Att lyckas få kroppen att skapa fler mördarceller kan bli framtidens behandling av äggstockscancer. Bild: Depositphotos
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

I våra kroppar finns en typ av naturliga mördarceller som kan minnas äggstockstumörer och effektivt angripa dem, visar en studie. Upptäckten kan leda till nya, kraftfullare behandlingar för svårbehandlad cancer.

Naturliga mördarceller, NK-celler, är en sorts vita blodkroppar. De spelar en stor roll i kroppens försvar mot virusinfektioner och cancer. Deras uppdrag är att hitta och förstöra celler som inte ser friska ut, till exempel tumörceller.

Det finns en undergrupp av mördarcellerna, som heter aNK-celler. Forskare vid Karolinska institutet har upptäckt att den undergruppen kan komma ihåg tidigare infektioner eller tumörer och reagera starkare nästa gång de stöter på samma hot.

Den förmågan gör dem särskilt lovande för cancerbehandling.

Kan samarbeta med andra immunceller

Forskarna undersökte celler och tumörvävnad från människor för att se hur aNK-celler interagerar med tumörceller vid äggstockscancer. Resultatet visar att undergruppen av mördarcellerna kan komma ihåg tumörspecifika signaler, infiltrera tumören och bekämpa cancerceller.

De kan också samarbeta med andra immunceller för att bli ännu mer effektiva.

– Våra resultat demonstrerar att aNK-celler har stor potential inom cancerbehandling, särskilt för patienter med svårbehandlad äggstockscancer, säger Dhifaf Sarhan, lektor vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Vill öka antalet mördarceller

Att cellerna kan minnas cancer har varit okänt fram till nu. Forskarnas upptäckt öppnar upp för nya möjligheter att utveckla immunterapier, som är ett sätt att få kroppens immunförsvar att angripa cancerceller.

– Nästa steg i vår forskning är att utveckla metoder som ökar antalet och aktiviteten hos aNK-celler hos patienter, följt av kliniska studier för att utvärdera deras effekt på patienternas överlevnad, säger Dhifaf Sarhan.

Vetenskaplig artikel:

Adaptive NK Cells Exhibit Tumor-Specific Immune Memory and Cytotoxicity in Ovarian Cancer, Cancer Immunology Research.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera