Kaffe
-
Då är kaffe som nyttigast, enligt forskarna
Rätt tillagat kaffe kan skydda mot sjukdom. Men vad är bäst – bryggkaffe, kokkaffe eller latte? Och vilka bönor? Hur nyttigt kaffe är för oss är en komplex historia, säger forskarna.
-
Nyttiga svampar kan skydda kaffeodlingar
Kaffeskördarna i Etiopien hotas av växtsjukdomen vissnesjuka. Nu visar forskning att nyttiga svampar kan användas för att bekämpa sjukdomen och skydda odlingarna.
-
Hållbar kaffeodling beroende av barnarbete
Barn stannar hemma från skolan och skördar kaffe och skyddar kaffeplantor från vilda djur. Småskalig så kallad skuggodling av kaffe gynnar biologisk mångfald, men är ofta beroende av barnarbete, något som påverkar barnens skolgång och framtidsutsikter, visar forskning från Stockholms...
-
Bryggkaffe skyddar mot diabetes typ 2
Kaffe minskar risken att drabbas av typ 2-diabetes − men bara om du dricker bryggkaffe istället för kokkaffe. Valet av tillagningsmetod påverkar utfallet av kaffets hälsoeffekter, visar en studie från Chalmers i samarbete med Umeå universitet.
-
Klimatet kan göra kaffe till lyxvara igen
Den globala uppvärmningen hotar vår vanligaste kaffeböna. Rosterier och kafékedjor ser på alternativ för framtiden när dagens kaffe kan komma att bli en sällsynt lyxvara, precis som förr. Då måste vi kanske ställa om våra omhuldade fikavanor.
-
Mer övervikt hos barn när mamma druckit kaffe som gravid
Även måttlig kaffekonsumtion under graviditet, en till två koppar om dagen, är relaterat till barnets risk för övervikt eller fetma i skolåldern, visar en studie på 50 943 gravida kvinnor. Det är inte klarlagt om koffeinet direkt orsakar övervikt, men kopplingen i sig gör att forskarna...
-
Kaffe bromsar avskogning i Etiopien
Bergsregnskogarna i Etiopien minskar ständigt i area på grund av expansion av åkermark. I en studie visar forskare att avskogningen har gått mycket långsammare där kaffe odlas i skuggan av träd på 1500-2000 meter över havet än på högre höjder i landskapet där det är för kallt för...
-
Kvinnor som väljer kokkaffe har mindre risk för bröstcancer
Kvinnor som dricker kokkaffe mer än fyra gånger per dag löper mindre risk att drabbas för bröstcancer än kvinnor som dricker kaffe mindre än en gång per dag. Det visar Lena Nilsson med medarbetare vid Umeå universitet i en artikel i tidskriften Cancer Causes & Control.
-
Kaffe kan skydda mot bröstcancer
Beroende på vilken variant man har av en viss gen, så kan en kaffekonsumtion på minst två-tre koppar om dagen antingen minska den totala risken för bröstcancer eller göra att eventuell cancer kommer senare. Det visar ny forskning från Lunds universitet och Malmö högskola.
-
Nya rön om kaffets effekt mot Parkinsons
Kaffe- och tedrickare har ett skydd mot Parkinsons sjukdom. Personer som varit medvetslösa efter slag mot huvudet eller exponerats för bekämpningsmedel är däremot överrepresenterade bland Parkinsonpatienter. Det visar preliminära resultat från en stor europeisk studie.