Relationer
-
Adhd kan påverka sex och relationer hos unga
Adhd kan kopplas till svårigheter i sexuella relationer. Till exempel kan impulsivitet göra att man gör saker som man sedan ångrar. För vårdens del är det viktigt att skapa förtroendefulla möten med unga kvinnor med adhd, i vård som rör relationer och sex. Det framgår av ny forskning...
-
Superkraften som hjälper oss att förstå varandra
Mentalisering är konsten att reflektera över känslor, tankar och intentioner, både för att förstå sig själv och andra. Förmågan är viktig för vår hälsa, våra relationer – och våra barn, enligt forskning. Och den kan tränas upp.
-
Oviktigt för barnen vem som är farfar
För bonusbarnbarn är det generellt engagemanget och omtanken från den äldre generationen som räknas, inte det biologiska släktskapet. Det visar forskning från Lunds universitet. När bonusmor- och farföräldrar engagerar sig ser barnen dem som ”riktiga” släktingar.
-
Jämställdheten ökar när föräldrar separerar
När föräldrar går skilda väger ökar jämställdheten mellan paret när det gäller ansvar för barnen. En studie visar att pappor numera tar ut fler vabb-dagar. Förklaringen är barnens växelvisa boende.
-
Mellanchefen – lite av en kameleont på jobbet
Kompis, kommendant eller rent av en kameleont? Mellanchefen tvingas ofta anpassa sig till både medarbetarna och den egna chefens krav. Men att växla mellan olika roller kan leda till stress och sämre ledarskap.
-
Svensken – mindre ensam än du tror
Det sägs ofta att svenskarna är världens ensammaste folk. Stämmer det verkligen? Vad säger forskningen? Svaret är både ja och nej: svenskar bor oftare ensamma än i andra länder, men vi känner oss inte mer ensamma än andra. Hur man mäter ensamhet beror på hur man definierar den, menar...
-
Kärlekens kemi får känslorna att rusa
Känner du dig lite extra kär och galen inför Alla hjärtans dag? Katja Valli, <a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemBody> Professor är den högsta akademiska titeln i Sverige. En professor forskar, undervisar och...
-
Sexuella inviter knepigt för unga som nätdejtar
Nätdejting är vanligt bland tonåringar, men kan innebära risker. En studie visar att unga tjejer upplever att strategier krävs för att nobba sexuella inviter utan att konsekvenser uppstår.
-
Så många släktingar har vi i Sverige
Har du koll på hela tjocka släkten? Hur många är de egentligen? Forskare har nu tagit reda på hur många kusiner och övriga släktingar vi har.
-
Yngre män tar mer ansvar för familjens kontakter
Det är inte längre självklart att kvinnor ser till att svärmor och övrig släkt uppvaktas på födelsedagar. En studie visar att yngre män numera tar större ansvar för familjekommunikationen.
-
Traditionella könsroller lever kvar i bonusfamiljer
Hon tar hand om hemmet och vårdar relationer, men ska helst inte sätta gränser eller fatta beslut. Livet som bonusmamma är långt ifrån jämställt, enligt en <a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div...
-
Så reagerar hjärnan på beröring – beroende på vem som rör oss först
Om en främling rör vid oss strax innan vår partner rör oss – ja, då kan få vi få skralt påslag av må bra-hormonet oxytocin när partnern rör oss. Det framgår av en studie där personer smektes på armen. Det hela tros...
-
Unga i våldsamma relationer söker ofta stöd online
Ideella jourverksamheter på nätet spelar en viktig roll för att stötta unga som utsätts för våld. Men anonyma chattar innebär också begränsningar, enligt forskare bakom en ny rapport.
-
Unga tvekar att berätta om sexuellt våld
Hälften av ungdomarna i en studie har upplevt våld i en sexuell relation. Men många väljer att inte berätta för vårdpersonal om sina upplevelser.
-
Kollegor slöt sig i bubblor under pandemins hemmajobb
Spontana möten och småprat försvann. Inbokade möten blev effektivare. Och kollegor slöt sig, medvetet eller omedvetet, i "bubblor" där inte alla fick vara med. Det här syntes under pandemins distansarbete, enligt forskning.
-
Våld felbedöms – AI kan korrigera
AI, artificiell intelligens, verkar kunna göra en mer korrekt bedömning av allvaret i våldshändelser än människor gör, enligt två studier från Lunds universitet.