Det är känt att träd är bra för klimatet genom att de tar upp koldioxid ur atmosfären. Men nu visar en studie att de även fångar in metan – med hjälp av barken.
Växthusgasen metan orsakar cirka 30 procent av den globala uppvärmningen. Utsläppen ökar för närvarande fortare än när mätningarna började på 1980-talet.
Det mesta av nedbrytningen av metan sker uppe i atmosfären. Nere vid jordytan har forskarna hittills trott att det bara är bakterier i marken som kan fånga in och bryta ner växthusgasen.
Men nu kan forskare från Linköpings universitet och universitetet i Birmingham visa att även mikrober, det vill säga mikroorganismer, som lever i barken eller inuti träden tar bort lika mycket – eller kanske ännu mer – metan än bakterierna som finns i jorden.
Trädens förmåga överraskar
Den nya upptäckten gör att trädens klimatnytta ökar med tio procent, bedömer forskarna.
– Vi har hittills trott att träden främst bidrar genom att ta upp koldioxid via fotosyntesen, men det här visar hur träden gör nytta på ett nytt och överraskande sätt, säger professor Vincent Gauci vid universitet i Birmingham.
I studien undersökte forskarna träd från tre klimatzoner: tropisk skog i Amazonas och Panama, lövskog i Storbritannien och barrskog i Sverige. Mest metan togs upp av de tropiska skogarna. Det beror sannolikt på att mikroorganismer, som till exempel bakterier, trivs bäst i varmt och fuktigt klimat.
Nyplantering för att nå klimatmål
Forskarnas preliminära beräkningar visar att jordens träd fångar upp mellan 24,6 och 49,9 miljoner ton metan.
Analysen visar även att om all bark lades ut skulle den täcka ett område lika stort som jordens landyta.
– Trädbarken lägger till ytterligare en dimension till hur metannivåerna i atmosfären regleras och metanets kretslopp är fortfarande fullt av överraskningar, säger professor David Bastviken vid Linköpings universitet.
Vid klimatkonferensen COP26 lovade länderna att minska metanutsläppen med 30 procent till slutet av decenniet.
– Våra resultat tyder på att nyplantering av träd och minskad skogsavverkning är viktiga åtgärder för att nå detta mål, säger Alex Enrich Prast, professor vid Linköpings universitet.
Vetenskaplig studie:
Global atmospheric methane uptake by upland tree woody surfaces, Nature.