Behandling med datorspelet Tetris kan minska symptom på posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Det visar en studie som gjorts på hälso- och sjukvårdspersonal som arbetade under pandemin.
Ett vanligt symtom vid PTSD är obehagliga minnen av en traumatisk händelse. Minnen kan ta form av bilder, kända som flashbacks. Andra symptom kan vara undvikande beteende och överspändhet, men också sömnproblem och svårighet med koncentrationen. I en studie har forskare vid Uppsala universitet undersökt ett nytt sätt att komma till rätta med dessa påträngande minnen.
Mental rotation i behandling
De testade en behandling som bygger på så kallad mental rotation, och som även är kärnan i datorspelet Tetris. Mental rotation går ut på att se ett föremål från en vinkel och föreställa sig hur det ser ut om det roteras till en annan position – och därmed ses från en annan vinkel.
I studien deltog över 160 personer som jobbade inom vården under pandemin. Deltagarna delades in i två grupper. Hälften fick spela datorspelet Tetris i 20 minuter. Kontrollgruppen fick lyssna på radio under lika lång tid.
Spelet hade effekt
När studien startade hade deltagarna i genomsnitt 15 flashbacks i veckan. Vid en uppföljning efter fem veckor hade personerna i kontrollgruppen ungefär fem svåra minnesupplevelser i veckan, medan spelgruppen i snitt bara hade en.
– Det går att konkurrera ut obehagliga och påträngande minnesbilder från trauma och på det sättet minska även andra PTSD-symptom. Med bara ett behandlingstillfälle såg vi positiva effekter som fanns kvar efter fem veckor och även sex månader efter behandlingen, säger Emily Holmes, professor vid Uppsala universitet och fortsätter:
–Trauma kan drabba vem som helst. Om det går att få den här effekten med ett vardagligt verktyg som inkluderar datorspel skulle det kunna vare ett lättillgängligt sätt att hjälpa många.
Förvånansvärt kort insats
Studiens resultat överraskade både forskarna och deltagarna.
– Jag förstår att det kan låta osannolikt att en så kort insats, som inkluderar datorspel och som inte innehåller en djupgående diskussion om trauma med en terapeut, kan hjälpa. Men studien ger vetenskapligt kontrollerad evidens för att ett enda guidat digitalt behandlingstillfälle kan konkurrera ut påträngande minnesbilder, och att det kan användas självständigt av deltagarna, säger Emily Holmes.
Mer om studien:
Studien är gjord på hälso- och sjukvårdpersonal som arbetade med covidpatienter under pandemin. Kriteriet för att delta i studien var att sjukvårdspersonalen haft minst två tillfällen per vecka med påträngande minnen som beror på traumatiska händelser som skett på jobbet.
Behandling gjordes på distans och deltagarna genomförde uppgifterna på en dator eller smartphone. En handledare fanns med på telefon eller videosamtal under det guidade behandlingstillfället. Behandlingen tog cirka 35 minuter att genomföra.