
Med hjälp av kamerahalsband och älgarnas egna filmer har forskare undersökt vad som styr deras matvanor. Studien visar att älgarna gör medvetna val bland växterna – för att få i sig precis den näring de behöver.
Under sommaren 2022 utrustades tre älgtjurar på ön Vega i Norge med kamerahalsband. Anledningen var att forskare från Norge, i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, ville förstå deras matvanor bättre.
Under fem dagar filmade kamerorna 25 sekunder var tredje minut.
Har koll på kosten
Filmerna visade hur älgarna betedde sig och vad de valde att äta. För att bättre förstå deras matval analyserade forskarna både matobservationer och näringen älgarna fick i sig under måltiderna. De undersökte även tillgången på mat i området.
– Vi såg att älgarna noggrant balanserade sin kost genom att anpassa sitt intag av protein, sockerarter och fetter för att matcha den näringsprofil som finns hos videväxter som till exempel sälg. Om det inte fanns videväxter i närheten åt älgarna i stället en blandning av andra växter för att hålla sig nära sitt näringsmål, säger Robert Spitzer som är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

Viktig kunskap för viltförvaltning
Resultaten från sommaren stämmer överens med en tidigare studie som gjorts i Sverige vintertid. Då undersökte forskarna bland annat älgarnas avföring för att se vad de åt när tillgången på mat var begränsad. När videväxter saknades och snötäcket var tunt valde älgarna i stället att äta tall och blåbärsris, som tillsammans ger ungefär samma näring som vide.
– Resultaten från Norge ger oss värdefulla insikter för viltförvaltning och naturvård och understryker ytterligare älgens sofistikerade koststrategier, säger Robert Spitzer.
Ett liknande projekt med kameror på älgar har också startat i Sverige, men det dröjer några år innan resultaten blir klara.
SLU:s samarbetspartner är Norska institutet för naturforskning, NINA.

Älgarna gillar lövträd bäst
Älgarna i studien fick sin makronäringsenergi, det vill säga totalt intag av fett, kolhydrater och protein, främst från:
- Kolhydrater – 74,2 procent
- Protein – 13,1 procent
- Fetter – 12,7 procent
Dieten dominerades av lövträd som björk och pil (71 procent). Videväxter som sälg valdes i hög grad ut och utgjorde 51 procent av den genomsnittliga dieten.
Vetenskaplig artikel:
Camera collars reveal macronutrient balancing in free-ranging male moose during summer, Ecology and Evolution.