1. En droppe blod på ett finger.
    19 november 2024

    Hemmatest för alzheimer kan bli möjligt

    Ett snabbt stick i fingret och lite blod på ett kort som läggs i en vanlig brevlåda. Enklare tester för alzheimer kan finnas på plats inom några år, enligt forskare bakom en europeisk studie som leds från Göteborgs universitet.

  2. Anatomisk modell av en bönformad njure.
    20 september 2024

    Akut njurskada ökar risken för demens

    Det tycks finnas en koppling mellan akut njurskada och hjärnans hälsa. I en studie har forskare vid Karolinska institutet sett en ökad risk för demenssjukdomar.

  3. Vårdpersonal tar blodprov från en patient.
    21 augusti 2024

    Blodprov ger tydligt svar om alzheimer

    Ett enkelt blodprov som kan upptäcka alzheimer har nu testats inom vården. En studie vid Lunds universitet visar att testet med 90 procent träffsäkerhet kan ge svar om sjukdomen.

  4. Stängsel med taggtråd.
    7 maj 2024

    Ökad risk för demens hos äldre som begått brott

    Äldre med kriminell bakgrund löper högre risk att drabbas av en demenssjukdom. Risken är särskilt stor hos personer som begått allvarliga brott och suttit i fängelse.

  5. Blod i provrör på ett labb
    28 februari 2024

    Blodprov lika bra som ryggvätskeprov för att upptäcka alzheimer

    Ett blodprov är lika träffsäkert – och i vissa fall överlägset – ryggvätskeprov för att ställa en alzheimerdiagnos. Det visar en studie.

  6. Kvinna i rosa skjorta döljer ansikte i händerna
    30 januari 2024

    Hjärnprotein kan skydda kvinnor mot alzheimer

    Aktivering av ett speciellt protein i hjärnan skulle kunna skydda kvinnor från att utveckla demenssjukdomar som alzheimer. Det visar en studie som gjorts på möss.

  7. Proteiner fångas i kammare, som ser ut som runda behållare.
    20 november 2023

    Pyttesmå proteinfällor kan ge svar om sjukdomar

    Vid alzheimer och ALS bildas klumpar av proteiner. Nu har forskare utvecklat en metod där proteinerna fångas in i en nanofälla för att studeras. Förhoppningen är att bättre förstå skadliga mekanismer i sjukdomarnas tidiga fas.

  8. Illustration av kopplingar, synapser, mellan nervceller.
    1 november 2023

    Förändringar i cellernas kraftverk tidigt tecken på alzheimer

    Långt före symtom på Alzheimers sjukdom förändras energibalansen i hjärnceller som är viktiga för närminnet. Det visar en studie på möss.

  9. 5 oktober 2023

    Grafenoxid väcker hopp om att bromsa alzheimer

    Behandling med nanomaterialet grafenoxid kan minska den skadliga process som stör hjärnans funktioner vid Alzheimers sjukdom. Det visar en studie på jästceller.

  10. 4 oktober 2023

    Långvarig stress kopplas till ökad risk för alzheimer

    Det kan finnas ett möjligt samband mellan kronisk stress och demenssjukdom. Risken att drabbas är liten, men personer under 65 år med utmattningssyndrom och depression får i högre grad Alzheimers sjukdom. Det visar en studie.

  11. Äldre par sitter på en bänk
    30 juni 2023

    Celler rensas från plack med ny metod

    En ny metod för att rensa celler från skadliga proteinplack har testats i en studie. Förhoppningen är att tekniken i framtiden kan öka förståelsen för sjukdomar som alzheimer.

  12. 12 april 2023

    Sockermolekyl i blodet kan förutse alzheimer

    Förändrade nivåer av glykaner, eller sockermolekyler, i blodet kan visa risken för Alzheimers sjukdom tio år i förväg. Upptäckten av biomarkören kan underlätta screening för tidig diagnos.

  13. Två spelare jagar bollen under en fotbollsmatch
    17 mars 2023

    Fotbollsspelare på elitnivå har ökad risk för demens

    Män som spelade fotboll i allsvenskan fram till mitten av 1900-talet drabbades oftare av demens, jämfört med övriga befolkningen. Nickar och huvudkollisioner kan vara förklaringen, menar forskarna bakom en ny studie.

  14. 2 mars 2023

    Radar följer gången − flaggar för fallolyckor

    Fallolyckor och alzheimer skulle kunna förutspås med en ny metod. Det menar forskare som utvecklat en radarsensor som mäter människors rörelsemönster och variation i steg.

  15. 23 februari 2023

    Saliv kan ge svar om tidig alzheimer

    Ett enkelt salivprov som spårar molekyler i hjärnan kan upptäcka alzheimer och parkinson – långt före symtom visar sig. Det visar forskning vid Luleå tekniska universitet.

  16. Par håller om varandra
    16 januari 2023

    Blodprov spårar nervskador vid alzheimer 

    Forskare har utvecklat ett blodtest som kan visa nedbrytningen av nervceller i hjärnan vid alzheimer. Testet kan bli användbart för att både diagnostisera och övervaka skadorna hos patienter med sjukdomen.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera