1. Tre ungdomar i träningsskor.
    12 december 2024

    Mer rörelse kan få tonåringar att må bättre

    Det finns en koppling mellan fysisk aktivitet, mindre skärmtid och bättre psykisk hälsa bland högstadieelever. Det visar en avhandling vid GIH som också undersökt effekter av rörelsepauser under skoldagen.

  2. Utskrift av EKG och tabletter.
    11 november 2024

    Hjärtpatienter riskerar depression i onödan

    De flesta som haft en hjärtinfarkt behandlas med betablockerare, men alla patienter har inte har nytta av läkemedlet. En ny studie vid Uppsala universitet visar att de därför riskerar drabbas av biverkningar som nedstämdhet och depression i onödan.

  3. Man i vit hjälm, vitt andningsskydd och orange väst jobbar vid maskin i fabriksmiljö.
    31 oktober 2024

    Negativa attityder på jobbet försvårar stöd vid psykisk ohälsa

    Är du utmattad eller deprimerad riskerar du att få sämre stöd på jobbet om chefer och kollegor har en negativ eller okunnig inställning till psykisk ohälsa. Hjälpinsatser som skulle kunna förebygga en sjukskrivning uteblir. Det framgår av en studie från Sahlgrenska akademin vid...

  4. En kvinna med mörkt hår håller armen om en kvinna med blont hår.
    29 oktober 2024

    Ökad risk för psykisk ohälsa när syskon drabbas av cancer

    Ett svårt sjukdomsbesked drabbar hela familjen. Nu visar en studie från Stockholms universitet att risken för psykisk ohälsa ökar om en syster eller bror drabbas av cancer.

  5. En person håller ett hjärtformat föremål framför bröstet.
    23 oktober 2024

    Samtalsstöd kan förbättra livet efter en hjärttransplantation

    Patienter som fått ett nytt hjärta kan få långvariga problem med smärta och trötthet, men också sämre psykiskt mående. Men forskning vid Lunds universitet visar att samtalsstöd för att hantera olika symtom kan göra stor skillnad.

  6. 22 oktober 2024

    Superkraften som hjälper oss att förstå varandra

    Mentalisering är konsten att reflektera över känslor, tankar och intentioner, både för att förstå sig själv och andra. Förmågan är viktig för vår hälsa, våra relationer – och våra barn, enligt forskning. Och den kan tränas upp.

  7. 8 oktober 2024

    Missad adhd hos tjejer triggar psykisk ohälsa

    Allt fler får diagnosen adhd. Ändå är det fortfarande många flickor och kvinnor som faller mellan stolarna och inte får den hjälp de behöver – på grund av att forskningen länge enbart fokuserade på pojkar.

  8. 1 oktober 2024

    Sårbara barn behöver förskolan bäst

    Förskolan har en unik möjlighet att främja barns psykiska och fysiska hälsa. De positiva effekterna är starkast för de barn som behöver det mest. Men dessa barn går oftare på en förskola där verksamheten håller otillräckligt kvalitet - eller går inte på förskola alls.

  9. Behållare med vaccin och en spruta.
    26 september 2024

    Vaccin når inte alla med psykisk ohälsa

    De allra flesta – med och utan psykiatriska diagnoser – är vaccinerade mot covid-19. Men bland personer som inte tar mediciner mot sin psykiska ohälsa är färre vaccinerade. Det visar en studie från Karolinska institutet.

  10. Springande man på grusväg, sedd bakifrån. Grön växtlighet på sidorna, blå himmel med vita molnstrimmor.
    24 september 2024

    Sämre kondition kan öka risk för flera hälsoproblem

    Försämringar i konditionsnivån under livet kan kopplas till risk för sådant som depression, ångest, stroke och demens. Det är slutsatsen i en ny studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.

  11. Person spelar datorspel på läsplatta.
    23 september 2024

    Datorspel kan mildra traumatiska minnen

    Behandling med datorspelet Tetris kan minska symptom på posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Det visar en studie som gjorts på hälso- och sjukvårdspersonal som arbetade under pandemin.

  12. Personer tränar i med gummiband på ryggen, i grupp i gymmiljö.
    12 september 2024

    Smala ideal på träningspass oroar forskare

    Man ska helst vara smal. Och har man ätit och druckit gott tränar man för att "sona sina synder". Det här är ideal som ofta uttrycks på träningspass, enligt en ny avhandling från Malmö universitet. Men budskapen är problematiska, menar avhandlingens författare Karin Andersson. – De...

  13. Folkmassa utomhus i rörelse på gata, alla med ryggen mot kameran.
    10 september 2024

    Tvångsvård vid borderline kan slå fel

    Personer med borderline personlighetssyndrom som bedöms ha självmordsrisk får ofta tvångsvård, trots att forskning och erfarenhet talar för att tvångsvård kan öka självmordsrisken. Det framgår av en avhandling från Karolinska Institutet.

  14. Två underarmar på skrivbord, syns uppifrån. En hand greppar en penna, under finns ritplatta, framför finns bärbar dator.
    9 september 2024

    Sämre jobbstöd till kvinnor med funktionsnedsättning

    I Sverige finns en metod som enligt forskningen är bra vad gäller att hjälpa människor med funktionsnedsättning att hitta och behålla jobb. Men inte alla får denna hjälp. Och kvinnorna får sämre hjälp än männen, enligt en ny avhandling från Örebro universitet.

  15. Kvinna med blått nagellack håller i en injektionspenna.
    4 september 2024

    Diabetesmedicin ökar inte risken för självmord

    Farhågor har funnits att populära diabetesläkemedel som Ozempic kan öka risken för självmord och självskadebeteende. Men enligt en studie vid Karolinska institutet finns ingen tydlig koppling.

  16. Pojke med sänkt blick sitter framför ett fönster.
    3 september 2024

    Knapert stöd till barn vid förälders självmord

    Barn och ungdomar behöver professionellt stöd när en förälder begår självmord. Enstaka regioner i Sverige har rutiner för att erbjuda sådan hjälp, men de flesta har det inte. – Tyvärr är det sällsynt att samhället kliver in med den hjälp som vi vet är helt nödvändig, säger...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera