Beige-gul hund med långa öron tittar åt sidan, fält i grönt och gult i bakgrunden.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Hundar kan i det tysta lida brist på aminosyran taurin. Att berika hundmat med taurin kan troligen förebygga sjukdom och lidande hos många hundar i Sverige, enligt en ny studie från SLU.

Studien har gjorts på hundar av rasen engelsk cocker spaniel, en av Sveriges mest populära hundraser. Rasen är överrepresenterad när det gäller förekomsten av hjärtsjukdomen DCM, dilaterad kardiomyopati, se faktaruta.

Hjärtsjukdom hos hundar

Primär dilaterad kardiomyopati, DCM, är en allvarlig hjärtsjukdom hos hundar och innebär att hjärtmuskelns sammandragande förmåga är försämrad. Sjukdomen leder ofta till hjärtsvikt.

Hundar med så kallad primär DCM dör ofta i förtid även om de behandlas med olika mediciner.

En annan variant av DCM, taurinbristresponsiv kardiomyopati, uppstår efter långvarig brist på aminosyran taurin. Till skillnad från primär DCM är detta ett tillstånd som ofta går att vända. Många hundar som får rätt medicinsk behandling och tillskott i maten av taurin kan med tiden återfå ett normalt liv och slippa all medicinsk långtidsbehandling.

Källa: SLU

En variant av denna sjukdom uppstår på grund av brist på aminosyran taurin. Detta tillstånd, som går att vända, har varit känt sedan 1990-talet, men kunskapen har ändå varit begränsad.

Många hundar kan lida brist

I den nya studien inkluderade forskarna 180 svenskägda hundar. 13 av dem visade vid studiens början tecken på DCM och hjärtsvikt. 167 av hundarna var till synes helt friska.

Det visade sig emellertid, efter blodprover, att så många som 53 av alla de undersöka hundarna hade låga nivåer av taurin. Samtliga hundar med hjärtsvikt hade mycket låga taurinvärden. Fem av dessa hundar uppvisade dessutom näthinne-förändringar som kan kopplas till taurinbrist.

Tydliga samband med maten

Forskarna undersökte även halterna av aminosyrorna metionin och cystein i hundarnas foder. Dessa två aminosyror kan omvandlas till taurin i kroppen på hunden. Forskarna ville se om det fanns samband mellan förekomsten av dessa ämnen i hundmaten och halterna av taurin i hundarnas blod.

De såg ett tydligt samband. Forskarna kunde även påvisa ett tydligt samband mellan vissa foderkomponenter och låga taurinvärden i foder. Foder som innehöll rött kött som huvudsaklig proteinkälla hade generellt lägre taurinnivåer än foder som hade vitt kött som huvudsaklig proteinkälla.

– Vår studie visar att många till synes friska cocker spaniels har låga taurinhalter i blodet, och därmed löper ökad risk att utveckla allvarlig hjärtsjukdom och andra sjukdomslidanden om detta inte uppmärksammas i tid, säger Karin Kriström, doktorand och veterinärmedicinsk specialist i kardiologi vid SLU.

Forskare: Foder bör berikas

Forskarna menar att merparten av alla fall av hjärtsjukdomen DCM och hjärtsvikt hos engelsk cocker spaniel skulle kunna botas eller helt undvikas. Det som behövs, menar forskarna, är ökad kunskap om taurin hos djurägare, uppfödare, veterinärer och foderbolag.

All kommersiell kattmat ska sedan 1990-talet vara berikad med syntetiskt taurin, vilket har bidragit till att vissa sjukdomar numera är sällsynta hos katter. Forskarna hoppas på en liknande utveckling för hundfoder.

– Vi hoppas att våra resultat kommer att bidra till en rekommendation om att även hundmat bör berikas på ett adekvat sätt framöver, säger Karin Kriström.

Några av de hundfoder som analyserades i studien hade, enligt forskarna, anmärkningsvärt låga nivåer av taurin, metionin och cystein. Det här tyder enligt forskarna på att många hundar, både i Sverige och globalt, kan utveckla allvarliga sjukdomar som sannolikt hade kunnat förhindras med ett annorlunda näringsinnehåll i maten.

Kan gälla många hundraser

Forskargruppen har även nyligen kartlagt hundar med misstänkt taurinbrist-relaterad hjärtsjukdom vid tre stora djursjukhus i Mälardalen. Bland dessa fanns hundar av över 25 olika raser representerade.

– Vi kommer att arbeta vidare med att utforska bakomliggande orsaker till taurinbristinducerade sjukdomstillstånd hos hundar, och problemets omfattning inom olika raser. Vi hoppas dock, såklart, att vårt arbete inte ska behövas framöver, om det görs lämpliga förebyggande åtgärder för att motverka förekomst av taurinbrist hos hundar, säger Ingrid Ljungvall, docent och veterinärmedicinsk specialist i kardiologi vid SLU.

Vetenskaplig artikel:

Kriström K, Häggström J, Fascetti AJ, et al. The association between taurine concentrations and dog characteristics, clinical variables, and diet in English cocker spaniels: The Canine taURinE (CURE) project, Journal of Veterinary Internal Medicine.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera