
Vad ligger bakom att kvinnor väljer att lämna Försvarsmakten? Det har forskare vid FOI sökt svar på. Deras rapport visar att unga kvinnor avslutar sin militära karriär för att i stället utbilda sig till andra yrken.
Försvarsmakten strävar efter mer jämställdhet. Samtidigt lägger fler kvinnor än män det militära livet bakom sig. De stannar också kortare tid, visar tidigare studier.
Nu har forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, undersökt varför kvinnorna väljer att lägga det militära livet bakom sig. De har tittat på om faktorer som ålder, utbildningsnivå, familjemedlemmars militära bakgrund, civilstånd, föräldraskap och inkomst spelar roll för beslutet att lämna.
Väljer andra yrken
Rapporten visar att kvinnor mellan 18 och 24 år är mest benägna att lämna Försvarsmakten. De väljer i stället att börja studera. Här siktade många på yrken som sjuksköterska eller polis.
– Den gruppen är i det som kallas utforskningsfasen och är inte etablerade på arbetsmarknaden än. Frågan man kan ställa sig är om de tycker att möjligheterna inom Försvarsmakten är begränsade och därför skaffar sig en utbildning utanför, säger nationalekonomen och forskaren Monia Lougui i ett pressmeddelande från FOI.
För kvinnor över 35 år lockar i stället andra anställningar, främst inom detaljhandel, bevakning och säkerhet eller vårdsektorn.
– En viktig slutsats är att även de i stor utsträckning valde andra samhällsbärande yrken. Det tyder på att de har ett driv och en kompetens som Försvarsmakten säkert vill behålla inom organisationen, säger Lisa Bergsten, statsvetare och analytiker vid FOI.
Nackdel med militärer i familjen
Valet att sluta kan även påverkas av om en familjemedlem jobbar inom Försvarsmakten.
– Vi hade kanske trott att det var en faktor som skulle skapa en större förståelse för arbetet inom organisationen och öka benägenheten att stanna. Men en förklaring till resultatet kan vara svårigheter att balansera karriären och det privata livet om familjemedlemmarna jobbar i samma organisation, speciellt om det är ens respektive, säger Monia Lougui.
Föräldraskap spelar mindre roll
Däremot tycks inte föräldraskap vara avgörande för att lämna Försvarsmakten. Det kan bero på att tryggheten med en statlig anställning väger tungt, menar forskarna.
– Att vara förälder verkar inte vara en försvårande faktor. Något man kanske skulle tro minskade benägenhet att stanna med tanke på att tjänstgöring inom Försvarsmakten ibland kräver att militärt anställda byter geografisk arbetsplats, säger Lisa Bergsten.
Förståelse för kvinnornas drivkrafter
Forskarna menar att deras studie tyder på att kvinnor har drivkrafter, till exempel personlig utveckling, som inte Försvarsmakten tillgodoser.
– Vi hoppas tillföra kunskaper som stödjer Försvarsmaktens mål med en jämställd könsfördelning genom att öka förståelsen för vilka faktorer som lockar militära kvinnor ut ur organisationen, säger Monia Lougui.
Forskarna menar dock att mer detaljerad forskning behövs om besluten att lämna. Här kan det till exempel handla om att koppla socioekonomiska faktorer till tjänstegrad och befattning.
– Det skulle skapa en ökad förståelse för hur arbetet med att behålla militära kvinnor i organisationen kan bedrivas och vara till nytta för de som rekryteras i dag, säger Lisa Bergsten.
*Bild: Andy O. Martinez/Wikimedia Commons. Licens: Public Domain
Rapport:
I’ll be missing you – Socioekonomiska faktorer som driver militära kvinnor ut från Försvarsmakten, FOI.