Bild: Niklas Hamann, Unsplash
Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Unga vuxna med sömnbrist uppfattade arga ansikten som mindre trovärdiga. Och neutrala och rädda ansiktsuttryck som mindre attraktiva. En studie från Uppsala universitet visar att brist på sömn kan få dig att se mer negativt på andra.

Forskarna vid Uppsala universitet lät 45 unga män och kvinnor titta på och värdera rädda, arga och neutrala ansiktsuttryck.

Deltagarna gjorde utvärderingen två gånger:

  1. …efter en natt utan sömn överhuvudtaget
  2. …efter en natt med möjlighet att sova åtta timmar

Morgnarna efter mättes deras ögonrörelser med hjälp av eyetracking, en sensorteknologi som kan läsa av vad en person tittar på i realtid.

– När de led av sömnbrist spenderade våra försökspersoner mindre tid på att fokusera på ansikten. Eftersom ansiktsuttryck är avgörande för att förstå andras känslotillstånd kan detta leda till att man avläser andras sinnesstämning fel eller för sent, säger Lieve van Egmond, doktorand vid institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet.

Sömnbrist gav mer negativa intryck av andra

– Att personerna i vårt experiment klassade arga ansikten som mindre trovärdiga och hälsosamma samt neutrala och rädda ansikten som mindre attraktiva när de led av sömnbrist, indikerar att brist på sömn är förknippat med mer negativa sociala intryck av andra. Och skulle kunna leda till mindre lust att umgås med andra, säger Christian Benedict, docent i neurovetenskap.

Forskarna varnar dock för att det behövs mer forskning innan resultaten är helt säkra.

– Personerna i vårt experiment var unga vuxna. Vi kan inte vara säkra på att resultaten gäller alla åldersgrupper. Vi vet inte heller om vi skulle få samma resultat om vi testade personer som lider av kronisk sömnbrist, säger Lieve van Egmond.

How Sleep-Deprived People See and Evaluate Others’ Faces: An Experimental Study. van Egmond et al. (2022)Nature and Science of Sleep.

Kontakt:

Lieve van Egmond, doktorand vid institutionen för kirurgiska vetenskaper, Uppsala universitet. lieve.van.egmond@neuro.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera