Verkstad där reparation av gul cykel pågår.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Lokala initiativ för att få fler att cykla eller köpa begagnade prylar kan bidra till klimatomställningen. Men för att gräsrotsrörelser ska frodas behövs både lösa tyglar och kommunalt stöd. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

I ett forskningsprojekt har gräsrotsrörelsers bidrag till klimatomställningen undersökts. Forskarna har valt att titta på Göteborg och Berlin, två städer med ambitiösa klimatmål och en stark tradition av folkrörelser.

Småskaliga verksamheter

Så kallade gräsrotsinitiativ innebär att vanliga människor går samman för att bidra till ett mer hållbart samhälle. Det kan handla om att minska utsläpp från trafiken genom att få fler att cykla. Andra exempel är stadsodlingar eller initiativ för att ta vara på mat som annars skulle ha slängts. Det kan också vara verksamheter där prylar repareras och återanvänds för att minska konsumtion som belastar miljön.

I Göteborg samarbetar kommunen med flera lokala initiativ för att stödja stadens hållbarhetsarbete.

– Ett sådant är Fixoteket, som bland annat finns i Hammarkullen, där invånarna kan snickra och fixa, laga och sy, och byta saker med varandra, säger Rikard Warlenius, forskare inom humanekologi vid Göteborgs universitet.

Han har lett forskningsprojektet Gräsrotsinitiativ för energiomställning, GRIT, som pågått mellan 2020-2024. Forskarna har bland annat intervjuat ett 70-tal personer som driver olika gräsrotsinitiativ och kommuntjänstemän som arbetar med hållbar utveckling.

Stöd och självständighet

Enligt Rikard Warlenius fungerar samverkan mellan kommun och gräsrotsinitiativ bäst när kommunen står för en långsiktig ram, till exempel finansiering av lokaler. Gräsrotsinitiativen står för innehållet och verksamheten.

– Kommunerna måste vara villiga att låta gräsrötterna ta plats – och också få kosta pengar, säger han.

Men det här samarbetet fungerar inte alltid. Ett exempel på att det kan gå fel är den graffitimålade byggnaden Kommersen på Masthuggskajen i Göteborg. Här fanns en populär loppmarknad, men också flera andra initiativ som cykelreparationer och arbete mot matsvinn.

Rörelser trängdes bort

När Göteborgs stad beslutade sig för att riva Kommersen år 2022 för att ge plats åt ny stadsutveckling var tanken att verksamheterna skulle kunna fortsätta i området, och dessutom bli fler. Men trots den politiska viljan blev det inte så.

– Det berodde främst på ekonomiska krav. När hyresnivåerna sattes trängdes gräsrotsinitiativen undan, säger Rikard Warlenius.

Han menar att forskningen visar att stöd från kommunen är viktigt för att lokala initiativ ska kunna nå ut bredare och bli tillgängliga för fler.

– Och för kommunernas del är stöd till gräsrötter viktigt, inte minst för att få ett starkare folkligt engagemang och lokal förankring för omställning.

Rapport:

Gräsrotsinitiativ för klimatet – exempel från Göteborg och Berlin

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera