En svart vrålapa sitter i ett träd.
Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln var först publicerad hos en samarbetspartner till forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Världens främsta joddlare finns i Latinamerikas regnskogar – inte i alperna. Forskare har upptäckt att vissa apor har en speciell teknik för djungelrop, som spelar stor roll i det sociala livet.

En internationell studie, där forskare från Kungliga tekniska högskolan medverkar, har upptäckt att vissa apor har rejäla röstresurser.

Hemligheten bakom lätena ligger i ett anatomiskt fynd. Aporna har ett extra tunt membran som sitter ovanpå stämbanden, det så kallade vokalmembranet. Den här strukturen i apornas struphuvuden – som människor har förlorat under evolutionen – fungerar som en förstärkare för både tonhöjd och hastighet i röstens variationer.

Aporna ropar med en teknik som påminner om alpjoddling, men med en twist. Deras röster sträcker sig över ett frekvensomfång som är fem gånger större än hos mänskliga joddlare. Medan vi människor kan tänja oss över en oktav, kan vissa apor nå över tre.

Joddling viktigt för socialt liv

Joddlingen fyller en viktig funktion i apornas sociala liv, enligt forskarna. Ljuden används för att väcka uppmärksamhet, skapa kontakt och identifiera varandra i regnskogens täta grönska.

Sten Ternström, professor i musikakustik vid KTH, har bidragit med analyser av så kallade elektroglottogram, elektromekaniska signaler som visar hur stämbanden arbetar.

Att ha ett extra tunt membran längs stämbandens överkant är ganska vanligt bland däggdjur.

– Givet att membranet finns, så är apornas förmåga inte så förvånande, säger Sten Ternström.

Vissa apor sticker ut

De mest avancerade joddlarna hittades i ett område som sträcker sig från Mexiko till Argentina. Där visade sig vrålapor, kapuciner, ekorrapor och peruanska spindelapor ha de största vokalmembranen av alla.

Studien bygger både på analyser med datortomografi och simuleringar samt fältarbete i det bolivianska djurskyddsområdet La Senda Verde Wildlife Sanctuary. Där fångades apornas rop i ljudinspelningar som nu hjälper forskarna att förstå röstens evolution – och dess potential i djurvärlden.

Vetenskaplig artikel:

Monkey yodels’—frequency jumps in New World monkey vocalizations greatly surpass human vocal register transitions, I Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera