Fem giraffer tittar åt lika olika håll.
Bild: Tyler Kartzinel
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Giraffers tarmbakterier påverkas inte främst av vad de äter. De är snarade kopplade till vilken art de tillhör, visar en studie. Kunskapen kan bidra till att säkra tillgången på mat för utrotningshotade giraffer i Afrika.

Forskare vid bland annat Uppsala universitet har analyserat sambandet mellan föda och mikrobiom, det vill säga tarmflora, hos vilda giraffer i Kenya. Genom att sekvensera dna från både växter och bakterier i avföringsprover kunde forskarna undersöka både sammansättningen av bakterier i tarmen och vilka växter girafferna hade ätit.

Tarmfloran gemensam för art

Forskarna samlade in prover från tre olika arter, nätgiraff, masai-giraff och nordlig giraff, som lever runt ekvatorn i Kenya. De kunde då se att tarmfloran främst påverkades av vilken art girafferna tillhörde, inte av vad de åt.

– Vi förväntade oss att giraffer som äter liknande föda också skulle ha liknande mikrobiom, men vi fann ingen sådan koppling. I stället såg vi att giraffer verkar behålla artspecifika mikrobiom, även när individer inom samma art kan äta helt olika uppsättningar av växter, säger Elin Videvall, forskare inom genetik och ekologi vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

– Det tyder på att mikrobiomet kan ha en evolutionär komponent som vi ännu inte helt förstår, fortsätter hon.

Två giraffer
Nätgiraffer i Kenya. Bild: Tyler Kartzinel

Bevara utrotningshotade giraffer

Geografin spelade också stor roll för vad djuren åt. Giraffer av samma art åt olika typer av föda beroende på var de levde. Eftersom alla tre arter är utrotningshotade, kan kunskap om vad de äter vara viktig att känna till, menar forskarna. Det kan underlätta planering av områden som är viktiga att bevara för att säkra tillgången på föda.

– Vi började denna studie som ett internationellt samarbete mellan både forskare och naturvårdare. Förhoppningen är att vår forskning kan ge bättre insikt om giraffers föda och hjälpa till att stödja deras bevarande, säger Tyler Kartzinel, universitetslektor vid Brown University i USA.

Vetenskaplig artikel:

Diet-microbiome covariation across three giraffe species in a close-contact zone, Global Ecology and Conservation,

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera