Många insekter är beroende av bakterier för att få vitaminer och andra näringsämnen som saknas i deras kost. Bakteriedieten har bidragit till artutveckling och biologisk mångfald.
Insekter är avgörande för biologisk mångfald och bland de mest framgångsrika arterna på planeten. Men fram till nu har det varit oklart hur de kunde utnyttja en mångfald av föda. Nu visar en studie att bakterier har spelat en avgörande roll.
– Insektsdieter sträcker sig från människoblod, när det gäller myggor, till träet som används för att bygga våra hus, när det gäller termiter. Den gemensamma nämnaren stavas bakterier. Våra resultat visar att bakterierna är avgörande för att ge insekter de näringsämnen de behöver för att överleva och frodas, säger Charlie Cornwallis, biologiforskare vid Lunds universitet.
Bakterier ger B-vitamin
Studien, som inkluderade snytbaggar, visar att bakterier konsekvent ger insekter B-vitamin. Det är ett livsviktigt näringsämne som insekterna inte kan producera själva. Detta har gjort insekter så beroende av bakterier att de har utvecklat nya organeller* för att hysa dem – så kallade bakteriefabriker.
– De näringsämnen som bakterier tillhandahåller har gjort det möjligt för insekterna att leva på en starkt obalanserad kost och utnyttja nya sorters föda. Vissa insekter, till exempel bladlöss, lever enbart på floem, alltså i princip sockervatten. Tänk dig att kunna leva ett hälsosamt liv bara på sötsaker, säger Charlie Cornwallis.
Beroende av blod gynnar inte artutveckling
Men bakteriernas effekter på insekternas mångfald och variation är inte entydig. I vissa insektsfamiljer har specialisering på vissa dieter som innefattar blod hämmat artutvecklingen. Men i de flesta fall, som hos växtätande insekter, är dietspecialiseringen kopplad till en kraftig ökning av arter.
– Insekter finns överallt omkring oss och påverkar varje aspekt av våra liv. De sprider sjukdomar och hotar till och med produktionen av vår mat som skadedjur inom jordbruket. Att veta hur och varför insekter överlever, utvecklas och sprids är viktigt för att förstå utvecklingen i den naturliga världen och dess påverkan på vårt eget välbefinnande, säger Charlie Cornwallis.
Studien är ett samarbete mellan Lunds universitet, Vrije Universiteit Amsterdam, Oxford University and Queen Mary University of London.
*Bild på bladlöss: Sanjaj ach/Wikimedia commons, licens CC BY-SA 3.0
Vetenskaplig studie:
Symbioses shape feeding niches and diversification across insects, Nature Ecology and Evolution.
Kontakt:
Charlie Cornwallis, forskare vid Biologiska institutionen, Lunds universitet, charlie.cornwallis@biol.lu.se