1. Vildsvin bökar i skogsmiljö.
    17 januari 2025

    Vildsvinens bökande ger skogens växter en ny chans

    Vildsvin ställer till problem när de vänder upp och ner på åkermarker. De kan däremot göra mycket nytta i brukade skogar. Där bidrar vildsvinens bökande till att fler växter kan slå rot, visar en avhandling vid SLU.

  2. Barr och kottar från tall.
    8 januari 2025

    Främmande tallar ger inte fler granbarkborrar

    Granbarkborrar ställer till bekymmer för skogsbruket och forskare vill veta om skalbaggarna även kan föröka sig i importerade contortatallar. En studie vid SLU visar dock att dessa träd inte bidrar till att de små skadegörarna blir fler.

  3. Ungt björklöv i motljus.
    20 november 2024

    Blandskog minskar risk för skogsskador i varmare klimat

    Skogar med få trädarter är extra utsatta för skador. Att få in fler trädarter i skogsbestånd kan bli en viktig försäkring mot skador i ett varmare klimat, enligt en studie från Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

  4. Soppsvamp i skog.
    8 november 2024

    Invasiva svampar ett ökat hot i Sverige

    I skogar i USA och Kanada dyker plötsligt en asiatisk matsvamp upp på stubbar och fallna träd. Troligen har den ”rymt” från odlingar – något som även kan hända i Sverige. Och forskare är oroade.

  5. Blå små blommor mot grön bakgrund.
    22 oktober 2024

    Därför flyttar skogsväxter till nya områden

    Vad får skogsväxter som teveronika och revsmörblomma att röra sig västerut i Europa? Svaret är inte högre temperaturer. Flytten till nya platser beror snarare på kvävenedfall från luftföroreningar, visar en studie vid Göteborgs universitet.

  6. Gul kantarell i skog.
    18 oktober 2024

    Därför är det så svårt att odla kantareller

    Kan vi odla våra egna kantareller? Ja, i teorin. Men i verkligheten är det ohyggligt svårt – även för forskare. Här är skälen till att kantareller är så luriga att odla, enligt svampforskaren Petra Fransson vid SLU.

  7. Träd med tallskott mot blå himmel.
    15 oktober 2024

    Träd i Europa har klarat tuffa tider

    Sju vanliga skogsträd i Europa har visat sig kunna skydda sin genetiska mångfald under stora klimatförändringar, till exempel den senaste istiden då antalet träd minskade kraftigt. Det visar en studie från bland annat Uppsala universitet.

  8. Döda grenar på en stor gran.
    11 oktober 2024

    Döda grenar i skogens kolförråd missas

    Trädgrenar som dör – och börjar avge koldioxid – ingår sällan när beräkningar av skogen som kolförråd görs. Det kan leda till missvisande modeller och prognoser för koldioxidutsläpp, menar forskare bakom en ny studie.

  9. Barrskog, med en klick död skog i mitten, sett från ovan.
    8 oktober 2024

    Träden flyttar till kallare områden

    Många trädarter i Europa och Nordamerika söker sig nu till kallare och blötare trakter. Den förändrade utbredningen – som kopplas till den globala uppvärmningen – riskerar att skapa problem för återplantering och kolinlagring.

  10. Gångssystem i bark där granbarkborre kryper.
    24 september 2024

    Rätt skötsel av skogen kan mota barkborrarna

    Granbarkborrarnas framfart i de svenska skogarna måste minska. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har därför undersökt hur skogen bäst kan skötas för att stå emot de små skalbaggarnas angrepp.

  11. Svart skallbagge sitter på en svamp på ett träd.
    11 september 2024

    Skalbaggar vill ha blandskog för att trivas

    Varierade skogar och en stor mängd död ved krävs för att vissa skalbaggar ska må bra och bidra till biologisk mångfald. Det visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet.

  12. Tallskog och ris.
    10 september 2024

    Sveriges skogar växer inte längre snabbt

    Förr växte den svenska skogen så det knakade, men tillväxten har nu tappat fart i oroväckande takt. – Det här kan få stora konsekvenser, säger forskaren Sandra Jämtgård vid Sveriges lantbruksuniversitet.

  13. Ekar i skog.
    6 september 2024

    Rödek kan inte ersätta vanlig ek vad gäller mångfald

    Med klimatförändringen ökar intresset för nya trädslag, men det är inte säkert att nya trädslag är lika bra för den biologiska mångfalden. SLU, Linköpings universitet och Linnéuniversitet har i en studie jämfört lavar och mossor på rödek och inhemsk ek och fann intressanta...

  14. Älgkalv gnuggar mulen mot ett träd.
    4 september 2024

    Älgarna har blivit fler

    I Sveriges skogar fanns ungefär 200 000 älgar förra året. Det tyder på att älgstammens nedåtgående trend har vänt, enligt en rapport. En trolig förklaring är minskad jakt och att färre älgkor skjuts.

  15. Rök från marken och eld i skogskant.
    26 augusti 2024

    Bränd skog släpper ut koldioxid under lång tid

    Skogsbränder i Norden fortsätter att släppa ut koldioxid i flera år efter att lågorna slocknat, visar en studie vid Lunds universitet. Skogen tar även lång tid på sig att återhämta sig och fungera som en effektiv kolsänka igen.

  16. Älg i granskog vintertid.
    15 augusti 2024

    Söt stödmat ger älgar smak för gran

    Vissa markägare utfodrar älgar för att de ska klara vintern bättre, men stödmaten tycks påverka övrig diet. En studie vid SLU visar att älgar som äter sockerbetor och potatis även har mer gran på menyn.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera