Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Fiskars personlighet påverkar deras livsöden, visar forskning. Hos havsöringsyngel kan personligheten relaterats till deras överlevnadsförmåga. Och tvärtemot vad man tidigare trott har aktiva yngel högre odds.

− I våra experiment ser vi att aktiva yngel har högre chans att överleva, säger Joacim Näslund på institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Resultaten överraskar eftersom den tidigare gängse uppfattningen har varit att det är tvärt om.

En hög aktivitet generellt har ansetts leda till ökad risk att bli uppäten av rovdjur, eftersom en aktiv fisk lättare upptäcks. När experiment nu tyder på motsatsen behöver forskarna modifiera den tidigare allmänna förklaringsmodellen för att passa bättre in på öring.

Fiskar individuella i beteendet
Joacim Näslund understryker att fiskar, liksom människor och många andra djurgrupper, uppvisar individuella personligheter. Hur dessa personligheter påverkar livet för fisken har däremot först blivit undersökt under de senaste åren. En del av den forskningen har bedrivits av forskare från Göteborgs universitet, där personligheten hos havsöringsyngel bland annat har relaterats till deras överlevnadsförmåga.

− Olika individer varierar ganska mycket i beteende, men varje enskild individ beter sig på ett visst sätt, säger Joacim Näslund.

Studier i åar på västkusten
Joacim Näslund med forskarkollegor har gjort experiment i både laboratoriemiljö och i naturliga åar i närheten av Stenungsund på den svenska västkusten.

I laboratoriet testade forskarna varje individs beteende upprepade gånger för att avgöra havsöringens personlighet. I åarna undersökte sedan forskarna hur de olika personlighetstyperna klarade sig i sin naturliga miljö.

− Det beteende som har varit mest konsekvent generellt har varit simaktiviteten. Den är dessutom relaterad till aggression. Mer aktiva fiskar är också mer aggressiva, säger Joacim Näslund.

Personlighet påverkar överlevnad
I experimenten i åarna såg forskarna att personligheten påverkade överlevnadschanserna. De mer aktiva ynglen hade högre chans att överleva.

− Vi misstänker att öringarnas starka revirhävdande påverkar resultaten. En aktiv och aggressiv fisk kan ha en fördel när det gäller att välja ett bra revir och i ett bra revir finns nära tillgång till skydd.

Forskningsresultaten är betydelsefulla för att bestämma vilka individer som utgör den framtida populationen i ån.

− Men det är viktigt att påpeka att personligheten kan ha olika effekt i olika livsstadier. Tidigare forskning på äldre fisk har visat att effekten är motsatt på dem. Det kan förklara varför vi har olika personligheter hos öringen – de är helt enkelt olika bra vid olika tidpunkter i livet.

Resultaten har betydelse för fiskevård
Forskningen, som nyligen publicerats i en doktorsavhandling, kan ha inflytande på både grundläggande ekologisk forskning och fiskevård.

− Resultat som går i motsatt riktning mot de förväntade är alltid lite extra intressant inom grundforskning, och resultaten visar även att vi behöver tänka på att alla fiskar inte är stöpta i samma form. Inom fiskevården kan det till exempel vara en god idé att göra åarna tillräckligt komplexa och variabla för att underlätta för alla beteendetyper att hitta en plats att leva på. Att behålla en variation helt enkelt.

Avhandling
The Pace of Life of Juvenile Brown Trout

Kontakt
Joacim Näslund, institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet
031- 7863696, 0730-55 79 91 joacim.naslund@bioenv.gu.se

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera