Humla vid rosa blommor.
Bild: Marcus Holmqvist/Uppsala universitet
Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln var först publicerad hos en samarbetspartner till forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Ibland måste humlor vara på hugget och anstränga sig lite extra. För att skaka loss pollen från lite besvärliga växter kan de ta sina flygmuskler till hjälp. Det visar en studie från Uppsala universitet.

Humlor har olika metoder för att samla pollen. Vissa typer av blommor, som potatisväxter, kräver tuffare tag för att ge ifrån sig frömjölet. Humlan använder då en teknik som kallas “buzz pollination“, där den biter tag i blommans ståndarknappar och ruskar dem.

Drar ihop muskler och vibrerar

Forskare vid Uppsala universitet har studerat hur det här går till i detalj – och gjort nya upptäckter.

– I stället för att borsta pollenet direkt från blomman använder humlan musklerna i bröstkorgen, som den använder när den flyger, och drar ihop dessa mycket snabbt. Det får humlan att vibrera, säger Charlie Woodrow som forskar om evolutionär biologi vid Uppsala universitet.

När humlan vibrerar kan pollen skakas ut från blommor som har rörformade ståndare med en öppning i spetsen.

– Hur snabbt musklerna vibrerar och hur ljudliga vibrationerna är påverkar hur mycket pollen som släpps ut, säger Charlie Woodrow.

Pollen frigörs snabbt

Humlor behöver pollen både som mat åt sig själva och åt sina larver. Vid ”buzz pollination” ger de ifrån sig ett intensivt surrande ljud.

I den nya studien har forskarna med hjälp av höghastighetskamera sett i detalj hur det går till. De upptäckte att vibrationerna överförs från muskler i bröstkorgen till humlans huvud, som rör sig bakåt och framåt upp till 400 gånger tyngdaccelerationen.*

– Så det är väldigt snabba rörelser. När humlan gör det biter den sig fast i blomman. Det gör att pollenet kan frigöras väldigt snabbt jämfört med vid normal borstning av pollen från blomman eller vibrationer som överförs direkt från musklerna, säger Charlie Woodrow.

*Tyngdacceleration: Den acceleration ett föremål får av tyngdkraften när det faller fritt från en höjd. 

Vetenskaplig studie:

Buzz-pollinating bees deliver thoracic vibrations to flowers through periodic biting, Current Biology.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera