Forskning om hållbar utveckling
Hållbar utveckling handlar om att hitta balansen mellan att leva bra idag utan att förstöra möjligheten för kommande generationer att tillgodose sina behov. Hur kan vi leva så att både människor och planeten mår bra – idag och i framtiden? Forskare söker lösningar för ett mer hållbart samhälle, här hittar du forskning om det.
-
Många vill undvika värsta fast fashion – men få betalar för ”bäst i klassen”
Det finns en tydlig efterfrågan på mer hållbart producerade kläder i Sverige, särskilt när det gäller att undvika de mest problematiska alternativen. Men viljan att betala mer för att nå de allra högsta hållbarhetsnivåerna är låg, visar en studie.
-
Det bina äter på vintern kan påverka deras hälsa på våren
Varje vinter dör många bisamhällen av oklara omständigheter. Nu har forskare vid Högskolan i Skövde hittat en ledtråd. Spåren pekar mot binas vinterfoder.
-
Dubbel skörd med solpaneler på åkern
Kan jordbruk och solpaneler dela mark? Absolut, det kallas agrivoltaiska system och är en teknik som kan fungera bra i Sverige, enligt en ny studie från Mälardalens universitet. Lantbrukare kan få intäkter från egen elproduktion samtidigt som vissa grödor gynnas av solpanelernas skugga.
-
Crowdfunding – en möjlighet för kvinnor inom miljöteknik
Kvinnor som driver företag eller projekt på miljöområdet kan med fördel fundera på att ta in kapital via crowdfunding. Detta sätt att finansiera projekt verkar nämligen inte missgynna varken gröna innovationer eller kvinnor. Det framgår av en ny avhandling i nationalekonomi vid Luleå...
-
Fotboll på konstgräs kan vara bättre för miljön
Konstgräsplaner kan vara mer miljövänliga än naturgräs – men bara om granulatet återvinns och naturgräset fortfarande klipps med bensindrivna maskiner. Det visar en studie där forskare jämfört fotbollsplaners miljöpåverkan med livscykelanalyser.
-
Kaffevanorna ger störst svenskt avtryck i Amazonas
En ny rapport visar att den snabba förlusten av Amazonas regnskog drivs av en komplex mix av lokal efterfrågan och globala handelsmönster. Även den svenska konsumtionen bidrar – och numera har kaffe gått om nötkött som den produkt som påverkar avskogningen mest.
-
Massor av kök rivs ut i onödan
I Sverige slängs mängder av bra kök, inte minst i hyresrätter. Det är ett slöseri som går att stoppa, menar byggforskaren Ulla Janson vid Lunds universitet. – Jag har själv sett hundra år gamla kök med stommar i perfekt skick som rivits ut och ersatts med uppblåsta masonitskivor.
-
Därför ogillar folk koldioxidskatt
En koldioxidskatt skulle vara effektiv och billig, men trots det visar en studie att få vill se en sådan skatt. Anledningen är att det upplevs som personligt kostsamt och studien visar att det spelar en stor roll hur skatter presenteras för människor.
-
Miljön avgör inte ungas turismval
Trots växande klimatmedvetenhet bland unga saknas både incitament och tro på den egna förmågan att göra skillnad när det gäller hållbart resande. Det visar en avhandling som pekar på att bland annat begränsad kunskap och en överdriven tro på att tekniken ska lösa miljöproblemen är...
-
Björklöv och nötter används i ny laserteknik
Fysiker vid bland annat Umeå universitet har tagit fram en avancerad laser helt gjord av biomaterial – med hjälp av björklöv och jordnötskärnor. Den miljövänliga lasern kan i framtiden bli ett verktyg inom medicinsk diagnostik och bildteknik.
-
Elever protesterar mot undervisning i hållbarhet med humor
Tända alla lampor under Earth hour? De elever som protesterar mot undervisning om hållbarhet och klimatfrågor gör det ofta med humor, ironi och distans. Det visar en avhandling i pedagogik från Örebro universitet.
-
Drönare avslöjar oväntat höga utsläpp från reningsverk
Utsläppen av växthusgaser från svenska avloppsreningsverk kan vara betydligt större än man tidigare trott. Det visar en studie där forskare använt speciella drönare för att mäta utsläpp av metan och lustgas från tolv reningsverk.
-
Skatt på kött och läsk kan rädda liv –och minska utsläpp
Forskare har granskat en matskatteväxling som ger billigare frukt, grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter, men dyrare nötkött, lamm, fläsk, charkprodukter och sockersötade drycker. Studien visar att en sådan modell skulle leda till både miljövinster och att 700 färre människor i...
-
PFAS minskar i stora svenska sjöar
Tidigare förbud mot vissa PFAS-ämnen har haft effekt, visar en ny studie. Halterna har minskat i Vänern, Vättern och Mälaren. Men trots förbättringen skulle fisk från alla tre sjöarna fortfarande överskrida de skärpta gränsvärden som nu diskuteras inom EU.
-
Planetär hälsokost kan minska trycket på planeten och rädda miljontals liv
Genom att ställa om livsmedelproduktionen och äta en ”planetär hälsokost” kan vi halvera matens klimatutsläpp och förebygga upp till 15 miljoner dödsfall varje år. Det visar en ny rapport.
-
Mangroveskogars kolinlagring förbättras vid restaurering
Mangroveskogar som återställs kan öka förmågan att binda kol. Men de nya restaurerade ekosystem återfår inte alltid sin normala funktion, menar forskare bakom en studie vid Umeå universitet.