Pälsdjur inom djurindustrin kan bära och sprida virus som kan orsaka sjukdomar hos människor. Forskare vid bland annat Uppsala universitet har nu identifierat över 30 hittills okända virus i döda djur.
Så kallade zoonoser är sjukdomar som sprids mellan djur och människor. Kunskap om hur virus sprids är därför viktigt för att förstå hur infektionssjukdomar utvecklas.
Forskningen har ofta varit inriktad på smittspridning mellan boskapsdjur, till exempel grisar. Men även djur inom pälsindustrin kan vara bärare av nya virus, bakterier och parasiter som kan orsaka sjukdomar.
I en ny studie har ett internationellt forskarlag undersökt genetisk information från vävnader hos över 400 djur, däribland flodiller och rödräv, som förekommer inom pälsindustrin. Djuren, som alla dött av en infektionssjukdom, kommer från uppfödare i olika delar av Kina.
Okända virus hittades
Forskarna identifierade 125 virusarter hos djuren. 36 av dem var tidigare okända och 39 utgjorde en hög risk för överföring mellan arter. Bland de upptäckta virusen fanns till exempel coronavirus och influensa A-virus.
– Det är intressant att vi ser denna diversitet av kända och potentiella zoonoser som återfinns hos och överförs mellan så många olika typer av djur och över så stora geografiska områden. På basis av det är det inte svårt att föreställa sig att människor och andra djur kommer att drabbas av nya virusorsakade sjukdomar med tiden, säger John Pettersson, docent i medicinsk virologi vid Uppsala universitet.
Studien visade att elva zoonotiska virus, som man vet kan orsaka sjukdom hos människor, ofta spreds mellan värdar.
Forskarna kunde även se att många djurarter bar på så kallade högriskvirus, alltså virus som riskerar att överföras till människor. Framför allt var mårdhundar bärare.
Koll på djurhållning viktigt
Enligt forskarna är det viktigt med omfattande övervakning av djur som föds upp på pälsfarmar, men även annan djurproduktion. Detta för att bättre kunna bedöma risker för folkhälsan.
– Nu utfördes studien i Kina där djurhållning och hantering kan vara annorlunda gentemot Sverige och andra länder. Men fynden är högst relevanta också för andra länder och jag hoppas ändå att detta bidrar till att det blir ett ökat fokus mot djurhållning och dess betydelse för uppkomsten av nya virala zoonoser, säger John Pettersson.
Vetenskaplig studie:
Farmed fur animals harbour viruses with zoonotic spillover potential, Nature.