Kvinna håller om sin fot.
Domningar och kramp i fötterna är vanliga biverkningar efter bröstcancerbehandling med vissa cellgifter.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Cellgiftbehandling vid bröstcancer kan ge problem med nervskador som påverkar vardagslivet. Forskare vid Linköpings universitet har nu utvecklat ett verktyg som kan förutsäga risken för biverkningar hos olika patienter. Målet är mer individanpassad behandling.

En växande grupp som överlever bröstcancer får sena effekter av behandlingen. Forskare har nu tittat närmare på biverkningar som uppstår efter behandling med taxaner. Det är är speciell grupp cytostatika, eller cellgifter, som används för att förebygga återfall. Men läkemedlet har en baksida.

– Det är väldigt vanligt med biverkningar i form av nervskador efter behandling med taxaner vid bröstcancer och problemen är ofta kvar i flera år. Det är oerhört påfrestande för de drabbade och har en stor påverkan på patienternas livskvalitet, säger cancerläkaren Kristina Engvall som även forskar vid Linköpings universitet.

Domningar och kramp

För att kunna förutse vilka patienter som har störst risk att drabbas av nervskador har forskare kartlagt biverkningar från två vanliga taxanläkemedel.

Över 330 kvinnor fick själva beskriva hur svåra deras nervskador var två och sex år efter cancerbehandlingen. Allra vanligast var kramp i fötterna, men också svårigheter att öppna en burk, domningar eller stickningar i fötterna och svårigheter att gå i trappor.

Modeller kan förutse risken

Forskarna utvecklade sedan modeller där patienternas genetiska egenskaper kopplades till olika biverkningar av cytostatikabehandlingen. På så sätt kunde risken för nervskador ses. Patienterna kunde också delas in i olika riskgrupper.

– Det här kan bli ett verktyg för att individualisera behandlingen och inte bara titta på vinsterna utan också titta på riskerna för den enskilda patienten. I dag är vi så pass bra på att behandla bröstcancer att vi inom vården behöver ta större hänsyn till risken för komplikationer och biverkningar som påverkar patienten långt efter behandlingen, säger Kristina Engvall.

Vissa symtom är komplexa

Forskarna lyckades göra modeller för risken att få kvarstående domningar eller stickningar i fötterna.

– Det visade sig också att tre av de fem symtom som vi fokuserade på är så biologiskt komplexa att vi inte kunde skapa modeller för dem. Det rör sig till exempel om svårigheter att öppna burkar. Att öppna en burk involverar både motoriska och sensoriska nerver, vilket gör det väldigt svårt att förutsäga vilka individer som löper störst risk att få det symtomet, säger Henrik Gréen, professor vid Linköpings universitet.

På sikt skulle verktyget kunna införas i vården, enligt forskarna. Mer studier krävs dock innan det kan bli möjligt.

Vetenskaplig studie:

Prediction models of persistent taxane-induced peripheral neuropathy among breast cancer survivors using whole-exome sequencing, Npj precision oncology.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera