Kost
-
Forskarnas kost för bättre munhälsa och mindre diabetesmedicin
Tio försökspersoner med typ 2-diabetes har fått en specialkomponerad kost under två veckor. Den specialkomponerade menyn är baserad på traditionellt nordiska råvaror, som grönsaker, bär, fullkorn, fet fisk, magert kött och rapsolja. –...
-
För mycket sockrad kost ökar risken för hjärtinfarkt
Vilket samband finns mellan mat och dryck med tillsatt socker och allvarlig hjärtsjukdom? Frågan är tidigare dåligt belyst i forskningen, men nu finns för första gången en mer omfattande studie från Lunds universitet som bidrar med ledtrådar.
-
Paleolitisk kost skyddar hjärta och lever
Riskerna med sjukdomar relaterade till övervikt kan minskas drastiskt med stenålderskost. Det visar Julia Otten i en <a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemBody> En avhandling är ett vetenskapligt arbete som doktorander...
-
Gravida får otillräcklig kostrådgivning
Många gravida kvinnor upplever att de får otillräcklig och motsägelsefull kostinformation inom mödravården, enligt en avhandling vid Umeå universitet. Samtidigt har nästan en tredjedel av gravida kvinnor lägre blodnivåer av D-vitamin än...
-
Håll koll på aptit och blodsocker med korn i brödet
Bröd baserat på kornkärnor ger goda och snabba effekter på hälsan. Hemligheten ligger i den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor som hjälper till att minska aptiten och reglera blodsockret såväl som att minska risken för både diabetes...
-
Rätt kost och styrketräning bromsar förlust av muskler
En låggradig, kronisk inflammation kan ligga till grund för att vi med åldern förlorar våra muskler. Men utvecklingen går att vända med rätt kost och styrketräning. Det visar en ny Örebrostudie publicerad i Journal of Applied Physiology.
-
Gravida kvinnor och barnmorskor möts inte vid kostrådgivning
Barnmorskor och gravida kvinnor har svårt att mötas vid kostrådgivning. Barnmorskorna fokuserar på att förmedla Livsmedelsverkets kostrekommendationer medan gravida kvinnor bekymrar sig över hur de ska tolka och tillämpa råden i vardagen. Det visar en...
-
Tarmfloran förstärker negativa effekter av fettrik kost
Tarmfloran hos möss som äter fiskolja utvecklar bakterier som skyddar mot både viktökning och inflammation. Tarmfloran hos möss som äter onyttiga fetter utvecklar däremot skadliga bakterier som ökar både inflammationsrisken och insulinsresistensen. En...
-
Kostundersökningsmetoder kan visa fel energiintag bland unga
Kostundersökningsmetoder behöver utvecklas för att förbättra deras tillförlitlighet och användarvänlighet. En avhandling från Umeå universitet visar att metoder som använder nya tillvägagångssätt och tekniker, såsom...
-
Vegetarisk kost skadar arvsmassan mindre
En vegetarisk diet ger lägre nivåer av skador på arvsmassan jämfört med en diet som också innehåller kött och fisk. Det visar en studie av forskare vid Stockholms universitet som nu publicerats i tidskriften European Journal of Nutrition.
-
Stenålderskost ger positiva hälsoeffekter efter klimakteriet
Paleolitisk diet, även kallad stenålderskost, till kvinnor efter klimakteriet kan ge kraftfullt positiva effekter på energiintag och kroppssammansättning, men även på blodfetter och inlagring av fett i levern. De positiva hälsoeffekterna är dock inte...
-
Nyttan av kosttillägg till undernärda äldre är oklart
Det är oklart om kosttillägg till de äldsta gör nytta visar SBU i en rapport. På området finns det forskning men bara några få studier om de allra äldsta och sköra. Enstaka studier tyder dock på att kosttillägg kan förbättra...
-
Bakslag för förebyggande kostråd mot glutenintolerans hos högriskbarn
Barn som har hög risk att drabbas av glutenintolerans får inte minskad risk att utveckla sjukdomen, trots förebyggande behandling med små doser gluten när de är fyra till sex månader gamla. Detta enligt en internationell studie som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.
-
Barn som äter medelhavskost har mindre risk för övervikt
Barn som baserar sin kost på medelhavsdietens principer har 15 procent mindre risk att utveckla övervikt och fetma. Det visar en internationell studie i åtta länder som leds från Sahlgrenska <a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div...
-
Koststudie: små förändringar gav stor effekt
Följ kostråden, men ta för vana att lägga till lite baljväxter och korn varje dag - och du kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom med elva procent. Det visar en omfattande koststudie från Lunds universitet.
-
Nyttig kost kan minska risken att föda i förtid
En kost baserad på frukt och grönsaker, viss fisk samt fullkornsprodukter tycks minska risken att föda för tidigt. Det visar en nordisk studie som analyserat data från 66 000 gravida norska kvinnor och som publiceras i British Medical Journal.