1. Händer håller i ett rött hjärtformat paket med rosett på.
    11 december 2024

    Religiösa är inte mer generösa – med ett undantag

    Troende är inte mer generösa än ateister – men ger gärna mer till människor med samma tro som de själva. Det är slutsatsen i forskning från Linköpings universitet.

  2. Stjärnhimmel med många stjärnor. Person i förgrunden. Natt.
    4 mars 2024

    Flest män som letar ufon

    Att tro på paranormala fenomen, som spöken, är överlag vanligt i Sverige. Men bland så kallade ufologer dominerar männen. Det framgår av en ny avhandling.

  3. Utklädda barn firar halloween
    31 oktober 2023

    Halloweentraditionen – mer än bus eller godis

    Glödande pumpor, barn på godisjakt och lekfulla gestaltningar av döden. Halloweenfirandet har på kort tid blivit populärt i Sverige, men fröet till traditionen kan spåras till förkristen tid.

  4. Två barn i femårsåldern går hand i hand på ett berg, sommar.
    27 juni 2023

    Religiösa vill ha fler barn, frikyrkor toppar listan

    Religiositet spelar roll för hur många barn man vill ha – och får. Men kanske inte på det sätt många tror, enligt en avhandling.

  5. En hand håller i ett tarotkort. Någon sitter på knä på trägolv framför utlagda tarotkort, ett brinnande stearinljus och en bok om tarot.
    5 maj 2023

    Fyra av tio i Sverige tror på övernaturliga förmågor

    Många i Sverige, kanske överraskande många, tror att det finns människor med paranormala förmågor. Det visar en ny studie. Och vissa grupper i befolkningen tror mer än andra, men inte exakt på det vis som forskarna hade föreställt sig.

  6. Kyrka med en pil som går uppåt
    21 mars 2023

    Byggnader kan gå från levande kulturarv till zombiekyrkor

    Systemet som ska bevara svenska kyrkor riskerar att få motsatt effekt, enligt en avhandling. En ny syn behövs för att utveckla kulturarvet – och undvika att välbevarade kyrkor töms på innehåll.

  7. 17 februari 2023

    Förskolor firar högtider – men väjer för religiöst arv

    Barn firar jul och påsk i förskolan, men får sällan reda på bakgrunden till högtiderna. En studie visar att pedagogerna känner en oro för att blanda in religion i undervisningen.

  8. Hand med målade naglar håller upp en affisch med protestord mot regimen i Iran,
    12 oktober 2022

    Protesterande i Iran saknar ledare – en svaghet

    En viktig framgångsfaktor vid uppror är att det finns någon som leder rörelsen. Någon sådan finns inte i Iran, nu. Det är en svaghet, menar Rola El-Husseini, forskare vid Lunds universitet och expert på kvinnorörelser i Mellanöstern. 

  9. gammaldags kyrktorn på landsbygden, i närbild
    13 september 2022

    Religion allt viktigare för Sverigedemokraterna och NMR

    Religion har blivit viktigare för svenska radikalnationalister, som Sverigedemokraterna och Nordiska motståndsrörelsen, visar ny avhandling.

  10. 5 augusti 2022

    Hedersförtryck stärks av slutenhet

    Slutenhet är avgörande för att hedersnormer ska uppstå. Ett välfärdssamhälle som inkluderar alla kan däremot skydda människor från våld inom familjen och försvaga starka släktskapsband.

  11. 23 mars 2022

    Andlig turism lockar människor utan gudstro

    Andliga turister i Indien söker självinsikt och verktyg att hantera känslor och relationer. Genom turismen kopplas den terapeutiska kulturen i väst samman med klassiska filosofier som är i förändring.

  12. 11 november 2021

    Lägre valdeltagande bland invandrare som är religiösa

    Invandrare i Sverige som är aktiva i en religiös organisation deltar i lägre utsträckning i det politiska livet än de som inte är religiöst aktiva. Det visar en avhandling från Stockholms universitet.

  13. 7 september 2021

    Så tänker gymnasieelever om religion

    I sociala medier sprids desinformation om religion, men här finns också igenkänning. Nyhetsmedier, film och tv-serier ger däremot ofta en stereotyp bild. Gymnasieelevers möte med religion beskrivs i en ny avhandling.

  14. 28 juni 2021

    Musikalisk teknik skapar religiösa upplevelser

    Jazzmusik kan uttrycka religiösa upplevelser och budskap även utan att använda ord. Det handlar bland annat om tonlägen, akustiska förutsättningar och musikens puls i förhållande till lyssnarens kropp.

  15. 3 maj 2021

    Folk i religiösa länder mer positiva till vaccin

    Ju mer religiöst ett samhälle är desto större förtroende har befolkningen till vacciner, visar en studie av 147 länder. En förklaring till varför vaccinmotståndet varierar så kraftigt mellan länder, menar forskarna.

  16. 14 april 2021

    Fantasins roll i naturvetenskap och religion

    Fantasin används delvis på samma sätt inom religion och naturvetenskap för att tolka världen. Aktivt fantiserande kan både leda till en vetenskaplig modell och ett rituellt universum. Samtidigt finns det olika sorters fantasi.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera