Läskedryck med artificella sötningsmedel.
Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln var först publicerad hos en samarbetspartner till forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Analyser av avloppsvatten visar att vi äter och dricker allt fler produkter som innehåller sötningsmedel. Det framgår av en studie som forskare vid SLU har gjort.

Analyser av avloppsvatten har blivit ett vanligt sätt att följa folkhälsan. Metoden har bland annat använts för att följa spridningen av coronaviruset, men också för att spåra läkemedel och droger.

Nu har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tittat på förekomsten av artificiella sötningsmedel.

I studien analyserades avloppsvatten i flera svenska orter under en månads tid. Resultatet visar att konsumtionen av sötningsmedel har ökat, men att lokala skillnader kan finnas.

Ökar varje år

I Uppsala har forskarna sett en stadig ökning sedan 2019.

– Vi ser en årlig ökning på 10-20 procent i mängden sötningsmedel i avloppsvatten. Spannet beror på vilket sötningsmedel vi avser, säger Foon Yin Lai, universitetslektor vid SLU.

I studien ingick sukralos, acesulfam och sackarin som ofta förekommer som ersättning för vanligt socker i livsmedel med lågt energiinnehåll.

Både över och under tröskelvärdena

Resultaten tyder på att konsumtionen av sötningsmedel ligger på en bekymmersam nivå, menar forskarna. Dessutom ökar försäljningen av till exempel lightdrycker.

– Även om studien visar att de generella nivåerna av konsumtion av sötningsmedel ligger långt under WHO:s och EU:s rekommendationer för dagligt intag baserat på toxikologiska bedömningar, visar ny forskning att intag av artificiellt sötade drycker ändå kan kopplas till hälsoproblem vid nivåer långt under detta, säger Foon Yin.

Visar inte individuella risker

Eftersom avloppsanalyser ger ett folkhälsoperspektiv gäller resultaten inte på individnivå. Den hälsorisk på forskarna kan peka på gäller befolkningen som helhet.

I studien ingick prover från Östhammar, Knivsta, Enköping, Kalmar och Uppsala.

Vetenskaplig studie:

Are we using more sugar substitutes? Wastewater analysis reveals differences and rising trends in artificial sweetener usage in Swedish urban catchments, Environmental International.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera