Smärta
-
Bristande samarbete i vården vid smärta i käke och nacke
Personer som drabbas av samtidig käk- och nacksmärta har ofta svårt att få optimal hjälp i vården. Det framgår av en ny avhandling vid Umeå universitet. Käken och nacken är kopplade och arbetar tillsammans, men samarbetet mellan tandvård och sjukvård brister.
-
Upptäckt kan ge bättre behandling av kronisk smärta
När signaler om smärta leds längs nervsystemet spelar så kallade kalciumkanaler en central roll. Nu har forskare vid Linköpings universitet studerat hur det går till inuti kalciumkanalerna när en smärtsignal kommer. Kunskapen kan enligt forskarna användas för att utveckla bättre...
-
Därför lindrar morfin svår smärta
Läkemedlet morfin används för att minska smärtor, men hur fungerar det i kroppen? Forskare vid Karolinska institutet har nu tagit reda på mer om nervprocesserna bakom smärtlindringen, något som kan få betydelse för att minska allvarliga biverkningar.
-
Akupunktur och nervstimulering lika bra vid bäckensmärta
Många kvinnor upplever smärtor i bäckenet i samband med graviditet. En avhandling visar att både akupunktur och nervstimulering kan minska både värk och oro.
-
Kvinnor med smärta efter födsel känner sig bortglömda
Man går från att vara väl omhändertagen under sin graviditet – till att efter födseln glömmas bort av vården som då istället fokuserar på bebisens hälsa. Det uppger kvinnor med smärta efter en födsel.
-
Det gör mindre ont när en kvinna frågar om det gör ont
Den som utsätts för fysisk smärta upplever mindre smärta om det är en kvinna som frågar om smärtan, jämfört med om det är en man som frågar. Det framgår av forskning från Lunds universitet.
-
Så ska AI minska långvarig smärta
Det är svårt att få hjälp för långvarig smärta. Rätt orsaker till smärtan är svåra att upptäcka. Nu tar forskare AI till hjälp för att fler smärtpatienter ska få rätt behandling.
-
Smärta kan öka risken att dö efter hjärtinfarkt
Personer som lider av smärta åren efter en hjärtinfarkt har en ökad risk att dö i förtid. Det visar en ny studie.
-
Behandlingar vid artros – hur bra är de, egentligen?
Behandlingar av artros kan i studier framstå som effektiva. Men hur bra är behandlingarna, egentligen? Det finns en viktig brist som kan påverka forskningsresultaten, menar svenska forskare. Och det handlar om något som många av oss nog känner igen – att...
-
Fyra av tio har ont vid samlag ett år efter förlossningen
Nästan fyra av tio förstföderskor har besvär med smärta vid samlag mer än ett år efter förlossningen, enligt forskning från Umeå universitet. Kvinnor uppger också att de får för lite förståelse i vården.
-
Bättre livskvalitet om källan till ryggsmärta kan spåras
Idag rehabiliteras patienter med kronisk ryggvärk utan att orsaken utreds. Men dubbla vinster finns om smärtproblemen kan lokaliseras till lederna mellan ryggkotorna och därefter behandlas, visar en avhandling.
-
Känsliga kvinnor och tåliga män – synen på smärtpatienter lever kvar
Det finns en tydlig skillnad när långvarig smärta hos män och kvinnor beskrivs i forskning. Det visar en avhandling som också lyfter fram att rådande normer kan leda till skillnader i behandlingen av smärtpatienter.
-
Smärta i käkarna utmaning för tandvården
Många lider av akut och långvarig smärta i käkarna. Särskilt drabbade är kvinnor. Behandlingen av käkproblemen är redan idag en utmaning för allmäntandvården, men kan bli ännu större i framtiden.
-
Träning i både hög och låg dos effektivt vid knäledsartros
Träning mildrar smärta och minskar stelhet vid artros i knäleden, men enighet har saknats om vilka övningar och vilken träningsdos som är bäst. En studie har nu undersökt effekten av en hög och låg träningsdos.
-
Spädbarnsmassage gynnar både förälder och barn
Spädbarnsmassage stärker relationen mellan barn och förälder. Massagen minskar stress, lindrar smärta, motverkar gulsot och gör att spädbarnet följer sin viktkurva snabbare.
-
Cannabisstudier skapar rubriker även när resultaten är klena
Studier som testar cannabis mot smärta får stor medieuppmärksamhet oavsett vilken effekt behandlingen har, enligt en studie från Karolinska institutet. Och placebo spelar en viktig roll i dessa studier, enligt forskarna.