Förlossning
-
Kvinnor med svår graviditet skaffar färre barn
Kvinnor som drabbats av komplikationer under sin första graviditet, eller förlossning, är mindre benägna att skaffa fler barn. Forskare bakom en ny studie ser behov av bättre uppföljning och stöd till mammorna.
-
Svår förlossningskada kan undvikas med ett klipp
Kvinnor som föder sitt första barn kan få en allvarlig bristning i ändtarmen – med långvariga problem efteråt. Men för många kan skadan förebyggas genom ett ingrepp under förlossningen, visar en studie.
-
Kvinnor med smärta efter födsel känner sig bortglömda
Man går från att vara väl omhändertagen under sin graviditet – till att efter födseln glömmas bort av vården som då istället fokuserar på bebisens hälsa. Det uppger kvinnor med smärta efter en födsel.
-
Missnöje med BB-vården under pandemin
Att som partner stängas ute från BB under pandemin var för många en negativ upplevelse. "En skandal" och "jag betydde ingenting" är några av vittnesmålen om BB-vården i en ny studie.
-
Fettsyror förbättrar synen hos för tidigt födda
För tidigt födda barn som får en kombination av fettsyrorna omega-3 och omega-6 har bättre syn i tvåårsåldern. Det visar en studie.
-
Fyra av tio har ont vid samlag ett år efter förlossningen
Nästan fyra av tio förstföderskor har besvär med smärta vid samlag mer än ett år efter förlossningen, enligt forskning från Umeå universitet. Kvinnor uppger också att de får för lite förståelse i vården.
-
Förlossningsskada vid ändtarmen kan ge långvarigt lidande
Kvinnor som får en bristning vid ändtarmsöppningen när de föder barn dras ibland med problem i decennier efteråt. Det visar en ny studie. Ett vanligt problem är att det läcker bajs, vilket i sin tur kan begränsa livet.
-
Nya ledtrådar kring varför bebisar föds för tidigt
Varför föds vissa för tidigt? Ja, det hela kan handla om att genetiken hos den gravida och fostret är i konflikt med varandra. Det säger forskare efter att ha gjort en stor internationell studie i ämnet.
-
Vasaloppsåkare har färre problem med graviditeten
Kvinnor som åker Vasaloppet har en lägre risk att drabbas av komplikationer i samband med graviditet och förlossning. Men det är inte skidåkningen i sig som är avgörande, snarare handlar det om en aktiv livsstil.
-
Komplikationer vid graviditet ökar risken för hjärtsjukdom
Det finns ett samband mellan vissa graviditetskomplikationer och hjärt-kärlsjukdomar senare i livet, visar en studie. Risken är störst för kvinnor som haft havandeskapsförgiftning och högt blodtryck under graviditeteten.
-
Det minskar oro och ångest efter kejsarsnitt
Ett ultraljud och ett samtal med en läkare. Det minskar oro hos kvinnor som har fött med kejsarsnitt, visar studie.
-
Vaginal förlossning påverkar inte kvinnors sexliv
Kvinnors sexliv påverkas inte negativt av en vaginal förlossning. Forskare har jämfört sexuell tillfredsställelse och sexuell frekvens hos kvinnor som fött vaginalt och med kejsarsnitt.
-
Barnmorskor vill följa kvinnor från graviditet till födsel
Många barnmorskor är positiva till en särskild vårdmodell som innebär mer kontinuitet för kvinnor under hela perioden från graviditet till nybliven förälder. Det visar en studie från Uppsala universitet.
-
Föräldraskap i högre ålder kopplas till ökade risker
Kvinnor som är äldre, ensamstående eller som får barn efter IVF-behandling har större risk att få en komplicerad graviditet och sämre hälsa. En studie visar även att risken för diagnoser kan öka hos barnen. Men det finns också...
-
Viktiga faktorer för att barnmorskor ska stanna i yrket
Fem faktorer pekas ut som avgörande för hur bra barnmorskor trivs på jobbet. Det handlar bland annat om möjligheterna att utvecklas, lösa rollkonflikter och att slippa utbrändhet.
-
Mammans ursprung påverkar barnets födelsevikt
Det är stora skillnader i födelsevikt mellan de med svensk bakgrund och de med rötter från icke-västliga länder och skillnaderna ökar kraftigt för den tredje generationen.