Närbild på ödlans huvud och ögon.
Klippagamen är en ödla som gillar att sola sig på klippor i Sydafrika. Bild: Jonathan Goldenberg
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Kräldjur i öppna livsmiljöer har generellt ljusare färger än arter som lever i tätare vegetation. Det visar en studie från Lunds universitet. Resultaten tyder på att förändringar i landskap och klimat under miljontals år fått djuren att anpassa sina färger för att överleva.

Det är känt sedan tidigare att miljön påverkar hur djurs färger utvecklas. Men vad som driver och reglerar globala mönster i färgvariation över så lång tid som 200 miljoner år är fortfarande höljt i dunkel.

För att närma sig svaret på gåtan har ett internationellt forskarlag studerat över 10 000 bilder av drygt 1 200 arter kräldjur med fjäll. Genom att till exempel studera kroppsstorlek, geografisk plats, synlighet, livsmiljö och när djuren är aktiva har forskarna fått en bättre förståelse för hur olika faktorer påverkar utvecklingen av färger.

– Färg utvecklas under påverkan av flera konkurrerande selektiva krafter från olika ekologiska och miljömässiga faktorer. Genom att identifiera drivkrafterna bakom globala mönster av färgvariation kan vi få en djupare förståelse för hur arter kan anpassa sig till föränderliga miljöförhållanden, säger biologiforskaren Jonathan Goldenberg som har lett studien vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Brunfärgad ödla håller sig fast på en trädstam.
Boyds skogsdrake kamouflerad i sin naturliga miljö. Ödlan är fotograferad i regnskogen norr om Townsville, Australien. Fotograf: Bild: Jonathan Goldenberg

Färgernas ljusstyrka analyserades

Forskarna använde bildanalys för att mäta hur ljusa kräldjurens färger är. Sedan undersökte de hur sex olika faktorer och deras påverkan genom evolutionen har format färgerna under de senaste 200 miljoner åren. Resultaten visade att ljusa färger är förknippade med öppna habitat över lång tid.

– Vi upptäckte också att utvecklingstakten för färgens ljusstyrka sannolikt följer stora förändringar mot kallare och torrare klimat. I takt med att landskapet förändrats har kräldjur färgmässigt tvingats anpassa sig till nya livsmiljöer, säger Jonathan Goldenberg.

Klimatförändringar påverkar anpassning

Genom resultaten och databasen med bilder kan framtida forskning få djupare insikter i hur arter kan reagera på förändrade miljöförhållanden. Detta kan bli en vägledning för insatser som syftar till att bevara arter och även förbättra kunskapen om biologisk mångfald.

– Fjällbärande kräldjur är den största nu levande ordningen av fyrfota djur. Studien hjälper oss att förstå hur klimatförändringar och habitatförskjutningar påverkar djurens överlevnad och anpassning i förhållande till färg. Detta är avgörande för att förutsäga konsekvenserna av framtida miljöförändringar, säger Jonathan Goldenberg.

Vetenskaplig artikel:

Habitat openness and squamate color evolution over deep time, Nature Communications.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera