Regntåliga kläder hänger på galgar.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Fristående organisationer kan fungera som effektiva mellanhänder för att få företag att sluta använda PFAS i sina produkter. Det visar en studie vid Örebro universitet som undersökt arbetet för att fasa ut de farliga kemikalierna i förpackningar.

PFAS-ämnen finns bland annat i stekpannor, funktionskläder och pappersförpackningar. De har blivit populära i många produkter för sina egenskaper att stöta bort fett, smuts och vatten. Men kemikalierna är skadliga för hälsan och därför har användningen begränsats i många länder.

I en studie har forskare vid Örebro universitet undersökt organisationer som på olika sätt jobbar för att underlätta en utfasning av PFAS-kemikalier.

– Svenska företag måste förhålla sig till komplexa regelverk, och då kan organisationer som är fristående från både stat och företag komma in som mellanhänder och hjälpa till med att både utveckla reglering och stötta företagen att följa reglerna. Det bidrar till ett mer effektivt arbete och höjer ribban i sektorn, säger Erik Hysing, professor i statsvetenskap vid Örebro universitet.

Bidrar till reglering

Forskarna har gjort 20 intervjuer med bland annat myndigheter, matproducenter, dagligvaruhandeln, förpackningstillverkare och intresseorganisationer.

– Vi har tittat på PFAS i matförpackningar av papper, och ser att Svenskt Vatten och Chemsec är organisationer som kan spela viktiga roller för utfasningen av PFAS. Vår forskning visar att den här typen av organisationer behövs för en välfungerande reglering, säger Sabina Du Rietz Dahlström som är universitetslektor i företagsekonomi vid Örebro universitet.

Svenskt Vatten är en intresseorganisation med ungefär 300 medlemmar, där kommuner och kommunala bolag ingår.

– Svenskt Vattens medlemmar har ålagts att genomföra en reglering av hur mycket PFAS som får finnas i dricksvattnet. Organisationen jobbar aktivt mot både företag och myndigheter eftersom det blir väldigt svårt att nå målen om företag fortsätter använda PFAS i konsumentprodukter, säger Sabina Du Rietz Dahlström.

Företag kan ligga steget före

Även organisationen Chemsec jobbar utan vinstintresse för en striktare kemikalielagstiftning.

– Chemsec är sprunget ur miljörörelsen och jobbar – precis som Svenskt Vatten – med att väcka uppmärksamhet och visa att skadliga ämnen finns i våra konsumentprodukter. En annan viktig uppgift är att de hjälper företag att förutsäga vilka ämnen som kan komma att regleras i framtiden, säger Erik Hysing.

Organisationen har en lista med farliga kemikalier som redan är förbjudna, eller som kan bli förbjudna, inom EU. Med hjälp av listan kan företag ligga steget före.

– Det kan kosta mycket pengar för ett företag som måste ställa om snabbt när en substans blir förbjuden, säger Erik Hysing.

PFAS tog bort i pizzakartonger

Forskarna menar att dessa mellanhänder är viktiga för utvecklingen av både reglering och frivilliga åtgärder. PFAS har till exempel tagits bort i förpackningar för popcorn och pizza. Men kemikalierna förekommer fortfarande i en del förpackningsprodukter.

– Det är viktigt att man nu försöker reglera användningen av PFAS, men det hemska är att kemikalierna finns överallt. De finns ofta i en liten koncentration i förpackningar även om de inte medvetet tillsätts längre, säger Sabina Du Rietz.

Vetenskaplig studie:

Unofficial intermediation in the regulatory governance of hazardous chemicals, Regulation & Governance.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera