1. Stora behållare med gröna alger i labbmiljö.
    15 november 2024

    Mer protein från havssallat kan utvinnas med ny metod

    Sugen på en tångburgare eller en proteinsmoothie från havet? Det skulle nämligen kunna bli framtidens mat. Genom en ny metod har forskare vid Chalmers lyckats utvinna betydligt mer protein från havssallat, som kan bli ett nytt vegetariskt alternativ till kött.

  2. En tjock skiva rött kött ligger på bord, omgiven av rosmarinkvistar.
    30 september 2024

    Många säger ja till ransonering av kött

    Att ransonera kött och bränsle kan effektivt minska konsumtion med stor klimatpåverkan, enligt forskning från Uppsala och Göteborgs universitet. Drastiska åtgärder, kan tyckas – så vad säger allmänheten? Ja, närmare fyra av tio av de tillfrågade i en rad länder uppger att de skulle...

  3. Man skär en skiva bröd från en limpa.
    27 september 2024

    Så kan störd handel minska maten under en kris

    Om Sverige drabbas av en kris skulle minskad import slå hårt mot livsmedelsproducenter och konsumenter. Stora anpassningar skulle krävas för att klara den så kallade kriskosten. Värst skulle situationen bli i norra Sverige, visar en studie.

  4. En sked med socker.
    19 september 2024

    Mindre socker i maten bra vid IBS

    Idag rekommenderas patienter med IBS kostbehandling enligt FODMAP. Men en ny studie visar att symtomen förbättras lika mycket av en diet där socker och stärkelse i maten skippas.

  5. Armen på person som ligger i sjukhussäng, bredvid står bord med mat och dryck.
    18 september 2024

    Många äldre är undernärda – men det måste inte vara så

    Upp till en tiondel av alla gamla personer i Sverige beräknas vara undernärda. Bland dem som vårdas på sjukhus, sjukhem eller liknande är uppemot hälften undernärda. Tillståndet går att vända, med ganska enkla medel. Men den kunskapen får inte tillräcklig uppmärksamhet och alltför...

  6. Två majskolvar och två pumpor ligger utomhus i snett solljus.
    17 september 2024

    Så kan svenskarna få mat vid krig och katastrof

    Hur kan Sverige, som är mycket importberoende, säkra befolkningens tillgång till mat vid kris eller krig? Här är de bästa sätten, enligt forskaren Cecilia Tullberg vid Lunds universitet.

  7. Läskedryck med artificella sötningsmedel.
    5 september 2024

    Vurmen för lightprodukter syns i avloppsvatten

    Analyser av avloppsvatten visar att vi äter och dricker allt fler produkter som innehåller sötningsmedel. Det framgår av en studie som forskare vid SLU har gjort.

  8. Liten pojke dricker juice.
    3 september 2024

    PFAS finns i juice och puréer för barn

    Höga nivåer av vissa PFAS-kemikalier kan finnas i apelsinjuice och fruktpuréer för barn. Det visar en studie vid Örebro universitet.

  9. Bricka med oliver och olivolja.
    2 september 2024

    Medelhavsdiet stärker hälsan på sikt

    Nu kan kopplingen mellan kost, blodfetter och sjukdomar bevisas, enligt forskare bakom en stor studie. Att skippa smör och grädde och i stället äta medelhavsmat, med vegetabilisk olja och nötter, minskar risken för sjukdomar.

  10. Sillar som dragits upp från havet.
    26 augusti 2024

    Sillen stressas under trålning – dör i näten

    En stor del av sillen som fångas med trålare stressas till döds. Det visar en studie som kan få betydelse för fiskeindustrin.

  11. Fatöl hälls upp i ett glas på en bar.
    21 augusti 2024

    Vanlig öl kan få ny smak

    Det populära ölet lager kan framöver få mer variation i smaken. Forskare har nämligen tagit fram en ny jästsort som kan ge drycken en aromatisk skjuts.

  12. Inlagd sill med pepparkorn och rödlök på toppen.
    17 juni 2024

    Hopp för strömming på borden, trots gifterna

    Strömmingen på våra tallrikar är hotad – av både gifter och storskaligt fiske. Men med en smartare fiskestrategi kan strömmingen öka igen i Östersjön. Bestånden kan kartläggas på genetisk väg och det finns metoder för att minska gifthalterna. Det finns alltså hopp om att vi ska...

  13. Barn plockar morötter i ett land.
    24 april 2024

    Stadsodling kan ge oss mat i kristid

    Tillgång till mat är avgörande för vår överlevnad. Men vad händer om det blir krig, eller en längre kris? Stadsodlingar kan vara ett sätt att dryga ut livsmedlen. Men det krävs en vilja – från både politiker och samhälle.

  14. Man med bubblor runt ansiktet
    5 april 2024

    Lightläsk – hur farligt är det egentligen?

    Förra året klassade WHO sötningsmedlet aspartam som ”möjligen cancerframkallande”. Många satte sin aspartamsötade lightläsk i vrångstrupen. Men betyder klassningen att Cola-Cola Zero och andra lågkaloridrycker sötade med aspartam ger cancer?

  15. Restaurangbord med kvarlämnade matrester, bland annat en halvfull skål soppa.
    19 mars 2024

    Hushållen står för mindre del av matsvinnet

    Enligt tidigare rapporter kom två tredjedelar av matsvinnet från hushållen, men nya siffror visar att det knappt är hälften. Den större delen av matsvinnet uppstår tidigare i livsmedelskedjan, det vill säga i jordbruket, industrin, butiker och restauranger.

  16. Gröna och röda tomater i växthus
    11 mars 2024

    Tomater som odlas i Sverige kan ha miljöfördelar

    Svenska året runt-odlade tomater kan vara ett grönare alternativ till importerade. Men då krävs rätt förutsättningar, till exempel att energin till växthusen kommer från spillvärme.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera