Äldre person får en vaccinspruta.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Personer som är fullt vaccinerade mot covid-19 har lägre risk att drabbas av svåra hjärt-kärlsjukdomar som kopplas till covidinfektion. Samtidigt ses viss hjärt-kärlpåverkan efter enskilda doser, enligt en studie från Göteborgs universitet.

Vaccin mot covid-19 syftar till att minska komplikationer och dödsfall i sjukdomen. Samtidigt har viss påverkan på hjärta och kärl kunnat påvisas efter enskilda vaccindoser. En sällsynt akut biverkning har varit inflammation i hjärtmuskel eller hjärtsäck hos unga män efter mRNA-vaccination.

Samtliga vuxna i studie

Nu har en studie tittat på data över drygt åtta miljoner vuxna i Sverige. De har följts upp i nationella hälsoregister under cirka två år – från att vaccineringarna började i december 2020 till och med 2022.

Forskarna har studerat så kallade riskfönster, alltså tiden direkt efter en enskild covidspruta. Detta har undersökts dos för dos. Hjärt-kärlhälsan efter full vaccination har sedan jämförts med personer som, vid motsvarande tidpunkt, inte påbörjat någon vaccination.

Upp till 30 procent lägre risk

I studien ingår riskanalyser för en rad hjärt-kärlsjukdomar. Forskarna har till exempel tittat på inflammation i hjärtmuskel eller hjärtsäck, rubbad hjärtrytm, hjärtsvikt, men också TIA och stroke som orsakas av minskat blodflöde till hjärnan.

Resultatet visar en minskad risk för svårare hjärt-kärltillstånd efter vaccination, särskilt efter dos tre. Risken efter full vaccination var i allmänhet 20-30 procent lägre, jämfört med om ingen vaccination påbörjats.

Tillfällig påverkan

Samtidigt bekräftar studien att det finns en ökad risk för inflammation i hjärtmuskel eller hjärtsäck en till två veckor efter en enskild mRNA-spruta mot covid-19.

Forskarna såg även tillfälliga riskökningar för till exempel extra hjärtslag i samband med vaccination, se faktaruta.

– De hjärt-kärlrelaterade riskökningar vi ser efter en covid-19-vaccination är tillfälliga och gäller inte i de allvarligare tillstånden, medan full vaccination avsevärt minskade risken för flera allvarligare hjärt-kärlutfall kopplade till covid-19, till exempel hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt, säger forskaren Fredrik Nyberg, gästprofessor i registerepidemiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. 

– Det här understryker de skyddande fördelarna med fullständig vaccination, fortsätter han.

Mer om tillfälliga riskökningar

Studien bekräftar att det finns en ökad risk för inflammation i hjärtmuskel eller hjärtsäck en till två veckor efter en enskild mRNA-dos.

Forskarna observerade också en tillfälligt förhöjd risk för extra hjärtslag. Risken var 17 procent högre efter dos ett och 22 procent högre efter dos två. Risken var större i gruppen äldre och män.

För övriga allvarligare rubbning av hjärtrytmen fanns ingen förhöjd risk efter vaccination.

Risken för stroke var lägre hos de vaccinerade. Däremot var risken för TIA tillfälligt 13 procent högre efter en enskild vaccinationsdos, främst hos äldre män, jämfört med om ingen vaccination påbörjats.

Vetenskaplig studie:

Cardiovascular events following coronavirus disease 2019 vaccination in adults: a nationwide Swedish study, European Heart Journal.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera