Kost
-
Kosten påverkar hur pigga spermierna är
Spermierna påverkas av vad man äter, och förändringarna märks snabbt. Detta enligt en ny studie av forskare vid Linköpings universitet, där unga friska män fick en sockerrik kost.
-
Barn med reumatism prövar låginflammatorisk kost
På Akademiska sjukhuset i Uppsala prövas så kallad låginflammatorisk kost som kompletterande eller alternativ behandling, för barn med inflammatorisk ledsjukdom. Om studien går bra, kan det innebära större möjlighet för patienter att påverka...
-
Kostfiber kan bli broms för typ 2-diabetes
Typ 2-diabetes-patienter har färre bakterier som gör smörsyra i tarmen. Nu ska forskare undersöka hur kostfiber kan stimulera tillväxten av sådana bakterier – i tjocktarmen hos personer som är i förstadiet till sjukdomen. Visionen är livsmedel...
-
Fullkorn bästa skyddet mot typ 2-diabetes
Råg, havre eller vete spelar ingen större roll. Bara de innehåller fullkorn så skyddar de mot typ 2-diabetes. En portion havregrynsgröt och en fullkornsmacka om dagen räcker för att minska risken för diabetes med 34 procent hos män och 22 procent hos...
-
Kostfibrer stärker tarmbarriären hos äldre
Likt patienter med Crohns sjukdom har äldre människor med magproblem en tarmbarriär som inte fungerar optimalt. Men kostfibrer kan stärka tarmbarriären och skulle på så sätt kunna motverka mag- tarmproblem. Det visar John-Peter Ganda Mall i sin avhandling...
-
Matmönster viktigare för hälsan än enskilda livsmedel
Äter du mycket kyckling, pasta, ost, dressing och oljor? Eller hör du till gruppen som konsumerar mycket yoghurt med flingor men avhåller dig från kaffe och kött? Forskare vid Lunds universitet har studerat hur olika grupper av människor äter efter olika...
-
Stenålderskost mer hälsosam för överviktiga kvinnor
Överviktiga kvinnor som passerat klimakteriet går ner mer i vikt och har lättare att hålla den lägre vikten om de äter stenålderskost. De får också lägre nivåer av riskfaktorer för typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Det...
-
Hälsosam kost kopplad till barns psykiska hälsa
Barn som äter hälsosamt har – oavsett kroppsvikt – bättre självkänsla, mindre känslomässiga problem och är mer sällan utan kompisar eller mobbade, visar forskning.
-
Så styr en enskild gen mängden kostfiber
Genetiken bakom inlagring av stärkelse och kostfiber i kornkärnan är klarlagd. Upptäckten banar väg för nya särskilt fiberrika kornsorter. – Det här öppnar upp för stora möjligheter att påverka halten stärkelse och fruktan...
-
Upptäckter om dioxin kan ändra kostråd
Skillnaderna mellan hur människor och djur påverkas av dioxiner och dioxinlika föreningar är större än vad vi tidigare trott. Detta kan inverka på hur vi i framtiden bedömer deras risker i vår mat, visar en avhandling vid Umeå universitet.
-
Kostfiber i brödet kan minska risk för typ 2 diabetes
Genom att tillsätta kostfiber i samband med brödbakning kan risken för att drabbas av vår tids folksjukdomar, typ 2 diabetes och hjärt-och kärlsjukdomar, minskas. En ny avhandling från Lunds universitet visar att unga, friska personers blodsockersvar var...
-
Välja mat efter generna – ny trend i jakten på perfekt kost
Frukt, grönsaker och fullkorn är bra mat för de flesta människor. I framtiden kan vi dock få reda på vilken kost som är optimal för var och en av oss, utifrån individuella faktorer som gener och tarmflora.
-
Forskarnas kost för bättre munhälsa och mindre diabetesmedicin
Tio försökspersoner med typ 2-diabetes har fått en specialkomponerad kost under två veckor. Den specialkomponerade menyn är baserad på traditionellt nordiska råvaror, som grönsaker, bär, fullkorn, fet fisk, magert kött och rapsolja. – Vi...
-
För mycket sockrad kost ökar risken för hjärtinfarkt
Vilket samband finns mellan mat och dryck med tillsatt socker och allvarlig hjärtsjukdom? Frågan är tidigare dåligt belyst i forskningen, men nu finns för första gången en mer omfattande studie från Lunds universitet som bidrar med ledtrådar.
-
Paleolitisk kost skyddar hjärta och lever
Riskerna med sjukdomar relaterade till övervikt kan minskas drastiskt med stenålderskost. Det visar Julia Otten i en avhandling från Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.
-
Gravida får otillräcklig kostrådgivning
Många gravida kvinnor upplever att de får otillräcklig och motsägelsefull kostinformation inom mödravården, enligt en avhandling vid Umeå universitet. Samtidigt har nästan en tredjedel av gravida kvinnor lägre blodnivåer av D-vitamin än...