Träning
-
Äldre personers stillasittande behöver inte vara något dåligt
Ett snävt fokus på att minska äldre människors stillasittande gör att behovet av återhämtning lätt glöms bort. Och man kan leva ett aktivt liv även om man behöver sitta delar av dagen. Det menar Joakim Niklasson, som har skrivit en avhandling i ämnet vid Linnéuniversitetet.
-
Mer rörelse kan få tonåringar att må bättre
Det finns en koppling mellan fysisk aktivitet, mindre skärmtid och bättre psykisk hälsa bland högstadieelever. Det visar en avhandling vid GIH som också undersökt effekter av rörelsepauser under skoldagen.
-
Bra kondition kan kopplas till lägre demensrisk
Människor med en genetisk benägenhet för demens kan minska sin demensrisk med upp till 35 procent genom att förbättra konditionen, enligt en studie från Karolinska Institutet.
-
Fler idrottare kan överleva hjärtstopp med rätt insatser
Idrottsutövare har större chans att överleva ett hjärtstopp än andra. Men med fler hjärtstartare på sportanläggningar och snabbare akutinsatser skulle fler liv kunna räddas. Det visar en avhandling.
-
Sämre kondition kan öka risk för flera hälsoproblem
Försämringar i konditionsnivån under livet kan kopplas till risk för sådant som depression, ångest, stroke och demens. Det är slutsatsen i en ny studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
-
Smala ideal på träningspass oroar forskare
Man ska helst vara smal. Och har man ätit och druckit gott tränar man för att "sona sina synder". Det här är ideal som ofta uttrycks på träningspass, enligt en ny avhandling från Malmö universitet. Men budskapen är problematiska, menar avhandlingens författare Karin Andersson. – De...
-
Träning lika bra som kirurgi vid lårskada
När lårmuskler slits av behandlas skadan oftast med ett kirurgiskt ingrepp. Men en studie vid Uppsala universitet visar att träning kan vara lika effektivt.
-
Postcovid inget hinder för att träna
Personer som lider av postcovid har avråtts från att motionera för att inte riskera att symtom förvärras. Men nu kan forskare från Karolinska institutet visa att måttlig träning inte behöver vara skadligt.
-
Mer intensiv fysisk aktivitet ger fler hälsovinster
För att få chans till bästa möjliga hälsovinster krävs en högre intensiv fysisk aktivitet än man tidigare trott, enligt en ny avhandling. Det viktiga är att man tar i så mycket att man förbättrar sin kondition. Man ska bli varm och...
-
Därför kan träning skydda hjärnan mot sjukdomar
Vasaloppsåkare verkar mer sällan än andra drabbas av vaskulär demens och depression. Så här kan det hänga ihop, i hjärnan.
-
Här är riskerna med energibrist hos idrottare
Relativ energibrist, att man äter för lite i relation till hur mycket man tränar, är inte ovanligt inom idrotten. Energibristen kan bland annat påverka järnstatus och immunförsvar och leda till ätstörningar, stressfrakturer och benskörhet. Det...
-
Mer rörelse på jobbet kan förbättra psykiskt mående
Insatser för mer fysisk aktivitet och minskat stillasittande kan stärka mentalt välbefinnande hos kontorsanställda. Men det är också viktigt att cheferna uppmuntrar mer rörelse på jobbet, visar en avhandling.
-
Yoga kan stärka hjärnan och hindra demens
Yoga har större effekt på den kognitiva hälsan än styrke- och konditionsträning. Enligt en ny studie kan yoga även bidra till att förebygga demens hos personer över 55 år.
-
Bra kondition i tonåren kan minska risken för cancer
Män med bra kondition i övre tonåren har lägre risk att drabbas av olika cancerformer senare i livet. Främst minskar risken för cancer i magtarmkanalen, visar en studie vid Göteborgs universitet.
-
Damfotbollsspelare behöver träna mer på snabb löpning
Damfotbollen har blivit allt mer fysiskt krävande med ett högre tempo. Samtidigt visar en studie att unga spelare inte tränar tillräckligt på att springa snabbt. De riskerar då både skador och sämre resultat under matcherna.
-
Rökfri och fysiskt aktiv – bra grund för hälsosamt åldrande
Att skippa rökning och ägna sig åt träning i 60-årsåldern kopplas till bättre hälsa senare i livet. Men för att må bra i högre ålder är också sociala relationer, engagemang och självbestämmande viktigt. Det visar en...