Hjärnan
-
Utmana svajet – så funkar balanssinnet
För att vi ska hålla balansen ska mycket stämma. Inneröron och ögon behöver skicka rätt signaler till hjärna och hjärnbark. Det krävs god motorik, bra känsel – särskilt i fötterna – samt en frisk hjärna. Att rubbningar kan uppstå är inte konstigt, men hur ska de botas?
-
Därför blir det svårare att lära sig nya saker
Våra hjärnor hjälper oss att glömma kunskap som vi inte behöver. Men när den förmågan avtar, med stigande ålder, får vi svårare att lära oss nytt. Det framgår av en avhandling från Örebro universitet.
-
Sunda vanor gynnar hjärnan vid diabetes
Typ 2-diabetes och även förstadier till sjukdomen kopplas till ett snabbare åldrande av hjärnan, enligt en studie från Karolinska institutet. Men en hälsosam livsstil tycks kunna motverka åldrandet.
-
Musik och rytm kan stärka hjärnan
Musikbaserad rörelseterapi kan ha positiva effekter vid rehabilitering efter en stroke och vid andra hjärnsjukdomar. Det visar en översiktsstudie från Göteborgs universitet.
-
Svår pms syns i hjärnan
Kvinnor med svår pms har förändringar i hjärnans funktion och struktur. Det kan vara en förklaring till starka humörsvängningar, enligt en avhandling vid Umeå universitet.
-
Nytt implantat kan ge blinda syn
Forskare har utvecklat ett nytt och hållbart synimplantat. Med hjälp av supersmå stabila elektroder öppnas en möjlighet för blinda att delvis få synförmåga.
-
Vårt luktsinne styrs av hjärnans förväntningar
Luktsinnet påverkas till stor del av ledtrådar från andra sinnen när förutsägelser om dofter ska göras. Det visar en studie från Stockholms universitet.
-
Vad blinda behöver höra för att se bättre
Blinda personer kan få upplevelser som påminner om vad seende får via synen – med riktigt bra syntolkning. Hur syntolkningen beskriver det som syns, men inte hörs, spelar stor roll, visar forskning. Ju mer specifikt och tydligt, desto bättre.
-
Så beter sig hjärnan när vi pratar – och lyssnar
Vad händer i hjärnan när vi talar? Och när vi lyssnar på någon? Aktiveras samma områden i hjärnan? Det har forskare vid Stockholms universitet undersökt. Resultaten kan på sikt kasta ljus över hur hjärnan fungerar vid exempelvis autism och adhd.
-
Sjunga tillsammans är mumma för hjärnan
Omkring 600 000 personer i Sverige sjunger i kör. Det är en populär aktivitet för såväl yngre som äldre. Men körsång är inte bara roligt och socialt, utan kan också ge mätbara hälsoeffekter.
-
Långa mobilsamtal ökar inte risken för hjärntumör
Personer som pratar mycket i mobiltelefon har inte högre risk att drabbas av hjärntumör än andra. Det visar en stor internationell studie.
-
Blodtest förutsäger funktionsförmåga vid stroke
Ett ultrakänsligt blodtest som speglar hjärnskadan vid akut ischemisk stroke – och förutsäger funktionsförmåga. Upptäckten kan få stor betydelse framöver, menar forskarna bakom en ny studie.
-
Kärlekens kemi får känslorna att rusa
Känner du dig lite extra kär och galen inför Alla hjärtans dag? Katja Valli, professor i kognitiv neurovetenskap, reder ut hur kärlekens kemiska cocktail påverkar hjärnan.
-
Hjärnan har en medfödd kunskapsresistens
Våra hjärnor är "programmerade" så att vi tenderar att lyssna mest på de människor som vi gillar – och lyssna mindre på dem vi ogillar. Det har forskare i neuropsykologi visat i ett nytt experiment.
-
Därför kan träning skydda hjärnan mot sjukdomar
Vasaloppsåkare verkar mer sällan än andra drabbas av vaskulär demens och depression. Så här kan det hänga ihop, i hjärnan.
-
Skador i hjärnan efter stroke kan förbättras
En studie på möss visar att förlorade kroppsfunktioner som känsel kan återställas efter en stroke. Forskarna hoppas att resultatet kan bidra till nya läkemedel för behandling av människor.