Åldrande
-
Otydligt ansvar kan sätta äldres munhälsa på spel
Bra munhälsa är viktigt för att äldre personer ska slippa smärta, kunna tugga mat och inte gå ner i vikt. Men det är inte helt enkelt för personal på särskilda boenden att hjälpa till med munhygienen, visar en studie vid Göteborgs universitet. En förklaring är otydliga rutiner.
-
Så vill svenskarna ta ut pensionen
Fyra av tio 65-åringar använder tjänsten Uttagsplaneraren på sajten minPension, enligt en rapport från Jönköping University. Rapporten visar också att de flesta väljer bort att få tjänstepension livet ut, vilket oroar forskarna.
-
Bättre samtal om mediciner behövs för äldre
När äldre personer skrivs ut från sjukhus kan missförstånd göra att medicinerna tas fel i hemmet. Enligt en ny studie behöver samtal om läkemedel förbättras och anpassas mer efter patienterna. Även anhöriga behöver bli mer delaktiga i den fortsatta behandlingen.
-
Värmeböljor ökar risken för farlig saltrubbning
En allt äldre befolkning och global uppvärmning. Kombinationen riskerar leda till en kraftig ökning av sjukdomsfall där människor drabbas av allvarliga saltrubbningar i blodet. Det visar en studie från Karolinska institutet.
-
Vård och trygghet viktigt när äldre flyttar till särskilt boende
För många äldre blir vardagen hemma så svår att de föredrar att flytta till ett särskilt boende, med tillgång till vård dygnet runt. Bakom beslutet ryms både ensamhet och otrygghet, men också en känsla av att vara i beroendeställning. Det visar en avhandling vid Örebro universitet.
-
Därför blir det svårare att lära sig nya saker
Våra hjärnor hjälper oss att glömma kunskap som vi inte behöver. Men när den förmågan avtar, med stigande ålder, får vi svårare att lära oss nytt. Det framgår av en avhandling från Örebro universitet.
-
Så kan höftfrakturer bland äldre undvikas
Forskare vid Uppsala universitet har tagit fram en modell som kan förutsäga risken för höftfrakturer hos äldre – utan att skelettets styrka behöver mätas. Det här kan snabba på läkarnas bedömningar och förenkla beslut om förebyggande behandling.
-
Ny markör för hjärtsjukdomar upptäckt hos kvinnor
Låga nivåer av en viss antikropp kan vara en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom hos äldre kvinnor. Det visar en studie från Karolinska institutet.
-
Många äldre är undernärda – men det måste inte vara så
Upp till en tiondel av alla gamla personer i Sverige beräknas vara undernärda. Bland dem som vårdas på sjukhus, sjukhem eller liknande är uppemot hälften undernärda. Tillståndet går att vända, med ganska enkla medel. Men den kunskapen får inte tillräcklig uppmärksamhet och alltför...
-
Vem ska ta hand om gamla mamma?
Allt fler blir äldre. Det innebär att äldreomsorgen behöver öka med närmare 60 000 anställda de kommande tio åren. Även sjukvård och försvar behöver mer personal. Här är 9 strategier för framtidens kompetensförsörjning. Det föds färre barn – och vi lever allt längre. Det...
-
Sex på äldreboenden väcker dubbla känslor
Boendemiljön, fasta rutiner och rädsla för rykten kan försvåra samlivet på ett äldreboende. Dessutom kan vårdpersonal ha en positiv attityd kring äldres sexuella behov – men känna sig obekväma och osäkra när känslorna uttrycks. Det visar en studie.
-
Bra vård börjar med personalen
Framtidens äldreomsorg står inför flera stora utmaningar. Den kanske viktigaste handlar om att lyssna på och ta hand om personalen. Det stärker kvaliteten och gynnar i slutändan de äldres hälsa och välbefinnande, visar forskning.
-
Tyngdtäcken kan hjälpa äldre att sova bättre
Tyngdtäcken har positiva effekter för äldre personer med sömnproblem, visar en avhandling från Högskolan i Halmstad. Förutom att ge bättre sömnkvalitet tycks även mående och vardagliga aktiviteter gynnas.
-
Sömnen viktig om du vill känna dig ung
En känsla av att man är "yngre än sin faktiska ålder" kan kopplas till ett längre och friskare liv. Och känslan av att vara yngre kan i sin tur kopplas till sömnen man får. Att känna sig sömnig kan öka ens upplevda ålder med tio år, enligt forskare i psykologi vid Stockholms...
-
Ny metod kan stärka benvävnad efter frakturer
Ny forskning visar att det går att öka benbildning kring kirurgiska implantat hos bensköra patienter. Studien publiceras i Acta Biomaterialia.
-
Sjunga tillsammans är mumma för hjärnan
Omkring 600 000 personer i Sverige sjunger i kör. Det är en populär aktivitet för såväl yngre som äldre. Men körsång är inte bara roligt och socialt, utan kan också ge mätbara hälsoeffekter.