Arbetsmiljö
-
Negativa attityder på jobbet försvårar stöd vid psykisk ohälsa
Är du utmattad eller deprimerad riskerar du att få sämre stöd på jobbet om chefer och kollegor har en negativ eller okunnig inställning till psykisk ohälsa. Hjälpinsatser som skulle kunna förebygga en sjukskrivning uteblir. Det framgår av en studie från Sahlgrenska akademin vid...
-
Byggdamm kan öka risken för kronisk njursvikt
Byggarbetare som utsätts för damm och andra partiklar kan ha en ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
-
Sjuksköterskor med autism och adhd håller tyst om diagnosen
Det händer att sjuksköterskor med autism eller adhd håller tyst om sin diagnos inför chefer och kollegor, enligt en ny studie från Högskolan i Gävle. De kan vara rädda att stämplas som mindre dugliga. Men många av sjuksköterskorna upplever tvärtom att de har särskilda styrkor i jobbet...
-
Så kan flexibelt arbete flyta på bättre
Mixen av kontorsarbete och distansjobb rymmer en del utmaningar. För att få arbetet att fungera bättre är tydliga regler och strategier för enskilda medarbetare och arbetsgruppen viktiga. Det visar en studie som granskat arbetsmetoder vid flexibelt arbete.
-
Byggarbetares problem sopas under mattan
Byggnadsarbetare har svårt att prata om psykisk ohälsa, och självmord bland kollegor kan komma helt oväntat. En studie visar också att den tuffa och stressiga arbetsmiljön kan driva på ett dåligt mående.
-
Så blir kontoret ett lockbete för distansarbetare
Sedan distansarbetet slog igenom under coronapandemin har företag kämpat för att få tillbaka sina anställda till kontoren. De som lyckas bäst erbjuder flexibla arbetstider och en arbetsmiljö som trumfar hemmakontoret.
-
Bra relation med chefen viktigt för trivsel på jobbet
Bra kollegor är viktigt, men en bra relation till chefen har större betydelse för hur nöjda vi är med jobbet. En bra chef är motorn för både trivsel, motivation och engagemang hos medarbetarna, visar en studie.
-
Könsroller lever kvar inom äldreomsorgen
Kvinnliga enhetschefer förväntas komma ihåg födelsedagar och vara empatiska. Män i motsvarande roll betraktas som mer kompetenta men saknar samtidigt stöd. En avhandling från Linköpings universitet visar hur könsroller påverkar lärande och utveckling inom äldreomsorgen.
-
Jobbresor kan innebära risker för hantverkare och vårdpersonal
Trötthet, stress, värk, bristfälliga cyklar och lösa föremål i bilar. En ny forskningsstudie har granskat arbetsmiljö och säkerhet när hantverkare och omsorgspersonal reser i tjänsten.
-
Återvinningens smutsiga baksida
Allt mer av samhällets resurser återvinns. Men vilka hälsorisker utsätts återvinningsarbetare för när branschen växer? För första gången ska återvinningsarbetarnas arbetsmiljö i Sverige kartläggas i en bred forskningsstudie.
-
Egen bubbla på kontoret kan ge bättre ljudmiljö
Ljudmiljön i ett öppet kontorslandskap lämnar ofta en del att önska. Men den skulle kunna bli mer behaglig genom innovativ design som skapar "ljudbubblor" runt medarbetarna. Det visar en avhandling.
-
Vibrationsskador vanliga hos snickare
Ungefär var tredje snickare visar tecken på vibrationsskador i händerna. En av tio unga snickare visar redan tecken på skada. Det är några av resultaten i en ny avhandling om skador som kan uppstå vid arbete med exempelvis borrmaskiner.
-
Blivande undersköterskor är oförberedda på sexuella trakasserier
Unga kvinnor som utbildas till undersköterskor beskriver att de utsätts för sexuella trakasserier från patienter under sin praktik – och att problemet både förbises och bagatelliseras. Det visar en ny rapport.
-
Ensam med appen – så mår en gigarbetare på jobbet
Taxichaufförerna, buden, frilansarna…hur är det egentligen där ute? Forskare har undersökt hur den växande gruppen gigarbetare mår på jobbet.
-
Återhämtning livsviktigt för skiftarbetare
Skift- och nattarbetare ska ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila. Det är lagstadgat. Men felaktigt lagda arbetsscheman är vanliga, och risken att blir sjuk ökar för den som inte får nog återhämtning mellan arbetspassen.
-
Mer rörelse på jobbet kan förbättra psykiskt mående
Insatser för mer fysisk aktivitet och minskat stillasittande kan stärka mentalt välbefinnande hos kontorsanställda. Men det är också viktigt att cheferna uppmuntrar mer rörelse på jobbet, visar en avhandling.