Träd
-
Blandskog minskar risk för skogsskador i varmare klimat
Skogar med få trädarter är extra utsatta för skador. Att få in fler trädarter i skogsbestånd kan bli en viktig försäkring mot skador i ett varmare klimat, enligt en studie från Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.
-
Invasiva svampar ett ökat hot i Sverige
I skogar i USA och Kanada dyker plötsligt en asiatisk matsvamp upp på stubbar och fallna träd. Troligen har den ”rymt” från odlingar – något som även kan hända i Sverige. Och forskare är oroade.
-
Träd i Europa har klarat tuffa tider
Sju vanliga skogsträd i Europa har visat sig kunna skydda sin genetiska mångfald under stora klimatförändringar, till exempel den senaste istiden då antalet träd minskade kraftigt. Det visar en studie från bland annat Uppsala universitet.
-
Döda grenar i skogens kolförråd missas
Trädgrenar som dör – och börjar avge koldioxid – ingår sällan när beräkningar av skogen som kolförråd görs. Det kan leda till missvisande modeller och prognoser för koldioxidutsläpp, menar forskare bakom en ny studie.
-
Träden flyttar till kallare områden
Många trädarter i Europa och Nordamerika söker sig nu till kallare och blötare trakter. Den förändrade utbredningen – som kopplas till den globala uppvärmningen – riskerar att skapa problem för återplantering och kolinlagring.
-
Avgaser och eldning stör regnskogarnas kolupptag
Avgaser och eldning minskar regnskogarnas förmåga att fånga in kol med 0,29 miljarder ton varje år. Forskare från Göteborgs universitet kan visa hur det marknära ozonet, som bildas på grund av förbränning, fördärvar växternas fotosyntes.
-
Trädens bark gör nytta för klimatet
Det är känt att träd är bra för klimatet genom att de tar upp koldioxid ur atmosfären. Men nu visar en studie att de även fångar in metan – med hjälp av barken.
-
Sjöar, träd och grillplatser dragplåster i naturen
När vi ägnar oss åt friluftsliv står fin utsikt, sjöar och gamla träd högt på topplistan – men många uppskattar även att vindskydd och grillplatser finns på plats. Tät skog och kalhyggen får däremot nobben, visar en avhandling från SLU.
-
Lönsam trädplantering kan bevara naturskog på Borneo
På Borneo i Malaysia har miljontals hektar naturskog försvunnit efter avverkning av värdefulla virkesträd, bränder och etablering av plantage med palmträd till olja. Flera olika projekt pågår nu för att återställa regnskog genom att satsa på trädplantering. Men vilka träd som är mest...
-
Döda tallar viktiga om hotade lavar ska överleva
Död ved behövs för biologisk mångfald, men för många arter fungerar inte vilket dött träd som helst. En studie visar att gamla och eldhärjade tallar är hem till flera rödlistade lavar, som riskerar att dö ut om deras livsmiljöer förstörs.
-
Skadorna av granbarkborre minskar – men kvar står skelettskogarna
Granbarkborrens skador på den svenska skogen har halverats sedan 2022, visar en ny inventering från SLU. Samtidigt har de senaste årens omfattande skador lett till stora områden med döda granar, så kallade skelettskogar, som kan utgöra en säkerhetsrisk.
-
Träden blir starkare i stadsmiljöer utan asfalt
Träd bidrar till ett bra mikroklimat i städer. Men för att de ska kunna göra nytta måste asfalt ge vika för mer gräs runt träden, visar en studie.
-
Torka hindrar skogen att svalka sig
Träd har förmåga att reglera sin värme sommartid, ungefär som en inbyggd luftkonditionering. Kyleffekten skapar ett svalare mikroklimat i skogen, men den viktiga mekanismen kan hotas om markerna blir torrare.
-
Så har sjuka almar påverkat skogen
Många almar och askar i Skåne har dött efter att ha drabbats av sjukdom. Hur har skogarna påverkats av att dessa arter nästan helt försvunnit? Det har en ny studie tagit reda på.
-
Exklusivt trä till altanen kan vara olagligt avverkat
Det tropiska träslaget ipê är populärt för att bygga exklusiva trädäck och uteplatser. Men en studie visar att en mycket stor del av virket kan ha avverkats olagligt.
-
Grönare städer kan ha stor effekt på utsläppen
Fler grönområden, stadsodlingar, trevliga miljöer för promenader och cykling. Dussintals europeiska städer kan bli koldioxidneutrala om naturen får ta mer plats i den urbana miljön, visar en studie.