Livsmedel
-
Bakteriesporer spåras med superkänslig metod
Bakteriesporer är ihärdiga mikroorganismer som kan orsaka matförgiftning, men också infektioner inom sjukvården. Nu har forskare vid Umeå universitet utvecklat en metod som kan upptäcka även små mängder sporer, bland annat i mjölk.
-
Nytt ris minskar utsläpp av metan
Risodlingar bidrar till höga utsläpp av metan, men nu har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet tagit fram en ny sort. Det nya riset ger både bra skörd och minskar utsläppen av växthusgasen med 70 procent. – Det här visar att man kan ha låga metanutsläpp och samtidigt få goda...
-
Ny förpackning kan minska kvicksilvret i tonfisken
Fisk är nyttigt att äta, men vissa arter som tonfisk kan innehålla giftigt kvicksilver. Forskare vid Chalmers har nu testat en ny metod att förpacka tonfisk genom att tillsätta en lösning med aminosyran cystein. Resultaten visade att upp till 35 procent av kvicksilvret kunde tas bort.
-
Ny ingrediens kan göra vitt bröd nyttigare
Vitt fluffigt bröd eller en kompakt fullkornslimpa? I framtiden kanske vi inte behöver välja mellan gott eller nyttigt bröd. Förändrat vetekli skulle nämligen kunna bli en ny näringsrik ingrediens i vitt bröd.
-
Mer protein från havssallat kan utvinnas med ny metod
Sugen på en tångburgare eller en proteinsmoothie från havet? Det skulle nämligen kunna bli framtidens mat. Genom en ny metod har forskare vid Chalmers lyckats utvinna betydligt mer protein från havssallat, som kan bli ett nytt vegetariskt alternativ till kött.
-
Många säger ja till ransonering av kött
Att ransonera kött och bränsle kan effektivt minska konsumtion med stor klimatpåverkan, enligt forskning från Uppsala och Göteborgs universitet. Drastiska åtgärder, kan tyckas – så vad säger allmänheten? Ja, närmare fyra av tio av de tillfrågade i en rad länder uppger att de skulle...
-
Så kan störd handel minska maten under en kris
Om Sverige drabbas av en kris skulle minskad import slå hårt mot livsmedelsproducenter och konsumenter. Stora anpassningar skulle krävas för att klara den så kallade kriskosten. Värst skulle situationen bli i norra Sverige, visar en studie.
-
Mindre socker i maten bra vid IBS
Idag rekommenderas patienter med IBS kostbehandling enligt FODMAP. Men en ny studie visar att symtomen förbättras lika mycket av en diet där socker och stärkelse i maten skippas.
-
Många äldre är undernärda – men det måste inte vara så
Upp till en tiondel av alla gamla personer i Sverige beräknas vara undernärda. Bland dem som vårdas på sjukhus, sjukhem eller liknande är uppemot hälften undernärda. Tillståndet går att vända, med ganska enkla medel. Men den kunskapen får inte tillräcklig uppmärksamhet och alltför...
-
Så kan svenskarna få mat vid krig och katastrof
Hur kan Sverige, som är mycket importberoende, säkra befolkningens tillgång till mat vid kris eller krig? Här är de bästa sätten, enligt forskaren Cecilia Tullberg vid Lunds universitet.
-
Nytt spel ger elever koll på klimatsmart mat
Skolelever har bristande kunskaper om matens miljöpåverkan, enligt ämneslärare som besvarat en enkät. Därför lanserar nu forskare vid SLU ett datorspel som kan användas i undervisningen.
-
Vurmen för lightprodukter syns i avloppsvatten
Analyser av avloppsvatten visar att vi äter och dricker allt fler produkter som innehåller sötningsmedel. Det framgår av en studie som forskare vid SLU har gjort.
-
PFAS finns i juice och puréer för barn
Höga nivåer av vissa PFAS-kemikalier kan finnas i apelsinjuice och fruktpuréer för barn. Det visar en studie vid Örebro universitet.
-
Medelhavsdiet stärker hälsan på sikt
Nu kan kopplingen mellan kost, blodfetter och sjukdomar bevisas, enligt forskare bakom en stor studie. Att skippa smör och grädde och i stället äta medelhavsmat, med vegetabilisk olja och nötter, minskar risken för sjukdomar.
-
Sillen stressas under trålning – dör i näten
En stor del av sillen som fångas med trålare stressas till döds. Det visar en studie som kan få betydelse för fiskeindustrin.
-
Vanlig öl kan få ny smak
Det populära ölet lager kan framöver få mer variation i smaken. Forskare har nämligen tagit fram en ny jästsort som kan ge drycken en aromatisk skjuts.