1. 10 april 2017

    Kostfiber i brödet kan minska risk för typ 2 diabetes

    Genom att tillsätta kostfiber i samband med brödbakning kan risken för att drabbas av vår tids folksjukdomar, typ 2 diabetes och hjärt-och kärlsjukdomar, minskas. En ny <a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div...

  2. 5 april 2017

    Välja mat efter generna – ny trend i jakten på perfekt kost

    Frukt, grönsaker och fullkorn är bra mat för de flesta människor. I framtiden kan vi dock få reda på vilken kost som är optimal för var och en av oss, utifrån individuella faktorer som gener och tarmflora.

  3. 17 november 2016

    Forskarnas kost för bättre munhälsa och mindre diabetesmedicin

    Tio försökspersoner med typ 2-diabetes har fått en specialkomponerad kost under två veckor. Den specialkomponerade menyn är baserad på traditionellt nordiska råvaror, som grönsaker, bär, fullkorn, fet fisk, magert kött och rapsolja. –...

  4. 1 november 2016

    För mycket sockrad kost ökar risken för hjärtinfarkt

    Vilket samband finns mellan mat och dryck med tillsatt socker och allvarlig hjärtsjukdom? Frågan är tidigare dåligt belyst i forskningen, men nu finns för första gången en mer omfattande studie från Lunds universitet som bidrar med ledtrådar.

  5. 25 oktober 2016

    Paleolitisk kost skyddar hjärta och lever

    Riskerna med sjukdomar relaterade till övervikt kan minskas drastiskt med stenålderskost. Det visar Julia Otten i en avhandling från Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

  6. 5 april 2016

    Gravida får otillräcklig kostrådgivning

    Många gravida kvinnor upplever att de får otillräcklig och motsägelsefull kostinformation inom mödravården, enligt en avhandling vid Umeå universitet. Samtidigt har nästan en tredjedel av gravida kvinnor lägre blodnivåer av D-vitamin än...

  7. 11 februari 2016

    Håll koll på aptit och blodsocker med korn i brödet

    Bröd baserat på kornkärnor ger goda och snabba effekter på hälsan. Hemligheten ligger i den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor som hjälper till att minska aptiten och reglera blodsockret såväl som att minska risken för både diabetes...

  8. placeholder bild.
    23 september 2015

    Rätt kost och styrketräning bromsar förlust av muskler

    En låggradig, kronisk inflammation kan ligga till grund för att vi med åldern förlorar våra muskler. Men utvecklingen går att vända med rätt kost och styrketräning. Det visar en ny Örebrostudie publicerad i Journal of Applied Physiology.

  9. placeholder bild.
    15 september 2015

    ​Gravida kvinnor och barnmorskor möts inte vid kostrådgivning

    Barnmorskor och gravida kvinnor har svårt att mötas vid kostrådgivning. Barnmorskorna fokuserar på att förmedla Livsmedelsverkets kostrekommendationer medan gravida kvinnor bekymrar sig över hur de ska tolka och tillämpa råden i vardagen. Det visar en...

  10. placeholder bild.
    28 augusti 2015

    Tarmfloran förstärker negativa effekter av fettrik kost

    Tarmfloran hos möss som äter fiskolja utvecklar bakterier som skyddar mot både viktökning och inflammation. Tarmfloran hos möss som äter onyttiga fetter utvecklar däremot skadliga bakterier som ökar både inflammationsrisken och insulinsresistensen. En...

  11. placeholder bild.
    26 januari 2015

    Kostundersökningsmetoder kan visa fel energiintag bland unga

    Kostundersökningsmetoder behöver utvecklas för att förbättra deras tillförlitlighet och användarvänlighet. En avhandling från Umeå universitet visar att metoder som använder nya tillvägagångssätt och tekniker, såsom...

  12. placeholder bild.
    17 november 2014

    Vegetarisk kost skadar arvsmassan mindre

    En vegetarisk diet ger lägre nivåer av skador på arvsmassan jämfört med en diet som också innehåller kött och fisk. Det visar en studie av forskare vid Stockholms universitet som nu publicerats i tidskriften European Journal of Nutrition.

  13. placeholder bild.
    10 november 2014

    Stenålderskost ger positiva hälsoeffekter efter klimakteriet

    Paleolitisk diet, även kallad stenålderskost, till kvinnor efter klimakteriet kan ge kraftfullt positiva effekter på energiintag och kroppssammansättning, men även på blodfetter och inlagring av fett i levern. De positiva hälsoeffekterna är dock inte...

  14. placeholder bild.
    5 november 2014

    Nyttan av kosttillägg till undernärda äldre är oklart

    Det är oklart om kosttillägg till de äldsta gör nytta visar SBU i en rapport. På området finns det forskning men bara några få studier om de allra äldsta och sköra. Enstaka studier tyder dock på att kosttillägg kan förbättra...

  15. placeholder bild.
    2 oktober 2014

    Bakslag för förebyggande kostråd mot glutenintolerans hos högriskbarn

    Barn som har hög risk att drabbas av glutenintolerans får inte minskad risk att utveckla sjukdomen, trots förebyggande behandling med små doser gluten när de är fyra till sex månader gamla. Detta enligt en internationell studie som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

  16. placeholder bild.
    10 juni 2014

    Barn som äter medelhavskost har mindre risk för övervikt

    Barn som baserar sin kost på medelhavsdietens principer har 15 procent mindre risk att utveckla övervikt och fetma. Det visar en internationell studie i åtta länder som leds från Sahlgrenska <a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera