Bättre prognos till bröstcancerpatienter genom att studera proteinuttryck
En ny typ av bröstcancer med stabilt genom har blivit karaktäriserad. Det presenteras i en färsk avhandling från Karolinska Institutet. I avhandlingen identifieras också proteiner som är uttryckta på olika sätt i stabil respektive instabil bröstcancer. Genom att studera proteinuttrycket hos tumörer skulle det i framtiden kunna bli möjligt att ge bröstcancerpatienter en mer tillförlitlig prognos.
Brösttumörer delas grovt upp i elakartade (maligna) och godartade (benigna). Men de kan även delas in på andra sätt, bland annat beroende på kromosomavvikelser eller stabila respektive instabila genom. Tumörer med stabilt genom innebär en bättre prognos för patienten. Tumörer som saknar eller har en kopia av en eller flera kromosomer (aneuploid tumör) anses som mer maligna än andra tumörer.
I en ny avhandling från Karolinska Institutet presenteras dock en aneuploid tumör som har ett stabilt genom, och som därmed är mindre malign. Avhandlingen visar också att olika proteiner uttrycks på olika sätt och i olika grad mellan stabila och instabila tumörer och även mellan olika typer av bröstcancer. På frågan om när det blir möjligt att mäta proteinuttrycket i en tumör och därmed ge patienten en bättre prognos svarar Ulrike Kronenwett, doktorand vid Institutionen för onkologi och patologi vid Karolinska Institutet: – Vi identifierar hela tiden nya proteiner. Jag tror att det kan bli verklighet inom ett till två år.
Avhandling:
Genomic instability, gene expression and prognosis in breast cancer
Författare:
Ulrike Kronenwett, institutionen för onkologi och patologi, Karolinska Institutet.
E-post: ulrike.kronenwett@cck.ki.se
Avhandlingens abstract finns på:
http://diss.kib.ki.se/2005/91-7140-214-4/
Pressekreterare Sabina Bossi, telefon 08-524 838 95, e-post: sabina.bossi@admin.ki.se
Kontaktinformation
Karolinska Institutet är ett av Europas största och mest ansedda medicinska universitet. Genom utbildning, forskning och information bidrar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Det är också Karolinska Institutet som årligen utser pristagaren av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan www.ki.se