Kost
-
Håll koll på aptit och blodsocker med korn i brödet
Bröd baserat på kornkärnor ger goda och snabba effekter på hälsan. Hemligheten ligger i den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor som hjälper till att minska aptiten och reglera blodsockret såväl som att minska risken för både diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar, visar...
-
Rätt kost och styrketräning bromsar förlust av muskler
En låggradig, kronisk inflammation kan ligga till grund för att vi med åldern förlorar våra muskler. Men utvecklingen går att vända med rätt kost och styrketräning. Det visar en ny Örebrostudie publicerad i Journal of Applied Physiology.
-
Gravida kvinnor och barnmorskor möts inte vid kostrådgivning
Barnmorskor och gravida kvinnor har svårt att mötas vid kostrådgivning. Barnmorskorna fokuserar på att förmedla Livsmedelsverkets kostrekommendationer medan gravida kvinnor bekymrar sig över hur de ska tolka och tillämpa råden i vardagen. Det visar en avhandling från Umeå universitet.
-
Tarmfloran förstärker negativa effekter av fettrik kost
Tarmfloran hos möss som äter fiskolja utvecklar bakterier som skyddar mot både viktökning och inflammation. Tarmfloran hos möss som äter onyttiga fetter utvecklar däremot skadliga bakterier som ökar både inflammationsrisken och insulinsresistensen. En studie från Göteborgs universitet,...
-
Kostundersökningsmetoder kan visa fel energiintag bland unga
Kostundersökningsmetoder behöver utvecklas för att förbättra deras tillförlitlighet och användarvänlighet. En avhandling från Umeå universitet visar att metoder som använder nya tillvägagångssätt och tekniker, såsom digitalkameror och smartphones, inte löser problemet med att ungas...
-
Vegetarisk kost skadar arvsmassan mindre
En vegetarisk diet ger lägre nivåer av skador på arvsmassan jämfört med en diet som också innehåller kött och fisk. Det visar en studie av forskare vid Stockholms universitet som nu publicerats i tidskriften European Journal of Nutrition.
-
Stenålderskost ger positiva hälsoeffekter efter klimakteriet
Paleolitisk diet, även kallad stenålderskost, till kvinnor efter klimakteriet kan ge kraftfullt positiva effekter på energiintag och kroppssammansättning, men även på blodfetter och inlagring av fett i levern. De positiva hälsoeffekterna är dock inte enbart kopplade till stenålderskosten.
-
Nyttan av kosttillägg till undernärda äldre är oklart
Det är oklart om kosttillägg till de äldsta gör nytta visar SBU i en rapport. På området finns det forskning men bara några få studier om de allra äldsta och sköra. Enstaka studier tyder dock på att kosttillägg kan förbättra styrkan i handen och öka kroppsvikten något − men...
-
Bakslag för förebyggande kostråd mot glutenintolerans hos högriskbarn
Barn som har hög risk att drabbas av glutenintolerans får inte minskad risk att utveckla sjukdomen, trots förebyggande behandling med små doser gluten när de är fyra till sex månader gamla. Detta enligt en internationell studie som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.
-
Barn som äter medelhavskost har mindre risk för övervikt
Barn som baserar sin kost på medelhavsdietens principer har 15 procent mindre risk att utveckla övervikt och fetma. Det visar en internationell studie i åtta länder som leds från Sahlgrenska akademin.
-
Koststudie: små förändringar gav stor effekt
Följ kostråden, men ta för vana att lägga till lite baljväxter och korn varje dag - och du kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom med elva procent. Det visar en omfattande koststudie från Lunds universitet.
-
Nyttig kost kan minska risken att föda i förtid
En kost baserad på frukt och grönsaker, viss fisk samt fullkornsprodukter tycks minska risken att föda för tidigt. Det visar en nordisk studie som analyserat data från 66 000 gravida norska kvinnor och som publiceras i British Medical Journal.
-
Antioxidanter i kosten kan förvärra cancersjukdom
Forskare vid Sahlgrenska akademin visar i en studie att möss med lungcancer som äter antioxidanter får fler och aggressivare tumörer och därför dör snabbare. Resultaten, som publiceras i Science Translational Medicine, bekräftas i försök med lungcancerceller från människor.
-
Bristfällig frukost hos unga kan kopplas till metabolt syndrom i vuxen ålder
Det sägs ofta att frukosten är viktig för vår hälsa. En studie från Umeå universitet stödjer detta påstående. I studien hade ungdomar som åt en bristfällig frukost en högre förekomst av det metabola syndromet 27 år senare, jämfört med de som åt en mer fullvärdig frukost.
-
Nordisk kost och grötfrukost kan motverka hjärt-kärlrisk
Det har redan tidigare slagits fast att en kost baserad på nordiska livsmedel har flera positiva effekter, bland annat sänkt kolesterol, blodtryck och förbättrad insulinkänslighet. Vissa av de kolesterolsänkande effekterna är relaterade till den förbättrade fettkvaliteten i den nordiska...
-
Omega-3 i kosttillskott passerar blodhjärnbarriären
Forskning från Karolinska Institutet stärker bevisen för att omega-3 kan ha gynnsam effekt vid vissa former av Alzheimers sjukdom. Resultatet visar att omega-3-fettsyror som kosttillskott kan överföras till hjärnan över den så kallade blodhjärnbarriären med effekt på kända markörer...