver rustas för extrema klimathändelser, enligt en ny studie.
-
Trä, citron och kokos – recept för nytt batteri
Forskare vid KTH har tagit fram ett genomskinligt batteri av tre naturliga ingredienser. Materialet som liknar papper skulle kunna användas i framtidens husbyggen.
-
Batteriernas inre liv avslöjas – viktigt steg för nya lösningar
Forskare har i realtid lyckats följa hur "lynnigt" litium i en battericell beter sig vid upp- och urladdning. Den nya metoden kan bidra till säkrare och effektivare batterier i framtidens bilar och prylar.
-
Tystare propeller banar väg för bättre elflygplan
Utvecklingen av det fossilfria flyget tampas med ett problem – effektiva propellrar i eldrivna plan är bullriga. Men nu har forskare hittat en metod som kan leda till tystare och energisnålare flygturer.
-
Mer klöver och gräs på åkermarken minskar behovet av soja
Om odling av spannmål varvas med gräs och klöver skulle importerat sojafoder inte behövas. I stället kan gräset omvandlas till proteinrikt foder och energi i bioraffinaderier, visar en studie från Chalmers.
-
Mikronät kan ge Arktis grön el
Avlägsna regioner som Arktis är ofta beroende av dieselgeneratorer för sin energiförsörjning. Nu har forskare vid KTH utvecklat en hållbar lösning – ett litet energisystem som drivs av sol-och vindkraft.
-
Svampar visade vägen till hållbart trämaterial
Trä kan omvandlas till nya material, men processen kräver ofta mycket energi. Forskare vid KTH har velat lösa problemet genom att studera hur svampar i naturen bryter ner trä. Resultatet blev en miljövänlig träfilm som skulle kunna användas till nya förpackningar.
-
Hållbar vattenkraft möjlig i stora delar av världen
Det finns en outnyttjad potential i vattenkraft, menar forskarna bakom en studie där alla vattendrag i världen har kartlagts. Stora resurser som kan möta behov av el finns i flera afrikanska länder och Himalayaregionen.
-
När blir det grönt att flyga igen?
Om 25-30 år går det att flyga med gott samvete igen, menar forskare som utvecklar biobränslen för svensk luftfart. Men vi kommer att flyga mer sällan, och med större hål i reskassan.
-
Vätgasledningar – helt ny infrastruktur i norra Sverige
Norra Sverige står inför en storsatsning på vätgas i gruv- och stålindustrin. En helt ny infrastruktur växer fram och vätgasledningar kommer att behövas, enligt ny forskning. Det handlar om vätgasledningar över gränsen från Finland och längs långa sträckor i norra Sverige.