Person på ett laboratorium håller en tub med blod.
Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln var först publicerad hos en samarbetspartner till forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Sverige är första landet i världen att visa i en studie att målen för att stoppa hiv har nåtts.
– Denna framgång visar att Sverige är ledande i kampen mot hiv och att det är möjligt att nå de globala målen för att avsluta hiv-epidemin, säger Anders Sönneborg, forskare vid Karolinska institutet.

FN och världshälsoorganisationen WHO har satt upp mål för att komma till rätta med hiv-epidemin i världen, det så kallade 95-95-95-målet.

Det innebär att 95 procent av alla människor som bär på hiv-viruset ska ha fått en diagnos. Av dem ska 95 procent ha fått en behandling. 95 procent ska ha även ha omätbara virusnivåer i blodet efter behandling, något som minskar risken att andra ska smittas av sjukdomen.

Effektiv behandling i Sverige

De globala målen ska vara nådda under 2025, men en studie visar att Sverige redan nått dem.

– Detta är ett bevis på att det är möjligt att nå dessa högt uppsatta mål. Det visar att Sveriges infrastruktur för att hitta och behandla personer med hiv är mycket effektiv, säger professor Anders Sönnerborg vid Karolinska institutet.

Här är 96 procent av hiv-smittade personer diagnosticerade, 99 procent får behandling och 95 procent har virusnivåer som inte går att mäta.

– Det innebär att personer med hiv i Sverige har en livslängd som närmar sig den hos icke-hiv-infekterade och att de allra flesta av de diagnostiserade inte är smittsamma, säger Anders Sönneborg.

Studie har följt hiv-infekterade

I Sverige ingår nästan alla hiv-smittade personer i en särskild studiegrupp som följts sedan 2003. Biologiska data har analyseras med avancerade metoder i samarbete med Los Alamos National Laboratory i USA.

Men trots framgångarna finns fortfarande utmaningar. De rör till exempel sen diagnos, stigmatisering och inte minst bot av hiv.

– Forskningen runt bot av hiv har nu högsta prioritet, säger Anders Sönnerborg.

Enligt Anders Sönneborg visar studien att det går att komma till rätta med sjukdomen och spridningen.

– Vi arbetar nu med ett fjärde mål: att 95 procent av personer som lever med hiv i Sverige ska ha en god livskvalitet, säger han.

Vetenskaplig studie:

Sweden surpasses the UNAIDS 95-95-95 target: estimating HIV-1 incidence, 2003 to 2022, Eurosurveillance.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera