Alla insulinbehandlade patienter med typ 1-diabetes måste kontrollera sitt blodsockervärde flera gånger per dag och göra justeringar om det är för högt eller lågt. Ett stabilt värde ger bättre livskvalitet och kan minska risken för komplikationer. Nu är medicinska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro bland de första i världen att testa en ny typ av kontinuerlig blodsockermätare för diabetiker.
– Mätaren ska leda till färre stick och stabilare värden för patienten, förklarar Erik Schwarcz, överläkare på kliniken i Region Örebro län. Vi placerar en sändare under huden på överarmen. Sedan tejpar vi fast en transmitter på huden vid sändaren som kan läsa av värdena kontinuerligt och omvandla dem till ett blodsockervärde. Data från transmittern överförs automatiskt till en app i patientens mobil. Två gånger om dagen ska mätaren med blodsockervärdet från ett stick i fingret.
Larmar vid instabila värden
Via appen kan patienten själv ställa in olika gränsvärden som man vill att den ska larma för. Man får en indikation på om värdet är på väg upp eller ner och om det ligger stabilt. Det gör det möjligt att justera värdena i tid så att det genomsnittliga blodsockervärdet håller en jämnare nivå. Det unika med mätaren är att den fungerar med ljusteknik. Våglängden på ljuset återspeglar glukoskoncentrationen, alltså blodsockervärdet.
Nöjda testpersoner
I Region Örebro län finns nu tre av totalt femton testpersoner i världen. Under tre månader ska de utvärdera den nya kontinuerliga mätaren. En av dem är Pontus Nyström. Han säger:
– Det är bra att jag kan få ut mer information och väldigt smidigt att ha allt i telefonen så att man snabbt och enkelt kan se vart värdet är på väg. Jag har sänkt mitt genomsnittliga blodsockervärde nu genom att jag har kontinuerlig kontroll och kan justera snabbare. När det är dags att byta sensor, vill jag absolut fortsätta och få en ny insatt.
Bättre livskvalitet
Också Johan Ekeroth har testat och det krånglade lite i början innan apparaten var ordentligt kalibrerad.
– I början var mätdatan inte helt pålitlig men nu är hanteringen mycket bättre än vad jag trodde den skulle vara och det är bra att kunna ha sensorn på sig hela tiden, säger han.
– Den här typen av mätare har stora fördelar säger Erik Schwarcz. Speciellt för personer som har stora svängningar i blodsockernivåerna. De svängningarna kan nu minimeras och I förlängningen ger det ökad trygghet och bättre livskvalitet. Trenden går mot den här typen av mätare och om några år har antagligen alla som behöver kontrollera sitt värde ofta, den här typen av mätare.
För mer information:
Erik Schwarcz, överläkare, medicinska kliniken
erik.schwarcz@regionorebrolan.se, Tel 019- 602 78 87